Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Jezdil s ním na kole, teď papoušek za šampionem (†37) truchlí. Sedává u piety

Autor: ija

Italský cyklista Michele Scarponi (37), který o víkendu tragicky zahynul během tréninku po srážce s dodávkou, chybí nejen rodině a přátelům. Smutní po něm i zvířecí kamarád, papoušek Frankie. Modrožlutá samička byla Scarponeho neobvyklým tréninkovým parťákem a teď jen smutně sedává poblíž místa nedaleko cyklistova domu ve Filottranu, kam lidé nosí květiny a kde zapalují svíčky na památku svého šampiona. 

Samička Frankie se objevovala na fotkách, které Scarponi umísťoval na sociální sítě, často ho během tréninku doprovázela. Loni v lednu cyklista sdílel video, na němž jede na kole s papouškem na rameni. Ten ho v závěru škádlivě klove do helmy a provokuje ho, aby říkal: Nech toho! Frankie je ve Filottranu místní celebritou, před dvěma lety způsobila poprask, když se několik dnů ztratila.

Papoušek Frankie sedává u místa, kam lidí nosí květiny a zapalují svíčky na památku Michele Scarponiho.
Papoušek Frankie sedává u místa, kam lidí nosí květiny a zapalují svíčky na památku Michele Scarponiho.

Vítěz Giro d´Italia z roku 2011 ještě minulé pondělí vyhrál úvodní etapu Tour of the Alps. Po jeho smrti vydal jeho tým Astana prohlášení, kde ho označil za výjimečného člověka a velkého šampiona. „Vždycky se smál, v každé situaci. Mohl být vzorem pro každého. Nelze ani napsat, jak velká to je tragédie,“ píše se v prohlášení.