Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mrazivá slova Schumacherova fotografa: Fotit Michaela? Teď už bych to nechtěl

Autor: pan

Bolí to. Bolí to tak moc, že už nikdy nechce dělat to, co bylo jeho posláním. Dlouhých dvanáct let byl Švýcar Michel Comte dvorním fotografem legendárního pilota Formule 1 Michaela Schumachera. Jak však nyní třiašedesátiletý muž přiznává, i kdyby tu možnost měl, už by svého velkého přítele fotit nechtěl. "Chci si ho uchovat v paměti takového, jaký byl," říká Comte.

Nejslavnější snímky Michaela Schumachera na titulních stranách těch nejluxusnějších časopisů pochází právě od slavného švýcarského fotografa. Rodák z Curychu však zaznamenával životy i dalších slavných osobností kulturního i společenského života.

Mezi ty nejznámější patří snímky Sophie Lorenové, Louise Bourgeoisové, Cindy Crawfordové nebo Sharon Stoneové. A společnosti, pro které pracoval? Armani, Vogue, Chanel, BMW, Ferrari, Dolce & Gabbana a mnohé další vypovídají sami za sebe.

Švýcarský umělec fotil i válečné konflikty v Iráku, Afghánistaáu, Izraeli či Kambodži, osud sedminásobného mistra světa s ním ale otřásl. Za dvanáct společných let, kdy dokumentoval jeho kariéru, se z nich totiž stali přátelé.

"Za takovou dobu se toho stane opravdu hodně. Michael je mým přítelem, je to skvělý člověk. Doprovázel jsem ho na celé řadě jeho klíčových životních etap. A to až do konce," svěřil se se slzami v očích Comte.

JAK TO BYLO: Smutné narozeniny. Schumacherovi je dnes 48 let...
Video se připravuje ...

Tragický moment, který navždy změnil život legendárního německého pilota, nese datum 29. prosince 2013. V ten den utrpěl Michael Schumacher během lyžování v Alpách vážný úraz hlavy, po kterém bojoval řadu měsíců o život.

V současné době se zotavuje ve svém sídle na břehu Ženevského jezera, jeho zdravotní stav je však stále zahalen tajemstvím, ale podle všeho zůstává nadále velmi vážný.

Přístup k osmačtyřicetiletému jezdci mají jen rodinní příslušníci, jakékoliv informace o jeho momentálním stavu prakticky nejsou. K Schumacherovi nesmí ani jeho blízcí přátelé, a když už je jim přístup umožněn, je přísně zakázáno pořizovat jakékoliv audio či video záznamy.

Bžvalý prezident Luca di Montezemolo a Michael Schumacher úzce spolupracovali jedenáct let.
Bžvalý prezident Luca di Montezemolo a Michael Schumacher úzce spolupracovali jedenáct let.

Jak však sám Comte říká, i kdyby měl možnost Michaela v jeho současném stavu fotit, neudělal by to. "Musím říct, že jsem nikoho z Michaelových blízkých nikdy nežádal o to, abych Schumachera mohl v jeho současném stavu fotit. A nikdy bych to ani neudělal. Chci svého přítele uchovat ve svých vzpomínkách takového, jaký byl v době, kdy byl zdravý," říká slavný fotograf.

Comte je rád, že ve stopách slavného pilota pokračuje jeho syn Mick. "Je to něco fantastického, že navazuje na skvělou kariéru svého táty. Může se brzy stát novým Michaelem."

Už takovou radost nemá manželka Michaela Schumachera Corinna, která má po několika menších nehodách o svého syna strach. "Je se silami na dně. Už to nezvládá. Po tom, co se stalo jejímu muži, nechce, aby se něco podobného stalo i jejímu synovi," zní hlasy z okolí Schumacherovy rodiny.