Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Legenda si nárokuje 15,6 »mega«: Záhada čínských milionů pro Nedvěda!

Autor: vba

Dlužíte mi 15,6 milionu korun, křičí legendární fotbalista Pavel Nedvěd (44). Neplnil jsi smlouvu, oponuje čínská společnost CEFC. Kde je pravda? Vypadá to, že někde na půl cesty...

Propojit slavného fotbalistu s asijskou velmocí, to se před dvěma lety zdálo v Česku jako oboustranně výhodný byznys. „My můžeme nabídnout jméno, kvalitu a úspěchy Pavla Nedvěda . Od Číny bychom naopak chtěli zapojení tamních firem do partnerství s českou kopanou,“ říkal tehdejší šéf FAČR Miroslav Pelta.

Nedvěd proto na přání prezidenta Miloše Zemana v září 2015 nasedl do letadla a v Šanghaji slavnostně otevřel fotbalovou akademii.

Číňanům se spolupráce zalíbila a následující rok podepsala společnost CEFC (vlastní i Slavii) s Nedvědem dvě smlouvy. Viceprezident italského Juventusu si měl podle nich vydělat 15,6 milionu korun za to, že se stane ambasadorem čínské ligy a do tamní země se dvakrát podívá. A právě tady podle všeho nastal zádrhel!

Pavel Nedvěd je novou tváří čínské SUPERLIGY
Pavel Nedvěd je novou tváří čínské SUPERLIGY

Nedvěd a jeho advokát Šerák si jednu návštěvu odškrtli už díky té ze září 2015. Když tedy »Méďa« přijel do Číny v létě 2016, brali to jako pobyt číslo 2, kterým si splnili docházku. Miliony ale dosud Nedvěd neviděl. „Měli jsme nějakou dohodu, tak by se to mělo plnit. A vím, že to plněné není,“ sdělil pro ČT Nedvěd.

Evropský zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík však fotbalistův výklad rozporuje. V jeho počtech byl Nedvěd od podpisu kontraktů v Číně pouze jednou. „Máme dvě smlouvy. Jednu jsme plnili na 100 %, u druhé nám plnění v celém rozsahu smlouvy nebylo poskytnuto,“ vypočítává Tvrdík.

Nedvědův právník Šerák už hrozil soudem, přesto nakonec bude mít spor zřejmě šťastný konec. Společnost CEFC totiž včera Blesku sdělila, že došlo ke smíru: „Obě strany se dohodly na pokračování vzájemného partnerství včetně další cesty Pavla Nedvěda do Číny.“

Nedvěd je novým členem Síně slávy, cenu dostal Černý i Vrba
Video se připravuje ...