Premium
6. listopadu 2018 • 05:00

Sparta je lepší než Slavia?! Velké srovnání rivalů i ideální sestavy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

První pražské derby odehráno, studijní materiál tedy máme. Sparta v něm sice měla mírnou převahu, konečný výsledek ji ale uspokojit nemohl. V Generali Areně totiž se Slavií pouze remizovala 2:2, což znamená, že na odvěkého rivala i nadále v tabulce ztrácí sedm bodů. Sportovní ředitel rudých Zdeněk Ščasný přesto po utkání prohlásil, že po individuální stránce má Sparta lepší mužstvo než právě Slavia. Letenští ovšem musí ujít ještě pořádný kus cesty, aby se tahle teze naplnila v praxi. Deník Sport se proto vrhl do velkého srovnání kádrů a kvalit obou rivalů. Jak vypadají ideální jedenáctky podle redaktorů Jana Vacka a Jana Podroužka? 



Byla to relativně nenápadná věta, schovaná v tradičním pozápasovém hodnocení na tiskové konferenci. Ovšem s obrovským přesahem a námětem k zamyšlení. „Jsem přesvědčený, že Slavia je ve velmi dobré formě, a celý týden jsem to hráčům opakoval, ale také si myslím, že máme lepší mužstvo,“ řekl doslova sportovní ředitel a trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Předně je třeba vysvětlit, jak byl tenhle výrok míněn. Zkušený kouč měl na mysli čistě individuální kvalitu jednotlivých hráčů. Nikoli aktuální stav mužstva jako celku, jeho souhry, chemie a dalších atributů nutných pro složení dobrého výkonu a s ním spojeného výsledku. V tomhle směru jsou v Edenu dál, o čemž navzdory derby, ve kterém Slavia tahala v určitých pasážích za kratší konec, svědčí i postavení v tabulce.

Řeč ovšem byla o fotbalových dovednostech hráčů coby jednotlivců. „S tímhle výrokem se dá pracovat v tom smyslu, že něco pravdy na tom možná je. Pokud půjdeme po jednotlivcích, ti hráči kvalitu mají,“ souhlasí někdejší vynikající obránce Martin Jiránek. „Když se nad tím člověk zamyslí, je zřejmé, že Sparta má kvalitní hráče. To je bez debat,“ dodává trenér Ivan Kopecký.

K výše zmíněnému ovšem Ščasný okamžitě doplnil i B. „Tabulka tomu sice neodpovídá, ale to je tím, že máme jiné problémy, které si musíme vyřešit,“ upozornil. Řada okolností zatím drží Spartu na uzdě a nedovoluje jí, aby držela krok se Slavií i Viktorií. Navzdory tomu, že se hráči typu Guélora Kangy, Nicolae Stancia či Benjamina Tetteha svými dovednostmi tuzemskému měřítku opravdu vymykají.

Letenští se po zimním nástupu Zdeňka Ščasného s Tomášem Rosickým do sportovního úseku vydali trochu jinou cestou, než razí její hlavní soupeři. Zatímco Slavia s Plzní mají zažitou herní šablonu, do které si dosazují typologicky vhodné hráče, a tvář mužstva tak zůstává neporušena, Sparta seskládala dohromady několik individualit. A nyní se z nich snaží vytvořit fungující mužstvo, což se zatím ne úplně daří. „Ani deset individuálně výborných hráčů automaticky kvalitní mužstvo nedělá,“ upozorňuje Kopecký.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud