Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šokující slova Koukalové o vztazích trenérů s mladými nadějemi: I mně se to stalo!

Autor: pan

O tenisu a jeho zákulisí ví vše. Klára Koukalová strávila jako profesionálka na okruhu sedmnáct let, dostala se na vynikající dvacáté místo světa, vyhrála tři turnaje WTA. Jako vítězka podávala ruku Sereně Williamsové, Monice Selešové či Dinaře Safinové. Rodačka z Prahy se však pro Tenis Arenu rozpovídala i o jiných než čistě tenisových tématech. A bylo to hodně ožehavé...

Není to nic, co by se v jiných profesích nevyskytovalo. Že to mezi tenistkami a tenisty sem tam zahoří, o tom promluvila již řada hráčů. „Je to složité, když například na hotelu potkáte chlapa jako je Verdasco,“ říkala mnohoznačně o životě v olympijské vesnici bývalá 25. tenistka světa Petra Cetkovská.

Ožehavé téma otevřela ještě v širší míře i Klára Koukalová , která si vyjádřila nejen o lesbických vztazích.

"Lesby často vytvářejí skupinky, navzájem se podporují a neskrývají to. Myslím, že to většina hráček moc neřeší. Ale přiznávám, že když se třeba Hercogová s Danniilidouovou, které se v areálu vodí za ruku a v zásadě svůj vztah dávaly na obdiv, líbaly u stolu metr ode mě, byla jsem z toho trošku vykulená. Na druhou stranu jsou to obě fajn holky, a když se mají rády, tak jim to přejme," říká fedcupová šampionka z roku 2014.

Že by byla svatba na spadnutí? Láska z Koukalové a Suchoně doslova tryská.
Že by byla svatba na spadnutí? Láska z Koukalové a Suchoně doslova tryská.

Zcela zvláštní a citlivá kapitola se však týká vztahu mezi tenistkami a jejich trenéry. Kouči jsou po většinu roku nejbližšími lidmi, kteří s hráčkami sdílejí nejen jejich problémy, porážky a vítězství, ale v některých případech, když mladé začínající tenistky nemají dostatek financí, tak i stejný hotelový pokoj.

"Když holka začíná a nemá dost peněz, protlouká se na nejmenších turnajích a nemůže si dovolit dva pokoje, často spí s koučem na jednom. A když jsou spolu pár týdnů, čtyřiadvacet hodin denně, daleko od domova, pořád spolu, už je jen krůček k tomu, aby to přerostlo určitou mez. I mně se to stalo," přiznává Koukalová.

A česká tenistka jde ještě dál. "Trenér a hráčka jsou si ještě blíž než kolegové na jednom pracovišti. Když se k tomu přidá série porážek, splíny a jediný utěšitel nablízku je kouč, prostě se to může stát. Pokud je mezi tenistkou a trenérem blízký vztah, má to ještě další úskalí: Hráčka už nemusí tak dobře snášet kritiku, reaguje na některé připomínky jinak, může odsekávat. To zase může zničit ten vztah," dodává rodačka z Prahy.

Jak se tedy podle Koukalové před případným nechtěným vztahem s trenérem bránit? "Spolehlivou ochranou je cestování s rodiči. Z jejich strany je to nesmírná obětavost, svým způsobem je to hezký, ale na druhou stranu velká oběť. A kdo ví, jestli to holku nesvazuje, protože na jejich cestování musí vydělávat," upozorňuje na další úskalí Koukalová.