Radek Špryňar
3. srpna 2018 • 15:31

Brabec jde hostovat do Turecka! Sparta nepřistoupila na jeho požadavky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chce být plnohodnotným členem kádru, hrát stabilně a vrátit se do národního týmu. Proto Jakub Brabec přerušil angažmá v belgickém Genku, kde byl na jaře odstaven na vedlejší kolej a v pátek odpoledne se domluvil na ročním hostování s opcí s Rizesporem, nováčkem turecké Superligy. „Jsem nadšený, mám jen pozitivní pocity,“ řekl Sportu pětadvacetiletý stoper, jenž v létě koketoval i s návratem do Sparty.



Dva roky belgického angažmá jsou v tahu. V druhé třetině tříletého kontraktu s klubem KRC Genk začal Jakub Brabec výrazně ztrácet pozici. Nepomohl mu příchod kouče Philippe Clementa, jenž českému stoperu prakticky vynuloval zápasovou praxi. Na jaře neodehrál ani jeden zápas, pouze jednou sledoval spoluhráče z lavičky. Jinak výhradně z tribuny.

Tohle žádný fotbalista prožívat nechce.

A tak se vzhledem k nepříznivým okolnostem řešila varianta s odchodem na hostování.

„Chceme, aby Kuba hrál. V Genku ho odstavili. Přitom letos v lednu měl nabídku z Basileje, ovšem trenér ho nepustil s odůvodněním, že s ním počítá. Jenže stejně nehrál. Tím pádem vypadl i z nároďáku. Proto jsme celé léto řešili, co s ním bude. Zda mu trenér Clement najde místo a bude hrát, či máme hledat možnost hostování,“ popsal letní synopsi hráčův manažer Ondřej Chovanec.

O Brabce byl zájem v Polsku, také v Řecku. Jednání probíhala i na české půdě, v úvahu připadal návrat do Sparty, jejímž je odchovancem. S klubem však nedošlo k průniku ohledně náročnosti Brabcova kontraktu. Podle informací deníku Sport požadoval hráč roční plat ve výši dvaceti milionů korun.

„Musíme to respektovat, Sparta se takto rozhodla a k dohodě nedošlo. Přesto si myslím, že kdyby Kuba byl ve Spartě, tak to tam teď vypadá jinak,“ uvedl Chovanec s odkazem na šokující vyřazení z druhého předkola Evropské ligy se srbskou Suboticí, pod které se významně podepsal nevídaným selháním Uroš Radakovič, pracovním zařazením stoper, stejně jako Brabec.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Subotica 2:1. Naději vzala penalta
Video se připravuje ...

Novou hráčovou destinací je od dnešního odpoledne Rizespor, tým nováčka turecké ligy, do které se klub vrátil po roční odmlce. Ve čtvrtek Brabec úspěšně prošel zdravotní prohlídkou, v pátek se už pouze ladily technikálie dohody na trase Genk – Rizespor.

„Kuba chce hrát na nejvyšší úrovni, turecká liga nemá vůbec špatný zvuk, teď všechno záleží na něm. Pro něj je důležité, aby hrál, což by v Rizesporu měl. Hledali stopera jeho kalibru, šéfa obrany a shlédli se v Kubovi. Je to jednoznačně dobrá varianta,“ je přesvědčený Chovanec.

Zdá se, že kariéra pětadvacetiletého obránce se nachází v bodu zlomu. V Rizesporu musí přesvědčit a znovu nablýskat poněkud uvadající renomé, což souvisí i s příchodem do průměrného tureckého klubu, kde v minulosti odehrál čtyři sezony Leo Kweuke, bývalé střelecké eso Sparty.

„Ale turecká Superliga není vůbec špatná soutěž. Kuba touhle dobou mohl být ve Spartě, která vypadla z evropských pohárů, a také by se řešilo, zda je to pro něj ústup či nikoliv. Na každé soutěži se dá najít pro i proti,“ tvrdí Ondřej Chovanec.

Rizespor se nachází na pobřeží Černého moře, má nové tréninkové centrum spojené s hotelem, zde bude Brabec dočasně bydlet. Pár desítek kilometrů od Rizesporu se nachází Trabzonspor, kde hraje český obránce Filip Novák a exsparťanský záložník Juraj Kucka.

„Jsem rád, že hostování v Rizesporu dopadlo. Věřím, že klubu pomůžu a budu pravidelně hrát. Ze všeho jsem nadšený. Mám jen pozitivní pocity. Ať z kvalitního zázemí, tak z lidí, kteří v klubu pracují,“ pronesl Brabec.

Turecká liga startuje o příštím víkendu. Rizespor na úvod přivítá Kasimpasu, za kterou hraje záložník David Pavelka.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud