Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Navrátilová pláče nad ztrátou kamarádky Novotné (†49): Sblížila je rakovina

Autor: ps

Jako by jí ta zpráva vrazila kudlu do zad. Tenisová legenda Martina Navrátilová (61) pláče nad ztrátou milované kamarádky Jany Novotné (†49), která v neděli podlehla rakovině. „Nemám slov,“ psala z Ameriky.

I když tenisové krůčky Novotná začínala s Navrátilovou pouze na plakátě, časem k sobě skvělé hráčky našly cestu. Sice až na »stará kolena«, ale povedlo se. V roce 2010 se dohodly, že spolu odehrají několik turnajů veteránek.

Vše bylo připraveno, nalajnováno. První zápas zvládly, ovšem nastala krizová situace, která vyvrcholila strašidelnou diagnózou – Navrátilová má rakovinu prsu! Šílenou zprávu jí lékaři řekli v únoru (2010) a od této chvíle se z tenistek staly nerozlučitelné kamarádky.

Martina Navrátilová s Janou Novotnou společně na wimbledonském kurtu
Martina Navrátilová s Janou Novotnou společně na wimbledonském kurtu

„Bohužel jsme se sblížily až kvůli té nemoci. Přitom jsme ze stejné země, měly jsme stejnou práci i koníčky,“ vzpomínala Novotná před sedmi lety pro magazín Dnes.

Ani drsné zdravotní komplikace Navrátilovou nezastavily. Naplánované akce odehrála, i když třeba ráno chodila na ozařování. „Stalo se, že mi po pěti minutách na kurtu řekla, že špatně vidí, neorientuje se. Odpověděla jsem, ať stojí a zkoušela to celé oběhat. Byl to boj,“ odhalila zákulisí vůbec ne sportovní bitvy.

„Slíbila jsem jí, že pro ni udělám cokoliv. Uvařím, vyperu, vyžehlím, odvezu ji na ozařování, přivezu. Musela jsem se pro ni stát rodinou. Jen proto, aby se ona nemusela o nic starat,“ vysvětlovala Novotná.

Navrátilová svůj boj tehdy vyhrála, Novotná o sedm let později ne. „Nemám slov. Jsem nesmírně smutná. Jana byla opravdová přítelkyně a skvělá žena,“ posteskla si na sociální síti Navrátilová.

Zemřela tenistka Jana Novotná (†49): V posledním rozhovoru vzpomínala na vrchol!
Video se připravuje ...