Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mourinho promluvil: Posadit Čecha v Chelsea na lavičku? Bylo to snadné!

Autor: spo

Český fotbalový gólman Petr Čech byl roky ikonou Chelsea, kde si vybudoval i skvělý vztah s trenérem José Mourinhem. Když se do klubu Portugalec vrátil, poslal slavného brankáře na lavičku náhradníků a začal stavět na jeho mladším kolegovi. Nyní Mourinho prozradil, jak moc jednoduché bylo Čecha odstavit.

Pojí je přátelství, ale v práci to jednomu z nich nebylo nic platné. Když se José Mourinho vrátil do Chelsea, upřednostnil gólmana Courtoise právě před Čechem. „Bylo to rozhodnutí pro budoucnost. Kdybychom tehdy Courtoise nevzali, šel by někam jinam a klub by ho navždy ztratil. Na lavičce se pak ukázala Čechova opravdová třída. Byl to týmový hráč každým coulem. Nehraje roli, zda byl zrovna na střídačce, nebo ne, zda byl jedničkou, nebo dvojkou,“ řekl Mourinho pro magazín Proč Ne?! a dále vyzdvihoval českého brankáře.

„Anglický ligový pohár a ligový titul jsme ten rok vyhráli i díky němu. Výraz v jeho obličeji se sice trochu změnil, už se nesmál tolik jako dřív, ale jeho chování bylo skutečně bezkonkurenční. Věřím, že si teď užívá poslední roky své kariéry a dřív nebo později se vrátí do Chelsea jako něco víc než jenom hráč,“ uvedl současný manažer Manchesteru United.

Mourinho i promluvil o tom, jak moc lehké bylo svého přítele Petra Čecha poslat mezi náhradníky. „Je to jednoduché. Když něco takového udělám, tak s vědomím, že v daný moment je to správná věc. Nedělám to proto, abych někoho ranil, nedělám to z rozmaru nebo abych vyvolal nějaký konflikt či mediální smršť. Dělám to, protože cítím, že je to to nejlepší rozhodnutí pro tým. V minulém finále jsem na lavičce nechal sedět kapitána. Tak to prostě ve fotbale občas chodí a já nemám v plánu to měnit,“ uzavřel Mourinho téma Čech.