Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poslední rozloučení s hokejistou Bubníkem (†88): Odešel v tichosti

Autor: ps

Sbohem, Gusto! Bývalému útočníkovi a hokejovému reprezentantovi Augustinu Bubníkovi (†88) se naposledy přišli poklonit přátelé a kamarádi do strašnického krematoria v Praze. Uznávaný obránce zemřel v úterý 18. dubna po dlouhé nemoci. Odešel v tichosti.

Obvyklý šum mezi smutečními hosty při rozloučení s Bubníkem utichl. Ve velkém sále strašnického krematoria zazněly tóny, Marty Kubišové či Věry Špinarové. Poslední písní pak byla ta, která vypovídá o tom, jaký byl Augustin vlastenec – Ta naše písnička česká…

Na Bubníkův pestrý život, z něhož se mu komunisté snažili udělat peklo, přišel zavzpomínat třeba komentátor Petr Vichnar. „Pane Bubníku, budete nám chybět,“ rozloučil se v závěru své řeči. Na obřad přišly také legendy českého hokeje, mezi nimiž nechyběli Dominik Hašek , Imrich Bugár či jeho bývalí svěřenci.

Bubníkova historie je bohatá. Vyhrál pět ligových titulů a kromě zlata ze Stockholmu vybojoval i stříbro na olympiádě ve Svatém Mořici. Jeho osudem však ze všeho nejvíce pohnula zlovůle komunistů.

Katafalk byl obsypán věnci a květinami.
Katafalk byl obsypán věnci a květinami.

Po vykonstruovaném procesu v roce 1950 se bál, že skončí na šibenici. Mocipáni tehdy nechtěli pustit české hokejisty za obhajobou titulu, protože se báli, že už se domů nevrátí. Ti se opili, ve vzteku si pustili pusu na špacír, až na ně vlétla policie a pozavírala je.

Bubníkovi přišili 14 let za velezradu a špionáž, seděl a byl bit na Borech i Ruzyni, musel dělat v uranových dolech. Až po pěti letech byl s ostatními hokejisty propuštěn na příkaz prezidenta Zápotockého.

„V těch letech přišel o kus života i kariéru, přesto se dokázal prosadit. Moc si ho vážím, i kvůli tomu jsem přišel,“ vyseknul poklonu Hašek. A nebyl sám, sbohem přišlo říci na 200 hostů.