Jonáš Bartoš
8. prosince 2018 • 04:50

V Plzni boduje „béčko“. Chorý si věří, náhradníci využívají prostor

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sahat do osvědčené sestavy? Pavel Vrba to dělá jen velmi nerad, pouze ve chvíli, když není zbytí. Personální krize v Plzni ale v pátek na hřiště znovu dostala ty, kteří na svou šanci na začátku sezony čekali. Západočeský kouč má výhodu, že mezi náhradníky dřímá obrovská kvalita. Tomáš Chorý ve Zlíně otevřel skóre, Jan Kovařík asistoval i skóroval. Druhou branku připravil Milan Havel, v obou měl prsty Aleš Čermák. Viktorii tak na Letné táhli ti, co během podzimu občas jen seděli na tribuně.



Při výjezdu do Zlína musel Pavel Vrba hodně improvizovat. Z obvyklého základu mu vypadli hned tři zkušení obránci (Řezník, Hejda, Limberský), místo nich naskočili Milan Havel, Luděk Pernica a Jan Kovařík. V brance se místo dlouholeté jedničky Matúše Kozáčika už delší čas zabydlel Aleš Hruška.

Oproti ideální jedenáctce se v Plzni změnila jména i na ofenzivních postech. Místo dlouhodobě zraněného Daniela Koláře se slušně rozjel Aleš Čermák, v základní sestavě se zabydlel běhavý Roman Procházka na úkor Tomáše Hořavy. Střelecké žezlo po zraněném Michaelu Krmenčíkovi přebral Tomáš Chorý. Post levého obránce, kde běžně vládne David Limberský, zdatně zastává Jan Kovařík, ve Zlíně hlavní hrdina utkání.   

V konečném součtu to dělá sedm nových jmen oproti těm, které trenér Vrba preferoval v úvodu sezony. Plzeň si ale i se svým „béčkem“ dokázala ve Zlíně velmi dobře poradit. Náhradníci, co během podzimu dlouhé týdny čekali na šanci, rozhodně nejsou nějakou provizorní záplatou, ba naopak. Stejně jako třeba na CSKA ukázali kvalitu a trenérovi naznačili, že s nimi musí počítat.

SESTŘIH: Zlín - Plzeň 0:2. Mistr zvítězil v suchém triku, zářil Kovařík
Video se připravuje ...

Ti, které Vrba opomíjel, se v pátek večer mohli přetrhnout, aby přísného kouče přesvědčili o svých kvalitách. Aleš Čermák už ve třetí minutě nádhernou kolmicí uvolnil rozběhnutého Kovaříka. Krajní obránce se podíval a milimetrovou levačkou vybídl ke skórování Chorého. Vytáhlý útočník správně načasoval náběh do vápna, jeho kroky se přesně sešly s Kovaříkovým přízemním centrem a byl z toho snadný vedoucí gól. Posila z Olomouce se tak trefila v druhém zápase po sobě.

„Cítím se lépe, ta deka ze mě spadla. Pomáhá mi vyhranost, kterou v poslední době mám. Jsem rád, že mi to tam padá,“ komentoval utkání spokojený Chorý. „Provedené to bylo na jedničku, tohle Plzeň umí. Chorý si naběhl přesně tam, kam měl,“ glosoval akci vedoucí k první brance v přímém přenosu České televize Lubouš Kalouda, někdejší hráč brněnské Zbrojovky.

Plzeň rozhodla zápas v bleskovém úvodu, který hostům ulehčila i liknavá domácí obrana. Druhý zásah přišel na řadu už v osmé minutě a znovu na něm nesou podpis hráči „druhého sledu“. Akci rozjel Aleš Čermák. Narazil si s Tomášem Chorým, pak vrátil míč pod sebe na Milana Havla. Ten z první nacentroval na Kovaříka, ortodoxní levák na nic nečekal a z voleje praštil pravačkou do míče – krásná akce, krásný gól a 2:0 pro Plzeň!

„Je to předělaný krajní záložník, v moderním fotbale je hodně důležité, aby byli tito hráči ofenzivní a podporovali útočnou fázi. Oba góly jsme udělali přes falešná křídla, byly to pěkné akce. Pak jsme tam ale měli pět situací, které jsme nevyužili. Z tohoto pohledu jsem byl nespokojený,“ glosoval utkání trenér Vrba.

Musí dělat radost, že i střídající hráči se umí prosazovat. Tomáš Chorý se trefil stejně jako proti Olomouci, roste mu sebevědomí a zvedají se i jeho výkony. Dlouhán z Olomouce dal gól, sklepával balony a čím dál víc si zvyká na plzeňský herní systém. „Jestli bude pokračovat jako v posledních dvou zápasech, budu spokojený,“ vrátil se k utkání Vrba.

Západočechům to zkrátka šlape i v momentě, kdy z ideální jedenáctky někteří jedinci odpadnou. Mistrovský celek si z moravské Letné odvezl důležité body a dál stíhá Slavii, která má před sobotním duelem s Mladou Boleslaví v tabulce jednobodový náskok.  

Jak se mění sestava Viktorie Plzeň
Ideál před sezonou: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík.
Sestava ve Zlíně: Hruška - Havel, Pernica, Hubník, Kovařík - Hrošovský, Procházka - Petržela, Čermák, Kopic - Chorý.

Zlín - Plzeň: Přenádherná souhra hostů, Kovařík pravačkou z voleje zvyšuje na 2:0!
Video se připravuje ...

Zlín - Plzeň: U Kovaříkova centru byl jako první Chorý a poslal Viktorii do vedení 1:0!
Video se připravuje ...

Zlín - Plzeň: Petržela v nadějném úniku, ale zradila ho technika
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud