Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Phelps vs. žralok: divákům vadil podvod. V čem byl závod zvláštní?

Autor: adl

Měla to být velká sláva, zlatý hřeb vysílání. Nejúspěšnější olympionik všech dob Michael Phelps se v závodě na 100 metrů postavil velkému bílému žralokovi. Fenomenální americký plavec prohrál o dvě vteřiny. Po odvysílání se ovšem vůči pořadu kanálu Discovery Channelu vznesla silná kritika. Diváci byli zklamaní z toho, že žralok nebyl opravdový.

Už před vysíláním Phelps upozornil, že se žralokem neplavali vedle sebe, nýbrž po sobě. Až následně byli díky speciálním efektům vloženi do drah jako v závodním bazénu. „Nebyli jsme ve vodě současně, na což se asi ptá každý. Byl jsem v bezpečí, to byla má hlavní priorita,“ sdělil majitel 28 olympijských medailí.

Diváci ovšem zůstalii výrazně zklamaní, že nedošlo k přímému souboji. Pořad, na který se těšili dlouho dopředu, jim přinesl velké rozčarování. „Cítím se okradený, když jsem sledoval hodinu stupidní show, jak Michael Phelps závodí s falešným žralokem,“ napsal divák Cole Hill na Twitteru. Nejen on se podivoval nad skutečností predátora.

VIDEO: Michael Phelps závodil se žralokem

Velký žralok bílý totiž dokáže plavat rychlostí okolo 40 km/h, na což ani Phelps vybavený monoploutví pro zvýšení rychlosti nemohl stačit.

I takto vylepšený nejlepší plavec historie totiž dosáhne rychlosti maximálně 10 km/h. V závodě na 100 metrů by tak měl být žralok v cíli čtyřikrát rychleji a ne po těsném souboji o pouhé dvě vteřiny dřív.

Zvláštní byl rovněž závěr závodu, když žralok těsně před cílem vyskočil. „Čekal jsem hodinu na závod Michaela Phelpse proti počítačově upravenému žralokovi. Discovery určitě napíšu,“ zmínil další naštvaný divák Jerod Breth.

Soupeření mezi špičkovými sportovci a zvířaty má přitom tradici. Slavný americký sprinter Jesse Owens běhal proti koním, jihoafrický ragbista Bryan Habana zase závodil s gepardem. Phelpsovo vystoupení se do tohoto výčtu ale nakonec nezařadí.

Michael Phelps během závodu se žralokem
Michael Phelps během závodu se žralokem