Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šokující přiznání zlaté atletky: Před olympiádou jsem radši potratila

Autor: Patrik Hrazdira

Tohle téma je v ženském sportu tabu. Čtyřnásobná olympijská vítězka Sanya Richardsová-Rossová v čerstvě vydané autobiografii přiznává, že před devíti lety pouhé dva týdny před olympiádou v Pekingu záměrně potratila. Každá atletka, kterou zná, prý musela alespoň jednou v kariéře tento radikální zákrok podstoupit, tvrdí dnes dvaatřicetiletá vynikající běžkyně v běhu na 400 metrů.

Psal se rok 2008 a zbývaly pouhé dva týdny do startu olympijských her v Pekingu. Tehdy třiadvacetiletá americká zlatá naděje byla v jiném stavu. Otcem se měl stát její snoubenec a nynější manžel Aaron Ross, který je hráčem amerického fotbalu. Běžkyně však po zlatu z olympiády toužila tak moc, že se rozhodla dítěte vzdát.

„Vyvrcholení mé kariéry bylo celé přede mnou. V ten okamžik to vypadalo, že nemám na výběr,“ poodhalila ve své knize tehdejší uvažování.

Rozhodnutí se svému partnerovi rozhodla sdělit po telefonu. „Stál při mně, ale bylo to něco, o čem jsme nikdy moc nemluvili. Dělali jsme, jako kdyby se nic nestalo,“ řekla nyní dvaatřicetiletá Richardsová-Rossová v rozhovoru pro Sports Illustrated. „Později jsme už byli schopni se o tom pobavit a já konečně viděla, jak moc ho můj krok ranil,“ dodává.

„Hlavou se mi honila spousta otázek. Co by si o dítěti a manželství na počátku mé kariéry mysleli sponzoři, rodina, lidé v kostele a mí fanoušci?“ ptala se.

K samotnému potratu došlo pouze den před odletem na olympiádu do Číny. I přes varování lékaře, že by neměla dva týdny vyvíjet velkou fyzickou aktivitu, trénovala v dějišti OH. V závodě na 400 metrů získala bronz a ve štafetě na 4x400 metrů slavila vítězství.

Americká běžkyně s jamajskými kořeny se s potratem dokázala vyrovnat: „To rozhodnutí bude navždy součástí mého života. O těhotenství a potratech se v ženském sportu vůbec nemluví. Přitom neznám žádnou atletku, která by tento radikální krok nemusela alespoň jednou udělat.“

Tvrdí, že mezi sportovkyněmi koluje o těhotenství spousta dezinformací a jsou v tomto ohledu špatně vzdělány. Proto by chtěla svým přiznáním rozproudit otevřenou diskuzi a pomoci tak mladým ženám.

„V době, kdy jste na vysoké škole, nemluvíte s matkou tolik. Tím pádem získáváte mnoho informací od svých vrstevníků. Někteří mi dokonce říkali, že když jste v extrémní formě, nemůžete otěhotnět. Vaše cykly jsou prý kratší,“ přiznává, že i ona nebyla ohledně otěhotnění moc v obraze.

Sanya Richardsová-Rossová, která loni ukončila kariéru, doufá, že se vzdělávání žen v tomto ohledu zlepší.

Sanya Richardsová-Rossová s manželem Aaronem Rossem, který je profesionálním hráčem amerického fotbalu
Sanya Richardsová-Rossová s manželem Aaronem Rossem, který je profesionálním hráčem amerického fotbalu