1. listopadu 2018 • 20:30

Tetteh? Potenciální král střelců, myslí si Koller. Jak může uspět proti Slavii?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro Spartu je tahounem, důležitým mužem. Vlastně takovým klíčem, kterým chce otevřít slávistickou obranu. Na Benjamina Tetteha (7 gólů, 13 ligových zápasů) budou letenští trenéři v nedělním derby hodně sázet. „Sparta potřebuje Slavii rozkombinovat, rozpohybovat. A tomu Tetteh pomůže,“ soudí Jan Koller, historicky nejlepší střelec české reprezentace.



Benjamin Tetteh je typ útočníka, který operuje na velkém prostoru. Umí hrát jako klasický hrot, podržet a rozdat balony, stejně jako se vžít do role nabíhajícího hráče za obranu. V derby bude podstatné oboje. Avšak s jednou nutnou podmínkou – zbytek týmu musí pamatovat na to, aby Tetteha nevystavoval přílišným vzdušným soubojům. Už vůbec ne v prostorech, kde potká urostlého stopera Slavie Michaela Ngadeua.

„Ten je velmi dobrý ve vzduchu, takže větší nebezpečí hrozí ze země. To Tettehovi sedne, protože je na tom dobře rychlostně i technicky. Slávisty může zlobit svými náběhy a záloha dobrými pasy. Ty nejlépe dodají Stanciu a Kanga,“ přemýšlí Jan Koller, jaký herní styl by měli sparťané zvolit v útočné činnosti. 

Protože Tetteh hraje více zleva (v rozestavení na dva klasické útočníky), logicky by se měl častěji potkávat s pravým stoperem Ondřejem Kúdelou. Ale vyloučeny nejsou různé přesuny ani na jedné, ani na druhé straně. „Do soubojů s Ngadeuem či Kúdelou se dostane tak či tak, ale disponuje i značnou silou, takže to ustojí,“ věří Koller. 

Tetteh je samozřejmě schopný uspět i ve vzduchu. Proporce a atributy má slušné, přesto sparťanské plusy pro hru na zemi výrazně převažují. Podstatné bude, jak si středová řada poradí s aktivním presinkem „sešívaných“, a zda bude schopna poskytnout Tettehovi dostatečný servis, pokud načasuje svoje náběhy za vysoko postavenou obrannou linii týmu Jindřicha Trpišovského. 

Ščasný: Derby o titulu nerozhodne. Rosický se ptal, zda mají derby v Gabonu
Video se připravuje ...

„Každopádně bez spolupráce s týmem nezmůže vůbec nic. Jde o kolektivní výkon, a ten nás ne vždycky provází,“ upozorňuje sparťanský trenér Zdeněk Ščasný. 

A je vlastně jedno, že s odvěkým rivalem Sparty má Tetteh minimální zkušenosti. Proti Slavii hrál pouze sedmnáct minut na podzim 2016 ještě coby útočník Slovácka. Pak už vůbec. „Nevadí to. V Česku se pohybuje už delší čas. Chápe, co derby znamená, bude dostatečně nažhavený. Důležité je, že nyní hraje pravidelně. Že si věří a má formu,“ podotýká Koller. 

Tetteh je pro Letenské stěžejním článkem sestavy, o čemž svědčí i jeho bilance sedmi branek ve třinácti ligových zápasech. Díky těmto číslům zatím plní očekávání, která po přestupu do Sparty byla s ohledem na dvacetimilionovou sumu nemalá. 

„Jde to podle plánu, myslím. Důležité je, že získal místo v základu, že se mu vyhnuly těžké začátky. Rezervy ale ještě má,“ tvrdí Koller. 

Které? „Větší chladnokrevnost při proměňování šancí. Jinak by měl gólů ještě víc. Ale je to pro mě moc zajímavý hráč a velký příslib do budoucna. Pro mě to je potenciální král střelců a jeden z těch, co se z české ligy mohou prosadit v cizině.“ 

Ščasný souhlasí. „Nebudu říkat, v čem by se měl zlepšit, to je spíš na naší interní práci s ním, ale Benjamin je hráč s obrovským potenciálem. Při dobrém vedení ještě půjde výrazně, výrazně nahoru,“ dodává letenský kouč. 

KLÍČOVÉ SOUBOJE DERBY
Tetteh vs. Kúdela Tetteh je všestranný útočník. Asi největší zbraň, jakou Sparta může v útoku nabídnout. Jeho síla a rychlost ho předurčují k tomu, aby povalil obranný val Slavie. Ubrání ho Kúdela?
Čivič vs. Coufal Kritický prostor. Levá strana sparťanské obrany bude čelit vytuněnému motoru Vladimíru Coufalovi, který necítí bolest. Nikdy mu nedojde dech, neúnavně podporuje obranu i útok.
Radakovič vs. Matoušek Jan Matoušek už letos pozlobil Spartu coby hráč Příbrami. Po chybě v obraně utekl Semihu Kayovi jak nic a přihrál na gól Miroslavu Slepičkovi. Teď bude mít podobný úkol. Utíkat a utíkat.

Góly

Domácí: 42. Tetteh, 45+2. Kanga

Hosté: 36. Kúdela, 70. T. Souček

Sestavy

Domácí: Nita – Chipciu, Radaković, Štetina, Civić – Stanciu (C), Kanga, M. Frýdek, Plavšić – Pulkrab (52. Josef Šural), Tetteh (64. Mebrahtu).

Hosté: O. Kolář – Coufal, Kúdela (52. Deli), Ngadeu, Bořil – T. Souček, Traoré (46. Baluta) – Stoch, Hušbauer (C) (62. Sýkora), Zmrhal – Olayinka.

Náhradníci

Domácí: Heča, Costa, Kaya, Sáček, Mebrahtu, Šural, Vatajelu

Hosté: Deli, Matoušek, Sýkora, Baluta, Mešanović, Kovář, Frydrych

Karty

Domácí: Kanga, Radaković, Chipciu

Hosté: Ngadeu, Kúdela, Traoré, T. Souček, Olayinka

Rozhodčí

Ardeleánu – Nádvorník, Moláček

Stadion

Generali Arena, Praha-Bubeneč

Návštěva

17 398 diváků

ČÍSLA K DERBY: Železný Souček a porovnání lídrů. Rozhodne šlágr Tetteh?
Video se připravuje ...

Sparta - Liberec: Tettehova show, sparťanský útočník zvyšuje už na 3:0
Video se připravuje ...

Sparta - Mladá Boleslav: Boleslavská obrana v rozkladu, Tetteh přidal třetí gól!
Video se připravuje ...

O Stancia se zajímají velkokluby, Rumun klidní emoce. Jen spekulace, říká
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud