Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

TOP 20 sportovních pracháčů: Mayweather přeskočil i Schumachera

Autor: ija

Poslední srpnová sobota, kdy boxer Floyd Mayweather (40) technickým k.o. vyřídil v ringu vyzývatele ze světa UFC Conora McGregora, změnila žebříček nejlépe vydělávajících sportovců všech dob. Výstřední boxer pobral za jubilejní padesáté vítězství v přepočtu přes 6,5 miliardy korun a jeho konto kariérních výdělků ztučnělo na téměř 24 miliard korun. Že nikdo bohatší být nemůže? Ale kdeže! Mayweatherovi to stačí „jen“ na páté místo. A kdo vydělal ještě víc? Podívejte se na žebříček TOP 20 nejlépe vydělávajících sportovců v historii.

FOTO | Projděte si v galerii žebříček TOP 20 největších sportovních pracháčů:

20. místo: Manny Pacquiao (Filipíny/box) kariérní výdělek 10,68 mld. korun (v přepočtu)
20. místo: Manny Pacquiao (Filipíny/box) kariérní výdělek 10,68 mld. korun (v přepočtu)

Floyd Mayweather , muž přezdívaný Money, si za souboj s hvězdou zápasů v kleci Conorem McGregorem nechal pořádně zaplatit. Za jediný večer vydělal obří sumu 300 milionů dolarů (6,5 miliardy korun).

Dostal se tak sice do vybrané party sportovců, kteří za svou kariéru pobrali víc než miliardu dolarů (přes dvacet miliard korun). Společnost mu v ní dělají golfisté Tiger Woods , Arnold Palmer a Jack Nicklaus, basketbalista Michael Jordan a legendární pilot F1 Michael Schumacher .

Mayweather, jehož kariérní výdělky před onou sobotou dosahovaly výše přes 16,5 miliardy a po sobotě vylétly na téměř 24 miliard korun, tak postoupil na pátou příčku žebříčku.

Nejlépe placeným sportovcem všech dob zůstává Michael Jordan. Hvězdný basketbalista vydělal za 15 let své profesionální kariéry úchvatných 37 miliard korun. Ještě dnes si přijde na 100 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun) ročně díky smlouvě s oděvní značkou Nike.

Druhým v žebříčku zůstává Tiger Woods. Kontroverzní golfista byl jedenáct let po sobě nejlépe placeným sportovcem na světě. Nejvíc vydělal v roce 2008 – 2,5 miliardy korun, a to zejména díky lukrativním reklamním smlouvám s věhlasnými značkami Gatorade, Nike, Gillette, Buick a dalším. Dnes vydělává o padesát procent méně, ale i tak pořád dost. Loni to bylo v přepočtu kolem 980 000 milionů.

Třetí je legendární Arnold Palmer, golfista, který za svou 52 let trvající kariéru na okruhu PGA a seniorské tour, nastřádal jen na prizemoney téměř 80 milionů korun. Naposledy vyhrál v roce 1973. Palmer byl prvním hráčem, který dokázal těžit z reklamních smluv.

Model sponzoringu, který spolu se svým manažerem nastavil, používá mnoho sportovců dodnes. Než loni v září zemřel, vydělával díky reklamám víc než 40 milionů dolarů (870 milionů korun) ročně. 

V dvacítce nejlépe placených sportovců světa, jak ji sestavuje prestižní magazín Forbes, najdeme celkem pět golfistů, po čtyřech basketbalistech a boxerech, tři fotbalisty ( Davida Beckhama , Lionela Messiho a Cristiana Ronalda ), dva automobilové závodníky, jednoho baseballistu a jednoho tenistu. Čest kdysi „bílého“ sportu zachraňuje Švýcar Roger Federer , jemuž patří dělené patnácté místo.