Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Venus vyhrála po smrtelné nehodě. Netuším, co přinese zítřek, slzela

Autor: jip

Bývalá wimbledonská šampionka Venus Williamsová (37) si v pondělí prožila přetěžký návrat na londýnské travnaté kurty. Ani Elise Mertensová nebyla snadnou překážkou, bývalá světová jednička ji zdolala až po boji a dešťové přestávce 7:6 (7) a 6:4. To nejhorší ji ale čekalo po příchodu na tiskovou konferenci, kde mluvila veřejně poprvé od tragické nehody, při níž v červnu na Floridě jejím zaviněním zemřel člověk.

Osudová nehoda se stala 9. června ve floridském Palm Beach Gardens, kde měla tenisová šampionka vjet pomalou rychlostí do křižovatky a tam zastavit. V přijíždějícím voze, který do jejího následkem toho naboural, utrpěl vážná zranění Jerome Barson (78) na sedadle spolujezdce. Po dvou týdnech Jerome Barson zemřel.

Williamsová , fyzicky nezraněna, čelí podle serveru TMZ hrozbě soudu za zavinění smrti z nedbalosti, přestože nebyla pod vlivem žádné omamné látky ani alkoholu a ani nepoužívala mobilní telefon. Žalobu podala dcera zemřelého pasažéra.

„Život vás nemůže připravit na všechno. Připravila jsem se na spoustu zápasů, na všechno, co může moje soupeřka zahrát. Ale nemůžete se připravit na všechno,“ špitala starší ze sester Williamsových ve Wimbledonu po zápase s Mertensovou.

VIDEO: Tisková konference byla pro Venus těžká

Na antukovém French Open stejnou soupeřku ve 3. kole vyprovodila 6:3, 6:1. Na trávě to byl daleko větší boj. Belgičanka jí v prvním setu odvrátila pět setbolů a ve druhém setu dva mečboly.

V pátek, pár dní před začátkem turnaje, zveřejnila Venus W. status na svém facebookovém účtu: „Tato nehoda mi zlomila srdce a zničila mne. Ze srdce vyjadřují rodině a přátelům Jeroma Barsona hlubokou soustrast, budu se za ně modlit.“

Do Wimbledonu přes otřesný životní zážitek odcestovala; podle jejích právníků nebyl důvod, aby se zařídila jinak. Je to však rozhodně jeden z nejtěžších turnajů, který absolvuje.

„Naprosto netuším, co zítřek přinese. To je všechno, co o tom mohu říct, co vím,“ uvedla. O nehodě se pokusila po hodnocení zápasu 1. kola mluvit, ale dlouho to nedokázala. „Nemám slov, kterými bych popsala, jak jsem zničená…“ řekla, než se jí hlas zlomil. „Nemůžu mluvit,“ řekla s očima v slzách.

V hrobovém tichu tiskového střediska následně Venus Williamsová raději opustila místnost. Následně se ještě vrátila na dvě další otázky ohledně zápasu.

„Tenis je pořád mojí životní láskou. Přináší mi radost,“ vyznala se.