Jakub Dvořák
1. července 2019 • 22:26

Po devíti letech rozchod, Kalas opouští Chelsea. Úleva, říká stoper

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec věčných stěhování. Obránce Tomáš Kalas po devíti letech opouští Chelsea. Český stoper se dohodl na přestupu do druholigového Bristolu, kde strávil uplynulou sezonu. Pro klub z jihozápadní části Anglie bude nejdražší posilou v historii. Šestadvacetiletý zadák vyjde i s bonusy na osm milionů liber (cca 227 milionů korun). Zprávu, kterou už odpoledne přinesl server iSport.cz, potvrdil večer i Bristol.



Devět let, dva ligové starty. Taková bude vzpomínka Tomáše Kalase na angažmá v londýnském velkoklubu. V dresu „blues“ se v nejbližší době neukáže. Po letech nejistoty se rozhodl klub opustit nadobro.

Bristolu, který by měl za olomouckého odchovance zaplatit včetně bonusů až osm milionů liber a udělal z něho nejdražší posilu v historii klubu, se upsal na čtyři roky.

Chelsea koupila Kalase v roce 2010, ale do Anglie se tehdy sedmnáctiletý mladík přestěhoval až v zimě 2011. Od léta hostoval ve Vitesse Arnhem a tím nastartoval nekonečný příběh vandrování po cizích adresách. Od Arnhemu do současnosti vystřídal čtyři kluby. Zapůjčený byl do Kolína nad Rýnem, Middlesbrough, Fulhamu a minulý rok do Bristolu, se kterým skončil těsně před postupem do play off.

„Tomáš odehrál v dresu Bristolu skvělou sezonu. Fanoušky i odbornou veřejností byl hodnocen jako jeden z nejlepších hráčů týmu. Také proto byl zájem Bristolu enormní,“ uvedl Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest, která Kalase zastupuje. „O přestup se pokoušelo v minulých obdobích hned několik klubů, teprve vedení Bristolu však dokázalo uspět. U Bristolu bude jednoznačným cílem postup do Premier League, což je také pro Tomáše ta nejvyšší motivace. Držíme mu palce a věříme, ze roli lídra týmu zvládne,“ dodal.

Stihl jen dva ligové zápasy

Zatímco v minulých sezonách námluvy s Middlesbrough či Fulhamem na případný stálý přestup nevyšly, Bristol dostal letos zelenou. Kromě něho byl údajně ve hře i skotský mistr Celtic Glasgow, kterého čeká 4. předkolo Ligy mistrů, ale Kalas tuto variantu zavrhl. V kádru „the robins“ si zvykl, usadil se zde s přítelkyní a nechce opět měnit působiště.

„Samozřejmě je úleva, že konečně vím, kde budu a že budu hrát za tým, kterému patřím. Jsem rád, že se to dotáhlo a že si mohu vytvořit vztah s klubem a s fanoušky. V Chelsea to bylo složitější, protože jsem tam byl v podstatě jen jednu sezonu a odehrál dva ligové zápasy. Je to paráda, že se to povedlo. Navíc je to hned na začátku přípravy a mohu být od samotného začátku s týmem a budu moci jít do sezony s tím, že jsem absolvoval skoro celou přípravu,“ poznamenal odchovanec Sigmy.

V prvním týmu „blues“ pobýval pouze v ročníku 2013/14 a právě na jaře před pěti lety mu portugalský kouč José Mourinho dopřál i debut proti Liverpoolu (2:0). „Reds“ tehdy bojovali na dálku s Manchesterem City o ligový titul a český stoper dokázal společně s Branislavem Ivanovičem ubránit trio Coutinho, Suárez , Sterling a mistrovský pohár přihrát City.

Větší zapojení na Stamford Bridge mu to ale nepřineslo. Kromě památného utkání na Anfield Road stihl ještě jeden ligový start na hřišti Cardiffu. Dá se tak považovat za jednoho z mladých hráčů, kterého Chelsea přivedla, ale nikdy nedokázala plně využít pro svůj A-tým. Paradoxní na Kalasově odchodu je, že se odehrál zrovna v době, kdy má londýnský celek zákaz přestupů a bude muset sáhnout do vlastních zdrojů.

„Je to šance pro hráče, kteří v klubu působí již delší dobu, ale nedostávali moc příležitostí,“ prohlásil v neděli Petr Čech , který je od července jakousi pravou rukou ředitelky Mariny Granovské a má na starosti i skládání kádru pro příští sezonu. „Ti, co ukážou, že na to mají, šanci dostanou. Myslím si, že momentálně máme z čeho brát a budeme silní i v příští sezoně,“ dodal.

Kalase se však tato procedura už týkat nebude.

Kalasova soutěžní bilance v A-týmu Chelsea od roku 2011
Zápasy: 4
Minuty: 182
Kalasova angažmá od léta 2010
Olomouc hostování 2010
Chelsea rezerva 2011
Vitesse Arnhem hostování 2011-2013
Chelsea A-tým 2013/2014
Kolín nad Rýnem hostování 2014
Middlesbrough hostování 2015/16
Fulham hostování 2016-2018
Bristol hostování 2018/19

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud