Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rodina tenisového velikána Federera. Co jste (možná) nevěděli o jeho dětech?

Autor: Pavel Novotný
  • Co jste možná nevěděli o rodině Rogera Federera?

    Všude, kde se objeví, je jednoznačnou hvězdou. A zdaleka nemusí jít jenom o tenisový kurt. Devatenáctinásobný grandslamový šampion Roger Federer byl největší postavou i v neděli skončeného prvního ročníku Laver Cupu, jehož vznik sám inicioval. Obrovské popularitě se však těší i jeho rodina - manželka Mirka a čtyři děti. Podívejte se na to nejzajímavější, co jste možná o dvou párech dvojčat nevěděli.

  • Narození prvních dvojčat

    Pozdrav pro Rogera. Tati, drž se!Foto facebook.com

    Psal se rok 2009 a ve finále Wimbledonu se utkali Roger Federer a Andy Roddick. Pro Švýcara nic nového, doma měl z nejslavnějšího turnaje světa již čtyři tituly. To Američan bojoval již ve svém třetím finále v All England Clubu. Pokaždé mu byl soupeřem Roger Federer, pokaždé s ním prohrál.

    A nevyšlo mu to ani do třetice. V obrovské bitvě, která se zapsala mezi nejkrásnější a nejdramatičtější zápasy historie, podlehl tenisové legendě 14:16 v pátém setu. V té době sedmadvacetiletý Federer však bojoval i s jiným soupeřem. Vlastní koncentrací.

    Jeho manželka Mirka byla v devátém měsíci těhotenství a první potomek měl přijít na svět každým okamžikem. Těžce se soustřeďující Roger si však nakonec poradil nejen s bojovným Američanem, ale především s vlastní nervozitou nastávajícího tatínka.

    Tím se rodák z Basileje stal o tři týdny později, kdy Mirka přivedla na svět dvojčata Mylu Rose a Charlene Rivu. Oslavy si šťastný Roger nechal na konec srpna, když ve finále turnaje v Cincinnati zdolal svého soka Novaka Djokoviče.

  • Další dvojčata? Nesmysl!

    Federerova dvojčata Lenny a Leo byli hlavními hvězdami slavnostního vyhlášení vítězůFoto Profimedia.cz

    Uplynulo téměř pět let, během kterých si Roger Federer připsal na své poměry pouhé dva grandslamové tituly, když se slavnému páru narodil další potomek. Nebo spíše potomci. Rodačka ze slovenských Bojnic ani její slavný muž nepochybovali, že tentokrát přivedou na svět jen jedno dítě.

    "Pravděpodobnost, že by rodiče přivedli na svět dvakrát po sobě dvojčata, je téměř vyloučená," potvrzovala řada odborníků a lékařů.

    Snad aby Federer dokázal, že právě slovo "vyloučené" pro něj neexistuje, narodil se do slavné rodiny druhý pár dvojčat - tentokrát kluci Leo a Lenny.

     "Je to nejkrásnější okamžik mého života. Když nám řekli, že to budou znovu dvojčata, nemohli jsme tomu věřit. A ono se to znovu stalo. Neuvěřitelné!" těžko hledal slova tenisový génius.

  • Děti tenisový talent nezdědily

    Tenis je velká dřina, o tom žádnáFoto twitter.com

    Ta otázka se přímo nabízí. Jinak to ani najde. Budou malé slečny či kluci pokračovat v tenisové kariéře jako jejich rodiče? Předpoklady k tomu mají přece vynikající. Táta je možná nejlepší hráč historie, Mirka to během své kariéry dotáhla až na slušné 76. místo světa. Tak kdo jiní než oni?

    Jenže jak se zdá, kroky dětí Federerových povedou jiným směrem. S tátou si již zkoušeli zapinkat jako oba kluci, tak především dnes již osmileté slečny. "Nepozoruju u nich nějaký zvláštní talent na tenis a ani mi nepřijde, že by je to nějak bavilo," nebral si servítky jejich táta.

