Jakub Dvořák
26. července 2018 • 05:00

Azyl na Spartu ani zdarma neláká. 100 km od domova je na hřišti i pes

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SRBSKA | Zatímco loni praskal bělehradský stadion Crvené Zvezdy ve švech a domácí fanoušci vytvořili sparťanským hráčům v utkání 3. předkola Evropské ligy peklo, v novosadském azylu, kde musí Spartak Subotica na hřišti místní Vojvodiny hrát zápasy evropských pohárů, se žádné inferno neočekává. Hostům má fandit na 130 fanoušků z Česka a možná dojde i na překvapivé posily.



Mohla by to být jedna z velkých výhod, které budou hrát ve prospěch Sparty. Ostatně ukázalo se už před rokem, že fanoušci srbských klubů jsou v domácím prostředí skutečným dvanáctým hráčem. Na vyprodaném bělehradské stánku Sparta vyhořela do základů.

Nyní se karta obrací. Proti Spartaku by měli mít v hledišti navrch hosté. V Srbsku kolují zvěsti, že je totiž přijedou podpořit ze sedmdesát kilometrů vzdálené metropole tzv. „Delije“ příznivci Crvené Zvezdy, kteří navázali přátelské vztahy s pražskými fanoušky při loňské odvetě.

Naopak příznivců domácího celku se na stadionu Karadjordje, který má kapacitu patnáct tisíc míst, moc neočekává. Azyl prostě neláká, ačkoliv se Spartak snaží - zorganizoval pro fanoušky bezplatné vstupné i dopravu na stadion.

Jenž zdejší stánek však rozhodně nepatří mezi nejhonosnější arény. Vytrhané sedačky z tribuny jsou naskládané v ochozech pod sektorem. Po hřišti a atletické dráze se prohání místní pes a odkrytá tribuna nabízí pohled na rozestavěné nákupní centrum.

Sparta si zkusila trávník v Novém Sadu, na stadionu se proháněl pes
Video se připravuje ...

„Spartak není ničí rival. Je to neutrální klub. Crvena Zvezda ani Partizan s ním nemají problémy. Ale pokud skutečně přijedou fanoušci Zvezdy, bude to velmi zajímavé,“ těší se Igor Gluščevič, bývalý hráč Sparty, který začínal kariéru právě v Novém Sadu.

Stadion Spartaku Subotica momentálně prochází rekonstrukcí a klub hraje ligové i evropské zápasy jinde. Ačkoli srbskou nejvyšší soutěž může hrát v padesát kilometrů vzdálené Kule, na souboj se Spartou to mají fanoušci téměř sto kilometrů.

„Cítíme se tu jako doma, protože jsme v naší zemi a zdejší lidé nás tu podporují. Chtěl bych pozvat všechny naše fanoušky, kteří bydlí v okolí, aby nás přišli podpořit,“ vyslal do éteru pozvánku na tiskové konferenci obránce Nemanja Tekijaški.

Zatímco loni se Praha na příval srbských ultras chystala už několik dní dopředu, ve druhém největším srbském městě panuje klid. Žádné policejní manévry ani kontroly k vidění nejsou. Obyvatele ve městě zatím úvodní duel druhého předkola Evropské ligy nechává chladné.

„Ani na tom minulém zápase se severoirským soupeřem nebylo extrémně moc diváků. Hrací plocha vypadala ale velmi dobře, to by mělo být v pořádku. Co se týká fanoušků, tak nečekáme nějaké bouřlivé prostředí,“ nebojí se trenér Letenských Pavel Hapal.

Hapal v Srbsku: Doufám, že mi hráči věnují dárek k narozeninám
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Opava 2:0. Nováčka srazila chyba brankáře a vlastní gól
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud