Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Svět se loučil s Rudolfem Baťou (†89): Sbohem, Belmondo se svatozáří

Autor: nem

Hokejové stadiony a fotbalové diplomatické sály jsou potaženy černým flórem. Sportovní svět se dnes rozloučil s panem Rudolfem Baťou (†89), který zemřel 10. srpna.

Nekonečné zástupy smutečních hostů kráčely do baziliky Nanebevzetí Panny Marie ve Strahovském klášteře. Uctít památku slavného muže, jenž ještě letos na jaře pracoval pro letenskou Spartu.

Stovky lidí se přišli na mši pomodlit za hokejového rozhodčího, činovníka v kopané a především každým coulem správného chlapa! „Ruda byl naprosto férový člověk a výborný sudí. Byli jsme spolu na spoustě akcí, a třeba při zápasech v Americe a v Kanadě jsme bydleli na jednom pokoji. Nikdy na něj nezapomenu,“ zavzpomínala hokejová legendy Jiří Holeček.

„Byl jako náš děda. Vždycky pozitivní kamarád a hlavně džentlmen, jeden z posledních v téhle republice. Stál za námi, měli jsme ho strašně rádi,“ povídal fotbalový internacionál Karel Poborský .

O panu Baťovi se traduje, že měl v sobě jakési fluidum, kvůli kterému se mu říkalo Belmondo . „Přesně tak. Nikdy neměl špatnou náladu a budu na něj vzpomínat vždycky jen v dobrém,“ pokyvoval souhlasně hlavou šéftrenér fotbalového nároďáku Karel Jarolím .

„Byla okolo něj záře, kterou každý cítil. Když Rudy začal vyprávět své historky, všichni poslouchali s otevřenými ústy. Člověk jako on se rodí jednou za sto let a bude nám moc chybět,“ řekl muzikant a »Rudyho« velký kamarád Karel Vágner.

Už teď chybí! Čest vaší památce, pane Rudolfe Baťo.

Rakev nesla šestice - Hübschman, Lafata, Lavička, Svoboda, Suchopárek a Grygera.
Rakev nesla šestice - Hübschman, Lafata, Lavička, Svoboda, Suchopárek a Grygera.