    Ale jeho ani Mirku to netrápí. "Byli bychom rádi, kdyby dělaly nějaký sport, ale jaký to bude, to necháme na nich. Když budou chtít lyžovat, budou lyžovat. Rozhodně je nebudeme do tenisu nutit. Jsme hlavně rádi, že mají sport rády, to je to hlavní," shoduje se slavný pár.

  • Propojené domy s rodiči

    Výhled za všechny peníze... I to nabízí nová Federerova vila.Foto twitter.com

    Roger Federer se nikdy netajil blízkým vztahem k rodičům. Jeho máma pochází z Jihoafrické republiky, táta je Švýcar. Jejich slavný syn tak vlastní kromě pasu země helvetského kříže i doklad jihoafrický.

    A oba rodiče mají na kariéře svého syna hlavní podíl. Není divu, že Roger Federer nechce toto pouto přerušit. Pro svoji rodinu vystavil dům na břehu Curyšského jezera, další dva však má v horách ve Valbelle.

    "V jednom žijí jeho rodiče a ve druhém on s manželkou a dětmi. Obě sídla jsou propojená,“ říká švýcarský reportér René Stauffer, který o slavném tenistovi napsal knihu.

  • Odpočinek od dětí

    Vítěz a finalista pózují fotografům po finále Wimbledonu 2017Foto Reuters

    Ani Roger Federer není superman. K tomu, aby mohl podávat tak skvělé výkony, kterými v letošní sezoně fanoušky tak hojně zásoboval, potřebuje pořádný odpočinek.

    Názorně to ukázal během letošního Wimbledonu. Pro svoji rodinu pronajal luxusní dům a pro sebe a svůj tým ještě jeden, kde si dopřával řádné regenerace.

    Náklady? Za oba domy zaplatil 46 000 liber (asi 1 300 000 korun). Pro tenistu, který si jen na odměnách vydělal téměř 110 milionů dolarů, to opravdu není žádný problém.

    Výsledek? Turnaj jednoznačně ovládl, během sedmi zápasů neztratil jediný set. Mimochodem, za vítězství v All England Clubu si připsal na účet téměř 65 milionů korun. Taková investice se vyplatí!

  • Tajemství dvojčat odhaleno

    Roger Federer s manželkou Mirkou a svými čtyřmi ratolestmi.Foto Twitter

    Dvakrát po sobě dvojčata. Podle statistik se taková pravděpodobnost pohybuje okolo jednoho procenta. Jak to, že měly Federerovy takové štěstí? Důvody jsou čistě genetické, jak ukazuje příklad sestry švýcarského génia a dalších předků.

    O téměř dva roky starší Diana má také dvojčata. Aby byla změna, tak se jedná o chlapce a dívku. "Vždycky jsem věděl, že je tady reálná možnost, abychom měli dvojčata. Má je moje sestra, moje babička z máminy strany je také z dvojčat. Prostě jsme jen přeskočili jednu generaci," smál se tenisový král.

  • Slovenština? Pro děti žádný problém

    Tenista Roger Federer s manželkou Mirkou byli hosty na svatbě Pippy Middletonové, sestry vévodkyně Kate.Foto Profimedia.cz

    Sám tenisový velikán se plynně domluví kromě němčiny ještě francouzsky a anglicky. Jen tu slovenštinu - rodný jazyk své ženy, prostě nedává. Jeho děti však ano.

    Důkazem jsou záběry na Mirku Federerovou, jak čte dětem během přestávek tenisových zápasů jejího muže pohádky ve slovenštině. „Děti slovensky rozumí, já bohužel ne, budu s tím muset něco udělat, je to ostuda,“ přiznává s úsměvem FedEx.

  • Fotogalerie

    Tenista Roger Federer s manželkou Mirkou byli hosty na svatbě Pippy Middletonové, sestry vévodkyně Kate.
    Tenista Roger Federer s manželkou Mirkou byli hosty na svatbě Pippy Middletonové, sestry vévodkyně Kate.

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###