Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Blázinec za 13 miliard! Zápas Mayweather vs. McGregor je stroj na peníze

Autor: Patrik Vacek

Pro někoho je to zápas roku, pro jiné utkání desetiletí a někteří lidé mluví dokonce o souboji století. Bitva boxera Floyda Mayweathera s ultimátním zápasníkem Conorem McGregorem v Las Vegas bude historickou událostí nejen díky poměřování sil mezi dvěma bojovými sporty. V ringu proti sobě nastoupí dvě sportovní ikony, které si mezi sebe rozdělí neuvěřitelný balík peněz. Lidé jsou totiž lační po konfrontaci těchto dvou borců ze dvou rozdílných sportů a jsou schopni utratit horentní sumy.

Nespočet konfrontací, přehnaného špičkování a urážek předchází souboji Mayweathera s McGregorem. Velké hecování obou zápasníků je ta nejlepší reklama na samotné utkání, které připoutá k televizním obrazovkám miliony diváků.

V nedávno postavené luxusní T-Mobile aréně v Las Vegas bude bitvu gigantů sledovat kolem 20 tisíc lidí a to i přesto, že nejlevnější lístek stál 500 dolarů (11 000 Kč) a ty nejdražší vstupenky vyšly na částku kolem 25 tisíc dolarů (550 000 Kč). To však mluvíme o oficiálním prodeji. Na černém trhu se mohou ceny vstupenek vyšplhat na několikanásobně vyšší cifru. Podle předpokladů se na lístcích utrží přes 80 milionů dolarů (1,760 mld. Kč).

Nejvíce promotéři samozřejmě vydělají na prodeji televizních práv. Tento souboj chce vidět celý svět a minimálně šestimístnou sumu v korunách musela nabídnout i televize Nova, která bude celý galavečer ze soboty na neděli od 1 hodiny ráno vysílat na stanici Nova sport 1. Celková cena z prodeje televizních práv se podle odhadů expertů může vyšplhat na 475 milionů dolarů (10,5 mld. Kč) a překoná tak o 20 milionů dolarů (440 mil. Kč) prodaná TV práva na zápas Mayweathera s Pacquiaem.

Další z vyhrocených gest mezi Floydem Mayweatherem a Connorem McGregorem
Další z vyhrocených gest mezi Floydem Mayweatherem a Connorem McGregorem

Nemalé peníze dostanou oba dva rivalové i od sponzorů. Mluví se o 22 milionech dolarů (484 mil. Kč). Pro příklad jen prodejce luxusních hodinek Hublot dá přes milion dolarů (22 mil. Kč) za své logo na trenkách Mayweathera. Nezanedbatelný zisk lze očekávat i z prodeje reklamních předmětů, kde se hovoří o sumě 2 miliony dolarů (44 mil Kč). Sečteno a podtrženo jde celkem o 579 milionů dolarů (12,7 mld. Kč)!

Mayweathera někteří experti kritizují, že udělal hloupé rozhodnutí a jako neporažený král, kdy slavil 49 výher, se do ringu vrátil, a jak jinak než kvůli penězům. Kdo mu ale může něco podobného vyčítat, když vyinkasuje nejméně 180 milionů dolarů (4 mld. Kč)? Dobře během dvě desítky let dlouhé kariéry si vydělal tolik peněz, že to neutratí desítky generací Mayweatherů. Vždyť jeden čas byl dokonce nejlépe placeným sportovcem planety, ale může borec s přezdívkou Money (Peníze) tak velké finance odmítnout? Ne!

Královský honorář čeká i na McGregora. Jeho první výplata za zápas v kleci v roce 2013 byla směšných 235 dolarů (5170 Kč). Oproti Mayweatherovi měl dostat i almužnu za souboj titánů. Už už to vypadalo, že ze vzájemného klání sejde, ale nakonec Ir dostal nabídku na 100 milionů dolarů (2,2 mld. Kč) a hned na to kývnul. Kdo by také odolal.

Témata:  boxmilionypenízemiliardysponzořiMcGregorMayweatherVIPsport