22. června 2018 • 15:14

Slavii posílí Zelený a Baluta. Tvrdík prozradil částku za rumunskou hvězdu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Slavia představila dvě letní posily. Pražský klub získal krajního obránce Jaroslava Zeleného z Jablonce a rumunského reprezentačního záložníka Alexandrua Balutu z Craiovy. Oba hráči s úřadujícím vicemistrem podle klubového webu podepsali čtyřleté smlouvy.



"Mám velkou radost, že oba dva jsou tady, a myslím, že budou velkými posilami. O Jardu jsme dlouho stáli, na druhou stranu o hráče jsme soutěžili s Plzní. Jsem hrozně rád, že si Jarda vybral Slavii. Včera se nám povedlo domluvit s panem předsedou Peltou (šéf Jablonce)," řekl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík na tiskové konferenci.

Na twitteru poté dodal, že Baluta vyjde Slavii na 2,65 milionu eur (přes 68 milionů korun). Rekordmanem české ligy je další rumunský záložník Nicolae Stanciu, který v zimě přišel do konkurenční Sparty z Anderlechtu Brusel údajně za 117 milionů korun.

Příchod nových posil potěšil i slávistického trenéra Jindřicha Trpišovského. "Jsme rádi, že jsme rozšířili nebo doplnili kádr pro podzimní část, protože nás čeká velká porce utkání. Oba jsou to hráči, kteří od začátku figurovali v našich přestupových plánech. Máme velmi kvalitní hráče do defenzivy a ofenzivy," řekl Trpišovský.

"Baluta byl od našich skautů první tip. Hodně jsme ho sledovali, i živě. Velice pracovitý hráč, fyzicky velmi dobře vybavený a v ofenzivě použitelný na všech postech. Zeleného jsem chtěl už do předchozího působiště, kde to nevyšlo. Znám ho velmi dobře a splňuje naše požadavky na krajní pozici," dodal Trpišovský.

Pětadvacetiletý Zelený přišel do Jablonce v lednu 2017 z Karviné, kariéru odstartoval v Hradci Králové. Levý bek v nejvyšší soutěži dohromady absolvoval 105 zápasů, v nichž si připsal pět gólů a devět asistencí.

„Jednání se Slavií byla dlouhá, ale nakonec jsme našli společnou řeč. Nabídka na hráče byla výhodná jak pro klub, tak i pro samotného hráče,“ říká k transferu ředitel jabloneckého klubu klubu Petr Flodrman.

O rok mladší Baluta pro české fanoušky není tolik známý. S jakou vizitkou přichází? V uplynulém ročníku zaznamenal ve 37 soutěžních utkáních 17 branek a šest asistencí. Craiovu vedl jako kapitán a v květnu týmu pomohl k triumfu v domácím poháru.

"Přál jsem si, abych mohl hrát v takto významném klubu. Přijel jsem, abychom vyhráli titul," uvedl Baluta, který se radil i s třemi Rumuny působícími ve Spartě. "Jsme kamarádi, velmi dobře si rozumíme. Ale tady budeme velcí rivalové," řekl s úsměvem.

Slavia plánuje ještě další posilu. "Máme jednoznačnou ambici pro příští rok - znovu získat titul. V této souvislosti sledujeme nejen jednoho, ale více hráčů na mistrovství světa. Troufnu si říct, že minimálně jeden ještě přijde," dodal Tvrdík. Naproti tomu odchody už Slavia neplánuje.

Na svojí premiéru v červenobílém dresu nebudou čekat posily dlouho. "V neděli se připojí k týmu a pravděpodobně se objeví v pátek v přípravných zápasech. Mám radost, že jsou oba tady,“ prohlásil Tvrdík.

Slavia se 29. června utká s Viktorií Žižkov a Slovanem Bratislava, se kterým měla ve stejném datu sehrát utkání Československého superpoháru. Vstup bude zdarma. Oba kluby o tom informovaly na svých webech.

Superpohár? Zápas se Slovanem nakonec bude

Superpohár byl ve čtvrtek zrušen z bezpečnostních důvodů, protože bratislavská policie nemohla kvůli končícímu školnímu roku a nedalekému hudebnímu festivalu zajistit zápas dostatkem policistů. Slavia se proto okamžitě nabídla, že místo toho zorganizuje v Praze přípravný duel.

"Jak byl pro nás včerejšek velmi smutný, dnes se těšíme ze vstřícného přístupu Slavie," uvedl na webu Slovanu viceprezident klubu Ivan Kmotrík. "Zápas sice bude veden jako přípravný, ale my ho budeme brát jako neoficiální Česko-slovenský Superpohár a přistoupíme k němu se vší vážností," uvedl.

"Je skvělé, že nakonec vyhrál fotbal a díky přístupu obou klubů změříme síly s tradičním federálním rivalem. V Edenu se představíme po pětadvaceti letech, což bereme velmi prestižně," dodal Kmotrík. "Jsem rád, že se podařila najít domluva na úrovni klubů. Jsme potěšeni, že Slovan Bratislava přijal pozvání k přípravě," přidal se Tvrdík.

Slovan tak příští pátek odehraje dva přípravné zápasy, protože už dříve si klub domluvil duel se Zenitem Petrohrad v Salcburku. První tým bratislavského celku se proto rozdělí na dvě poloviny. Podobně na tom bude i Slavia, která od 15:30 nastoupí ještě proti druholigové Viktorii Žižkov.

LIGOVÉ STŘIHY o Slavii: Kdo (ne)převýšil Škodu a jak bránit Stocha
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud