Petr Adam
6. srpna 2018 • 16:12

Shánění posil v Anglii? Okno se zavírá nezvykle brzy, hrozí chaos

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Máme dost času. Tak mohli loni v této době uvažovat šéfové klubů v Premier League při shánění posil. Letos už mají orosená čela a cloumá jimi nervozita. Času totiž není nazbyt. Nejvyšší anglická soutěž si už v září odhlasovala radikální zkrácení přestupového okna, které se zavře den před startem nové sezony a vypadá to, že řada účastníků nejvyšší soutěže má problémy se novým pořádkům přizpůsobit. „Začíná týden organizovaného chaosu,“ hlásí list The Independent.



Čtvrtek, 17 hodin. A konec s nákupy posil. Přesně tak si to schválily loni na jednání kluby z Premier League. Čtrnáct z nich tehdy hlasovalo pro, proti byly Manchester City, Manchester United, Crystal Palace, Watford a Swansea, zdrželo se Burnley.

Teď, když se má nové opatření projevit poprvé v praxi, zaznívají spíš jen kritické hlasy. „Jsme v totální nevýhodě. Správné by to bylo jedině v případě, kdyby stejně postupovala celá Evropa,“ nechal se slyšet trenér Tottenhamu Mauricio Pochettino.

Přestupové uzávěrky ve vybraných zemích
9. srpna – Anglie
17. srpna – Itálie
31. srpna –
Francie, Německo, Španělsko
8. září – Česko

Jenže podobnou úpravu udělali pouze v Itálii. V Serii A skončí s nakupováním posil den před prvním zápasem nové sezony, ale v porovnání s Anglií tam mají ještě o týden víc času. V německé bundeslize, Francii či Španělsku zůstává všechno při starém – posily se budou shánět až do konce srpna. Tímto směrem mohou týmy z Premier League dále prodávat, ale opačným směrem už k žádným pohybům nedojde.

V Premier League chtějí tímto opatřením omezit nejistotu, která provázela složení týmů na startu minulých sezon. „Není dobré mít jeden týden jednoho hráče ve svém týmu a další týden hrát proti němu. Nebo ho v tomto období vůbec nenasazovat kvůli přestupovým spekulacím, které se kolem něj točí,“ vysvětlil předseda Premier League Richard Scudamore.

Nejčastěji se zmiňuje příklad Alexe Oxlada-Chamberlaina, který nejdřív loni v srpnu hrál za Arsenal při prohře 0:4 v Liverpoolu, než o pár dní později přestoupil do týmu, se kterým prohrál.

Tento jev už není možný. Ale objevil se jiný problém. Zahraniční kluby tlačí na anglické zájemce a často nadsazují ceny hráčů, o které je zájem. Dobře vědí, že movité kluby v Premier League nemají prostor při jednání manévrovat. „Uděláme mnohem méně obchodů kvůli časovému omezení. Nejhorší na tom je, že to od začátku bylo zřejmé,“ citoval The Independent nejmenovaného funkcionáře.

V plné nahotě se nyní ukazuje, jak byly kluby na novou situaci připravené. Třeba v Manchesteru United marně vyhlíží trenér José Mourinho další přírůstky do týmu. „Liverpool kupuje všechno a všechny,“ ukázal na rivala, který zvládl velké nákupy včetně nejdražšího brankáře v historii Allisona či švýcarského reprezentanta Xherdana Sahaqiriho s předstihem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud