26. července 2018 • 17:52

Dělobuch zranil fanouška Slavie. Pyrotechnika bude trestána přísněji

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během nedělního zápasu úvodního kola fotbalové ligy mezi Olomoucí a Slavií byl zraněn hostující fanoušek, jemuž v ruce vybuchl dělobuch. Záložníka Pražanů Miroslava Stocha navíc trefily do hlavy a ruky zbytku jiného dělobuchu, který přilétl na trávník. Disciplinární komise proto zahájila řízení se Slavií, ale i se Sigmou za porušení povinnosti pořádajícího klubu, a slibuje od této sezony důraznější postih používání zakázané pyrotechniky.



Záchranáři měli na místě při utkání asistenční sanitku, takže fanouškovi okamžitě poskytli pomoc. I tak je možné, že bude mít trvalé následky. "Byl při vědomí, utrpěl poranění na koncích prstů, ve kterých dělobuch držel. Šlo o tržné otevřené rány. Na místě jej záchranáři ošetřili a převezli na traumatologii. Výbuch dělobuchu naštěstí nikoho jiného nezranil," řekla dnes ČTK mluvčí záchranné služby Lucie Urbanová.

Incidentem se zabývá i policie. "Mohu potvrdit, že jsme oznámení o události přijali, v současné době se jím zabýváme a veškeré okolnosti zjišťujeme. Právní kvalifikace zatím stanovena nebyla. Podle prvotních informací si měl jeden z fanoušků pravděpodobně špatnou manipulací se světlicí sám způsobit zranění," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Během zápasu se odehrál i další incident, při němž dělobuch ohrozil přímo hráče na trávníku. Vybuchl jen kousek vedle Stocha. "Podpora od lidí byla cítit, všichni jsme za to rádi, ale z toho jednoho momentu jsem zklamaný a smutný. Mrzí mě to, protože to je pro hráče strašně nebezpečné, když blízko u nich někdo hodí dělobuch," citoval slávistický web Stocha.

Střelec druhého gólu Slavie Miroslav Stoch v souboji s Martinem Sladkým.
Střelec druhého gólu Slavie Miroslav Stoch v souboji s Martinem Sladkým.

"Zbytky mě po výbuchu trefily do hlavy a do ruky, ale díkybohu se nic nestalo. Vůbec nejde o to, že jsem tam byl právě já, mohl tam být kdokoliv z našeho mužstva nebo z Olomouce. Může se stát i něco horšího," dodala jedna z hvězd první ligy.

Ligová fotbalová asociace, která řídí profesionální soutěže, bojuje proti zakázané pyrotechnice dlouhodobě. "Už před minulou sezonou zavedla v klubech po vzoru Evropské fotbalové unie UEFA roli Supporters Liaison Officer, který v klubech komunikuje s fanoušky. LFA také dohlíží na preventivní složku bezpečnosti na straně klubů," uvedla LFA v prohlášení.

Klíčovou roli však v případě pyrotechniky hrají kontroly před vstupem na stadiony, na které si kluby najímají bezpečnostní agentury. Navzdory nim však fanouškům nedělá větší problém pyrotechniku do hlediště pronést.

Disciplinárka uděluje za používání zakázané pyrotechniky pokuty pro kluby v řádech desítek i stovek tisíc korun a již nějakou dobu trestá i samotné fanoušky. Při větším prohřešku už několikrát potrestala klub uzavřením části stadionu.

Od této sezony disciplinárka plánuje přísnější postih. "Zranění diváka ze zápasu v Olomouci, který bude mít patrně trvalé následky, je varovným signálem. Vzhledem ke zvýšenému počtu podobných případů v uplynulé sezoně i v zápasech prvního kola bude disciplinární komise nekompromisní k používání pyrotechniky. Zároveň vyzýváme kluby o zvýšený dohled nad dodržování návštěvního řádu a o to, aby upozorňovaly své fanoušky o přísném zákazu pyrotechniky," uvedl v komuniké předseda disciplinárky Richard Baček.

LIGA NARUBY: Barošovy výlevy, dukelská depeše a Kozáčikovo K.O.
Video se připravuje ...

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Výborný výkon Julínka v Liberci, nepřesvědčivý Franěk stranil Plzni
Video se připravuje ...

ČÍSLA KOLA: Slavia rozdrtila Olomouc ve vzduchu. Matoušek je obrovská naděje
Video se připravuje ...

PĚTKA: Pavel Vrba chtěl pochvalu od deníku Sport, a tak je trenérem kola
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud