Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Příběhy koňských hrdinů Velké Pardubické: Jak dožili šampioni

Autor: zal

Měl dlouhý a krásný život. I po kariéře. Ve čtvrtek odešel do koňského nebe trojnásobný vítěz Velké pardubické Peruán. Jak strávily dostihový důchod další legendy poté, co sešly fanouškům z očí?

Nejnáročnější překážkový dostih na evropském kontinentu pamatuje jen devět koní, které ho dokázali vyhrát třikrát a víckrát. Brigand a Lady Anne to dokázali v dřevních dobách, Epigraf byl sovětský koník a Tiumen s Orphee des Blins jsou stále mezi námi. Připomeňme si tedy osudy Železníka, Koroka, Sagara a Peruána...

Korok

(1962-84)

Kůň s přezdívkou Profesor zplodil mnoho skvělých koní. Dožíval spokojeně na statku v Šinkvicích, kolem kterých 1. srpna 1984 projížděl žokej Václav Chaloupka, který ho dovedl ke všem třem triumfům. „Vnitřní hlas mi řekl: Zastav se u něj. Měl smutné oči a mně se v očích objevily slzy,“ vzpomíná. To odpoledne Korok špatně došlápl a byl utracen.

Ze Sověty odloženého ryzáka Sagara se stal šampion.
Ze Sověty odloženého ryzáka Sagara se stal šampion.

Sagar

(1975-1994)

Rodák ze Sovětského svazu měl smůlu už na konci kariéry. Dva měsíce před Velkou pardubickou, kde měl útočit na čtvrté vítězství, v malém dostihu špatně došlápl a navždy dozávodil. To nejhorší ho však ještě čekalo. V Kladrubech ho vyhnali do stáda chovných kobyl. Ty ho kopaly, nepouštěly ho napít, až ho umořily k smrti.

Železník

(1978-2004)

Jako dosud jediný kůň dokázal v Pardubicích vyhrát čtyřikrát. I proto se v důchodu, do kterého ho poslala zlomenina korunkové kosti pravé zadní nohy, stal turistickou atrakcí. Do Světlé Hory za ním jezdily autobusy. Ve stáří trpěl revmatismem a hodně trpěl – 22. prosince 2004 musel být navždy uspán. Tajný hrob má na Malé Morávce.

Peruán

(1988-2017)

Velkou běžel vnuk Koroka naposled jako patnáctiletý a skončil devátý. Od té doby si užíval zasloužený důchod v dostihovém centru Zámrsk. Ve výběhu byl vůdcem stáda, pro mladé koně byl učitelem a tátou, chránil své oblíbence. Jezdil ale i za fanoušky na výstavy. Zemřel v noci na 17. srpna ve spánku v požehnaném věku 29 let.