Michal Koštuřík
16. srpna 2020 • 16:40

Zbrojovka ladí formu na Spartu a hledá posily. Přijde stoper Bačo?

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Exportní rána náhradníka Marka Vintra v 89. minutě zklidnila atmosféru ve Zbrojovce před ostrým ligovým startem se Spartou. Nováček v generálce na novou sezonu otočil duel ve Zlíně, šťastná sobotní výhra 2:1 však nemohla přelakovat herní neduhy. „Nejsem spokojený. Čekal jsem, že budeme v přípravě lepší. Za to, co hráči předvedli na jaře, klobouk dolů. Po krátkém volnu jsme po nich chtěli hned profesionální výkon. Kolikrát se to v tom parnu ani nedalo,“ řekl kouč Miloslav Machálek.  



Trenéři většinou posílají do generálky jedenáctku, se kterou počítají na první ligové kolo. Brněnský stratég Miloslav Machálek šel ve Zlíně proti proudu. Na lavičce nechal v první půli opory Dreksu, Růska (jeho přestup do Baníku prozatím padl), Fouska či Čermáka. „Dostali příležitost ti, co v posledním utkání nepracovali dobře,“ vysvětlil kouč, jenž by uvítal zkvalitnění kádru. Pracuje se na tom.  

Podle informací iSport.cz je ve hře příchod stopera Ondřeje Bača, jemuž nenabídl nový kontrakt právě Zlín. Machálek ho loni vedl v Líšni. „Je to jedna z možností,“ připustil sportovní manažer Tomáš Požár. „Snažíme se reagovat na situaci. Ale nechci se bavit o něčem, co není dotažené,“ zůstal opatrný trenér nováčka.

Nedávno to vypadalo, že čtyřiadvacetiletý Bačo půjde do rumunského Gaz Metanu Medias za Dušanem Uhrinem mladším, jenže tahle varianta je nyní u ledu. Každopádně má Zbrojovka v srdci obrany problém. Na marodce je dlouhodobě Lukáš Kryštůfek, novic Jan Hlavica se ihned zranil a po operaci bude ještě minimálně pět týdnů mimo. Na stopera se tak musel přesunout Jakub Šural, původně krajní bek. Šanci dostává i Jakub Černín, navrátilec z hostování v Líšni.

„Nebral jsem utkání ve Zlíně jako generálku. Proti Spartě to bude úplně jiný zápas,“ upozornil kouč, jehož někteří hráči opět zklamali. Tím pádem nemá jasno o sestavě na vstupní duel s velkým rivalem.

Fotbalisté Zlína podlehli v generálce na novou sezonu nováčkovi první ligy Brnu 1:2
Fotbalisté Zlína podlehli v generálce na novou sezonu nováčkovi první ligy Brnu 1:2

O místo si naopak řekl střídající krajní záložník Marek Vintr, který byl neustálou hrozbou pro domácí branku. Jednu jeho šanci po dravém průniku ještě vychytal brankář Stanislav Dostál, v předposlední minutě však třiadvacetiletý šikula zakroutil balon na zadní tyč a zajistil Brnu výhru. „Víme to o něm, je to velmi cenný hráč,“ nepřekvapil jeho výkon Machálka. Proč tedy není v základu? „Má deficit v tělesné připravenosti. Moderní fotbal je sprintový. Směrem dozadu má velké rezervy,“ vysvětlil.

Je evidentní, že Brno čeká přetěžký ročník. Dva roky absence mezi elitou jsou znát, hráči si musí zvyknout na jiné tempo, vyšší úroveň hry. Kdyby byli Zlínští v koncovce preciznější, Zbrojovku by museli porazit. „Mohli jsme jít na 0:2 a dostat čtyřku. Objevilo se neskutečné množství nevynucených ztrát. Kvalitnější soupeř nás za to potrestá,“ uvědomoval si Machálek po špatném prvním poločase. Pozitivum našel jedno. „Z hlediska nasazení a agresivity jsme se oproti předchozímu utkání zlepšili,“ uznal. Po herní stránce ovšem čeká daleko víc.

Jako první se trefil domácí Tomáš Poznar, jenž v 19. minutě dokončil akci letního importu Youby Dramého. Bývalý hráč Ústí nad Labem zaujal, byť pár balonů ztratil. „Má parametry, je rychlostní typ. Postupně se bude do týmu zapracovávat. Určitě je to posila,“ sdělil trenér Bohumil Páník.

Premiéru má za sebou také stoper Václav Procházka, který by měl být okamžitě stabilním členem defenzivní linie. S ním se Páník seznamovat nemusí, dobře se znají ze společného angažmá v Baníku. „Hrál v trojce zleva, což není jeho ideální post. Ale má zkušenosti a je to hráč do základu. Chtěli jsme mít čtyři obránce a máme je. I mladý Kolář ukázal přehled ve hře,“ připomněl kouč mladíka, jenž šlape na paty mazákům.

Rovněž ve Zlíně mají před derby se Slováckem starosti. Včera nemohli hrát lehce zranění Antonín Fantiš s Laminem Jawem, v týdnu by se však měli vrátit do plného tréninku. Dlouhodobě je „out“ obránce Lukáš Vraštil. To nejhorší má sice za sebou, ovšem tělo ho stále nepouští do maximální zátěže. Ještě nějaký čas se s ním počítat nedá.

V razantním vzestupu naopak pokračuje záložník Cheick Conde. Ve dvaceti letech už je hotovým borcem pro nejvyšší soutěž, na podzim by měl Fastav táhnout. Proti Zbrojovce předvedl několik skvělých akcí. „Tři čtvrtiny zápasu byl vynikající,“ uznal Páník, jenž další posílení mužstva během příštích dnů neočekává. „Když se uzdraví Fantiš s Jawem, budeme mít ostrou patnáctku. Navíc se po zranění vrací zpátky do hernosti Janetzký,“ těšilo kouče poraženého Zlína.

FC Zbrojovka Brno Vše o klubu ZDE

FC Zlín Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud