Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dvojčata desetibojaře Dvořáka 20 let poté. Co dnes dělají?

Autor: Martin Hašek

Bylo jim jenom pár týdnů, když jejich fotografie zaplavily noviny v celé zemi. V létě 1997 se desetibojař Tomáš Dvořák vracel z mistrovství světa v Aténách se svou první zlatou medailí a na letišti v Ruzyni hned pospíchal, aby vzal do náruče dva malé uzlíčky. Dnes jsou z dvojčat Barbory a Kateřiny dvacetileté slečny a slavnému atletickému jménu dělají čest.

Oštěp Špotáková . Překážky Rosolová . Dálka? Barbora Dvořáková! Dvacet let po aténském triumfu tatínka bude tahle mladá dívka o tomto víkendu poprvé závodit za dospělou reprezentaci v elitní Superlize mistrovství Evropy družstev ve francouzském Lille. „Moc se těším. Ani jsem nevěděla, že mě nominovali. Když mně gratulovali, nevěděla jsem, o čem mluví,“ vzpomíná Barbora. „Byla jsem nadšená. Tam budou ty hvězdy, já budu někde na ocase… Ale bude to veliký zážitek. Doufám, že z toho bude dobrý výkon.“

Pro Barboru i její sestru Kateřinu je atletika přirozenou cestou. Tatínek Tomáš Dvořák, dnes reprezentační šéftrenér, je s třemi tituly mistra světa, bronzovou olympijskou medailí a statusem bývalého světového rekordmana v desetiboji jeden z nejúspěšnějších atletů české historie.

I maminka Gabriela, dcera Dvořákova kouče Zdeňka Váni, reprezentovala v dálce. A právě ona své dcery od malička trénuje.

„Jestli je přísná? Právě, že ne,“ směje se Barbora. „Snaží se nám všechno dělat na míru. Když ví, že jsme po závodech unavené, tak všechno překopá. Ne, že by byla tvrdá. Tím, že nás zná, tak to umí udělat fakt dobře. Když chce, aby to bolelo, tak to prostě bolí.“ 

Do procesu se občas zapojí i jejich tatínek. „Většinou je to tak, že mamka napíše trénink, když si není jistá, tak jde za taťkou,“ vysvětluje Kateřina. „Tím, že máme ve skupině další lidi a mamka začala trénovat i naši mladou ségru, tak když na nás nemá čas, přijde taťka. Snaží se chodit na oštěp, na kouli. Radí, ale ne jako trenér, spíš je takový konzultant.“

Obě studují na vysoké a nevybraly si snadné obory

Obě dívky začínaly s atletikou v Kladně, kde chodily na sportovní školu. Později za kladenský oddíl i závodily. Teď už, stejně jako kdysi tatínek, běhají v červenožlutém dresu Dukly. 

„Dělají to dobrovolně s maminkou, což se někomu může zdát, že to je takové to patologické,“ usmívá se Dvořák. „Ale Gábina je trenérka, která to chce dělat dobře. Má pro to vlohy po svém tatínkovi. Děvčata to mají rády, není to tak, že by je někdo nutil. Mají to postavené, že jsou víc studentky než atletky.“ 

Obě sestry studují na vysoké škole a nevybraly si snadné obory. Barbora chodí na přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Kateřina studuje na pedagogické fakultě biologii a chemii. 

„Skloubit vysokou školu se sportem jde ztuha, protože jsme si nevybraly úplně jednoduché školy, ale jde to,“ usmívá se Barbora. „Lidi se nás ptají, jestli se chceme atletikou živit, jestli chceme jet na olympiádu. My to vidíme docela realisticky. Lidí, kteří se tím uživí, je fakt strašně málo a talentovaných lidí je strašná spousta. My to děláme proto, že nás to baví. Když se povede udělat limit nebo dobrý čas, jsme jenom rády. Jenom nás to podpoří, že to ještě budeme dělat.“

Obě mají své silné disciplíny. Kateřina například trať na 100 metrů překážek, kde si třeba vloni na Zlaté tretře zaběhla proti kanadské vícebojařce Brianne Theisenové-Eatonové. Barbora je silná v dálce, v níž se v roce 2013 dostala do finále na dorosteneckém mistrovství světa. 

Nejvíc si ale atletiku užívají ve stylu svého slavného tatínka. Líbí se jim víceboj. Letos už za sebou mají dva. A jak v dubnu ve Florencii, tak minulý víkend v Kladně je ve výsledcích dělilo jen sedmnáct bodů. 

„Ve Florenci skončily první den bod za sebou a před půlkou byly od sebe jen čtyři body. Moderátorovi na stadionu se to líbilo, byla sranda,“ vzpomíná Dvořák.  „Ve Florencii skončily, vyměňovaly si kontakty s Američankami, Britkami. Takže se otrkávají.“ 

Další zkouškou pro obě bude červencové ME do 23 let v Bydhošti, kde si Kateřina i Barbora můžou z disciplín vybírat. „Já mám splněný limit na překážky a na víceboj. Rozhodnu se podle časového pořadu. Ale asi si vyberu víceboj. Když se jedna disciplína nepovede, mám jich ještě šest. Víceboj je hezčí,“ říká Kateřina. 

„Já mám limit s krátkou štafetou a ve víceboji. Uvidíme, jestli neskočím limit i na dálku. Ale taky mám ráda víceboj. Je tam fůra lidí, s kterými se člověk může zkamarádit,“ přidává se Barbora.

Bára a Kateřina (vpravo) trénují na Julisce
Bára a Kateřina (vpravo) trénují na Julisce