Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kvůli daním žít mimo Slovensko? Sagan a Cibulková budou mít smůlu

Autor: sjs

Bývalo to tak jednoduché. Bohatí sportovci se stěhovali například do malého monackého knížectví, aby unikli placení daní v rodné zemi. Na Slovensku nyní finanční úřady dostanou nástroj, který by měl podobným postupům zabránit. Své o tom ví například mistr světa v cyklistice Peter Sagan, který žije právě v Monaku. Odstěhovat se tam chtěla i jeho krajanka tenistka Dominika Cibulková, ale teď už by to pro ni nemělo smysl.

Svými neuváženými výroky vzbudila rozruch a naštvala mnoho Slováků. Tenistka Cibulková v létě prozradila, že kvůli daním a vysokému zdravotnímu a sociálnímu pojištění se chce z Bratislavy odstěhovat do daňového ráje jako je Monako. „Vážně přemýšlím nad změnou nejen kvůli daním. Nechci říkat přesná čísla, ale budou mi vycházet strašně vysoké odvody ze zdravotního a sociálního pojištění. Nejraději bych měla trvalý pobyt na Slovensku, ale za těchto podmínek musím přemýšlet nad jinou alternativou,“ řekla Cibulková v rozhovoru pro slovenskou edici časopisu Forbes.

Co se týče daní, tak by už nemělo smysl utíkat před finančním úřadem. Na Slovensku totiž prošla prvním čtením v parlamentu novela zákona o dani z příjmu. Hlavním cílem je posílení úrovně ochrany proti agresivnímu daňovému plánování a přesunu zisků mimo území Slovenska.

Odměny za umístění na turnajích Cibulková a ostatní tenistky daní vždy v zemi, kde se akce konala. Miliony například za reklamní smlouvy ale musí danit v zemi, kde má trvalé bydliště. Nejlepší slovenský cyklista Sagan závodí za německý tým Bora-Hansgrohe a roční plat 6 milionů eur se mu daní v Německu. Veškeré milionové kontrakty za reklamy ale danit nemusel, protože už tři roky žije v Monaku.

Slovensko je poslední zemí v EU, která zdaňuje fyzické osoby na základě formálního přístupu k daňové rezidenci. V praxi to znamená, že povinnost platit na Slovensku máte tehdy, když tam máte trvalý pobyt trvalý pobyt nebo tam strávíte víc jak 183 kalendářních dní. Pro některé boháče to nebyl problém obejít. Od nového roku se to ale změní. Pokud bude mít podle úřadů například sportovec záměr se trvale zdržovat na Slovensku, tak tam bude muset platit i daně, přestože má bydliště například v daňovém ráji.

Dominika Cibulková se opět předvedla ve svých hodně odvážných šatech
Dominika Cibulková se opět předvedla ve svých hodně odvážných šatech

Témata:  slovenskofinancecibulkovápenízedaněSaganVIPsport