Michal Kvasnica
16. srpna 2020 • 13:10

Stoperský rébus v Baníku: Šindelář jednou nohou pryč, nabídku má Svozil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten chce toho, ten zas toho, ale jestli odejde tamten, tak nemůže tenhle. Baník řeší dosti zamotanou situaci týkající se vlastních stoperů. V současnosti jich má trenér Luboš Kozel k dispozici pět, což je nadstandard, nicméně Ostravští mají nabídky hned na dva z nich. Od Karviné na Martina Šindeláře a nově taky od Jablonce na Jaroslava Svozila. Na Bazaly navíc v nejbližších dnech zamíří zástupci polských Gliwic, aby jednali o Patriziu Stronatim. Zamotaná hra začíná.



Proč ještě není Martin Šindelář v Karviné, kde strávil jaro a kde na něj kouč Juraj Jarábek od začátku letní přípravy čeká, neboť se jako lídr defenzivy osvědčil? Vždyť se to bralo za hotovku a neměl na tom nic změnit ani nevydařený transfer Ondřeje Lingra do Baníku, kde Šindelář figuroval jako hráčská kompenzace.

Ono to nakonec dopadne, ale zbrzdilo se to pravděpodobně i proto, že do Ostravy přilétla ještě jedna nabídka, tak trochu ve stylu déjà vu.

O Jaroslava Svozila totiž podle informací Sportu znovu velmi vážně stojí Jablonec, jenž důrazného stopera lákal z Opavy několikrát už dřív. V posledních dnech Svozila intenzivně vábí už coby hráče Baníku.

„Zájem Jablonce mohu potvrdit, ale v tuhle chvíli bych jednání mezi kluby nechtěl komentovat,“ říká hráčův agent Martin Štěpanovský.

Rozhodně to není tak, že by Slezané zajímavou nabídku hned smetli ze stolu. Zabývají se jí, což je na jednu stranu překvapivé, protože za Svozila v lednu dali cca pět milionů korun a vyhráli boj s konkurencí.

Obránce Martin Šindelář v dresu Baníku
Obránce Martin Šindelář v dresu Baníku

Na druhou stranu je však zjevné, že olomoucký odchovanec se u trenéra Luboše Kozla netěší takové důvěře jako Patrizio Stronati s Jakubem Pokorným. A systém se třemi stopery a dvěma halvbeky se dle přípravných zápasů příliš aplikovat v lize nebude.

Dalším faktorem, jenž by případný přestup či hostování s opcí stavěl do smysluplné roviny, je jablonecký kádr.

Nedávno do něj sice přibyl stoper Jakub Martinec z Hradce Králové, ale v porovnání s tím z předchozí sezony, kde Petr Rada využíval i Jakuba Jugase či Dominika Plechatého, ve středu obrany jednoznačně oslabil. Stejně jako na její pravé straně, kde vypadl zraněný Libor Holík, proto na Střelnici padalo jméno Martina Sladkého z Olomouce.

Kouč Rada má živelné typy jako Svozil rád, navíc pro samotného hráče je před sedmadvacátými narozeninami rozhodně lákavá účast v předkole Evropské ligy. Byť do Baníku přicházel nadšený, teď je situace jiná, kariérní restart a vyšší minutáž by uvítal.

Jenže pustit kromě Šindeláře (řeší se už jen detaily ve smlouvě) i Svozila by s ohledem na další dvě záležitosti mohlo být pro Ostravu velmi riskantní.

Tou první je fakt, že návrat Michala Frydrycha ze Slavie, o kterém se mluví téměř v každém přestupním období, se zatím rozhodně nekoná. Kontrakt mu končí až za rok.

A z mladých se Kozlovi do kádru áčka zatím žádný talent navzdory dřívějšímu vkládání nadějí do Jakuba Tamajky neklube.

A k tomu si připočtěte mlhu okolo Patrizia Stronatiho, jenž je na radaru klubů z Polska, Maďarska, Německa, Itálie či Dánska. V nejbližších dnech by na Bazaly měli dorazit zástupci Gliwic, které o něj velmi stojí, a jednat.

„Může se stát, že k nějakému přestupu dojde, zároveň však rozhodně nelze vyloučit ani variantu s prodloužením smlouvy v Ostravě,“ uvedl už před týdnem hráčův agent Václav Svěrkoš.

V zamotané krakatici plné spousty konsekvencí tak lze v tuto chvíli konstatovat snad jen jistotu, že v Baníku zůstane Jakub Pokorný a Oleksander Azackij, jenž se ze Zlína vrátil ve výborné formě.

Zbytek se může táhnout až do reprezentační pauzy, ale klidně taky až do října.

STOPEŘI BANÍKU (věk, ligové zápasy/góly)

Patrizio Stronati (25, 117/8) Zatím si bez jeho tvrdosti a charakteru nelze sestavu ani představit, v tomto nemá konkurenci.
Jakub Pokorný (23, 37/3) Elegantní styl, hlava nahoře i rychlost hned zaujme. Ještě je třeba vylepšit souboje a chybovost.
Jaroslav Svozil (26, 65/3) Jakmile necítí důvěru trenéra, je poloviční. V Opavě ho bylo plno, v Baníku hledá sebevědomí.
Oleksander Azackij (26, 25/0) Příjemné překvapení přípravy, navíc spolu se Stronatim ceněný levák. Jednou ho může nahradit.
Martin Šindelář (29, 139/7) Pro tým, jako je Karviná, vynikající zeď. Pro technický Baník už přestal být perspektivním.

FC Baník Ostrava Vše o klubu ZDE

Sport Speciál ke konci kariéry Milana Baroše objednávejte na iKiosek.cz>>>

Speciál ke konci kariéry Milana Baroše Speciál ke konci kariéry Milana BarošeFoto sport magazín

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud