6. srpna 2018 • 04:30

Miliardový přestup s českou stopou! Proč transfer trvá rok a jak probíhá?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve hře bylo strašně peněz, velké kluby. Přestup Alexandra Golovina, který se vytáhnul na mistrovství světa a ruské reprezentaci pomohl až do čtvrtfinále turnaje, si vyhlédlo AS Monaco. Z CSKA Moskva ho vykoupilo za zhruba 800 milionů korun. S celým přestupem pomáhala česká agentura Sport Invest, která Golovina zastupuje.



„Děláte opravdu příjemnou práci. Neřešíte totiž problém, tady vyloženě vybíráte ze samých dobrých řešení to nejlepší. A s formáty lidí, s jakými se u toho potkáváte, s jejich pečlivostí a džentlmenstvím všechno probíhá velmi přátelsky,“ říká Viktor Kolář, předseda představenstva Sport Investu.

„Nebylo to nic strojeného, nepředstavujte si žádné luxusní bary a restaurace, jachty, některá jednání kolem Golovina probíhala v tréninkovém centru Monaka, kde jsme byli všichni namačkaní v mrňavém kamrlíku a sháněli jsme židle všude možně, abychom se mohli aspoň nějak posadit,“ popisuje některá jednání Kolář.

Celý přestup se rodil rok. Tak dlouho AS Monaco, do jehož struktur přišel z Chelsea loni v létě respektovaný sportovní ředitel Michael Emenalo, kolem Golovina pečlivě kroužilo.

Na jeho zápasy v CSKA Moskva byli nasazení skauti, konaly se průběžné schůzky klubu s hráčem kvůli bližšímu poznání.

„Takové přestupy se nedělají dvě neděle, ale opravdu to trvá dlouho, v tomhle konkrétním případě celý rok, tak se naučíte žít s tím, že se to celé nějak táhne, vyvíjí, a rozmělní se vám to i v hlavě,“ říká Kolář, že si váhu přestupu, v němž létala skoro miliarda korun, tolik nepřipouštěl.

Opora ruské reprezentace Alexander Golovin přestoupil do Monaka
Opora ruské reprezentace Alexander Golovin přestoupil do Monaka

Na 22letého záložníka získal Sport Invest páky potom, co si v roce 2008 otevřel kancelář v Moskvě. A díky blízkým vazbám na CSKA Moskva a spolupráci s touto agenturou podepsal Golovin brzy smlouvu o zastoupení. To je proces, který agentuře dává jistotu o výhradním zprostředkovávání hráčova přestupu.

„Golovin přišel do CSKA ještě jako junior z jedné ruské vesnice, postupem času si ho trenér Leonid Sluckij vytáhl do áčka, pak ten příběh známe. My pracujeme na ruském trhu aktivně od roku 2008, kdy jsme v Moskvě otevírali naši kancelář, a Alexandr byl jedním z hráčů, které jsme si přes selekcioněri, tamní skauty, vytipovali a podepsali,“ vypráví Kolář o Golovinově vývoji.

„Jsme kolem něj dvě agentury. Jemu a dalším ruským hráčům, jako třeba předtím Pavlu Pogrebňakovi a Romanu Pavljučenkovi, jsme aktivně sháněli a dojednávali angažmá,“ vysvětluje.

V případě Golovina se jednání o přestupu rozmělnilo na víc adres. Zájem měl kromě Monaka Manchester United, Juventus, Dortmund, Arsenal, Chelsea a Neapol.

„Jednotliví zástupci klubů pak Alexandrovi popisovali svoji strategii a plán, nakonec z toho vyšlo nejlépe Monaco i díky jeho dlouhodobé práci s velmi mladými hráči. Mají v této oblasti obrovské zkušenosti a hlavně úspěchy, navíc klub pracuje tak, že hráče, když se prosadí, po dvou třech letech posouvá do úplné světové špičky, takže Alexandr bude mít možnost se ještě více rozvíjet. Je to skvělé pro hráče, pro Monaco, i pro ruský fotbal,“ říká Kolář.

Velkou roli v tom hrála právě osoba sportovního ředitele Michaela Emenala. „Dlouho se s ním známe, bavili jsme se i o jeho přechodu z Chelsea do Monaka, o jeho nové roli a naší spolupráci. A pak přišla řeč i na Golovina, které se nakonec tímto směrem podařilo dotáhnout.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud