Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Biatlonistka Landová už vyučuje tělocvik: Za bronz z OH dostane 10 učitelských platů!

Autor: zal

Vystoupit pro medaili na olympijské stupně. To je sen, o který Jitka Landová (27) přišla kvůli dopingu Rusek. Bronz ze štafet v Soči jí teď přijde poštou a spolu s ním i šek na 225 tisíc korun. Pěkné to přilepšení k její učitelské gáži, ale...

I když taková odměna od ČOV může představovat zhruba deset jejích současných platů, jen těžko bývalé biatlonistce odčiní, o co byla tehdy ve štafetě oloupena. „Ty sdílené emoce tam prostě nejsou. Jsem sama doma, sedím za stolem a chystám se do školy. Ten ukradený prožitek nám už bohužel nikdo nevrátí,“ říká klidným hlasem Jitka.

Zatímco Koukalová s Vítkovou se v Soči dostaly na »bednu« v jiných závodech a Puskarčíková bude mít šanci se na ni probojovat už třeba v únoru v Koreji, biatlonová kariéra Landové se na jaře po vleklých zdravotních problémech uzavřela.

Jitka Landová v cíli sprintu SP v Ruhpoldingu. Desátá příčka je jejím dosavadním maximem
Jitka Landová v cíli sprintu SP v Ruhpoldingu. Desátá příčka je jejím dosavadním maximem

A jak podotýká Koukalová, kdyby před čtyřmi lety nebyla spravedlnost slepá, mohl bronz změnit Jitčin sportovní osud. „Třeba by se to nemuselo stát,“ připomíná Gábina problémy své kamarádky s únavovým syndromem.

Jak nečekaně jednu lásku Jitka ztratila, tak jinou rychle našla. Dostudovala univerzitu a teď vyučuje tělocvik na jablonecké Základní škole Arbesova. Na přechod do civilního života si prý pomalu zvyká.

„První týdny jsem byla opravdu mimo. Teď, když jsem se už trochu rozkoukala, uvědomila jsem si, jaké mám štěstí, že působím ve školství. Myslím, že mám velké štěstí na perfektní děti a skvělé kolegy. Toho si moc vážím,“ pochvaluje si s tím, že by si chtěla rozšířit aprobaci o angličtinu.