Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Příčinu bolestí lýtek biatlonistky Koukalové odhaluje i biochemik: Co se mnou je?

Autor: zal

Už za 40 dní by jí měla začít sezona, za 116 dní by měla závodit na olympiádě v Koreji. Jenže biatlonová hvězda Gabriela Koukalová (27) se stále nemůže opřít do tréninku. I když pro to dělá první poslední.

Podmiňovací způsob u obou odpočtů je bohužel na místě. Minimálně start svěťáku je pro úřadující mistryni světa takřka utopií. „Určitě to není na závodění ve Světovém poháru,“ přiznal před dvěma týdny šéftrenér Ondřej Rybář.

Na vině jsou neustávající bolesti lýtek, které Gabrielu sužují od začátku června. A co je nejhorší – nikdo, zdá se, stále neví, co je přesně způsobuje.

Hledání příčiny

„Jakmile se zkusím dostat do maximální zátěže, nejsem vůbec schopna odvádět výkony, na jaké jsem zvyklá. Ta bolest mě natolik limituje, že to prostě nejde,“ vysvětlila Koukalová pro MF Dnes. Pomoc hledala u profesora Pavla Koláře, ale ani věhlasný fyzioterapeut ji nedokázal ulevit.

Biatlonistka Gabriela Koukalová při exhibici v Jablonci
Biatlonistka Gabriela Koukalová při exhibici v Jablonci

A tak se lékařskou záhadu snaží rozlousknout další odborníci. „Řešíme to,“ potvrdil šéf svazu Jiří Hamza. Podle informací Blesku se do záchrany olympijských nadějí zapojil i uznávaný profesor z oboru biochemie – tedy odborník na biochemické procesy v lidském organismu. „Ať hledáme příčiny jakékoli, tak tam prostě zdravotní problém je,“ říká k složité situaci kouč Rybář.

Hry v ohrožení?

To je také důvod, proč Gábina zůstává mimo tým, který dře ve slovinské Pokljuce, a trénuje jen tak, jak jí to zdraví dovolí. Pokud se nestane zázrak, úvodní klání v Östersundu vynechá a je otázka, jestli se do Světového poháru vůbec zapojí.

„Momentálně jsme ve fázi, že jsme tohle pustili úplně z hlavy. Neřešíme, jestli to bude Östersund, Hochfilzen, Le Grand Bornand nebo olympiáda,“ uvedl Rybář. Všichni každopádně věří, že 10. února bude na startu sprintu v Pchjongčchangu stát. Olympiáda totiž už začíná být v ohrožení. A to po ní chtěla ukončit kariéru...

UNIKÁTNÍ VIDEO: Sezona Koukalové? Dva glóby, pět milionů, 462 tref do terče
Video se připravuje ...