16. srpna 2020 • 21:25

Messi: konec v Barceloně? Vedení už měl oznámit, že chce odejít

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nenapadlo ho to ani v nejhorším snu. Odcházet ze hřiště s výpraskem 2:8 od Bayernu, to během úchvatné éry v Barceloně Lionel Messi ještě nezažil. Až v pátek v noci. Průšvih proti německému šampionovi bude mít na Camp Nou citelné následky. A hlavní postava týmu se možná už rozhodla - brazilský server Esporte Interativo v neděli večer přišel s informací, že Messi už vedení oznámil, že chce klub opustit.



Fakta jsou známá. Messimu zbývá z kontraktu poslední rok, pokud nepodepíše novou smlouvu, 30. června 2021 už nebude hráčem Barcelony. Vedení katalánského klubu má necelé čtyři měsíce na to, aby svého kapitána přesvědčilo k prodloužení spolupráce. Pokud Messi odmítne, už v zimě, půl roku před vypršením smlouvy, může jednat s jinými zájemci.

Novinář Marcelo Bechler z Esporte Interativo v neděli večer přišel s konkrétní informací. Zdroj blízký klubu, který Messiho dobře zná, měl potvrdit, že argentinský fenomén hodlá klub opustit ještě toto léto. Messi prý ještě nikdy nebyl odhodlaný odejít tolik, jako nyní, pár dní po bolavé demolici od Bayernu. A už požádal o uvolnění. Ne za rok jako volný hráč, ale hned teď, okamžitě. Bechler mívá relevantní informace - například jako první přišel s tím, že Neymar kývne na nabídku z PSG a opustí Barcelonu.

Katalánský deník Sport hned v pondělí reagoval s tím, že Messi vedení nic o svém záměru odejít neřekl.

Hlavním důvodem Messiho sbohem má být absence vysokých sportovních ambicí. Několikrát deklaroval, že v Barceloně nezůstává pro peníze, ale že ho zajímají především velké výhry a trofeje. Do závěrečné fáze kariéry chce vstoupit v silném týmu, v klubu svého srdce tohle momentálně postrádá. Barcelona končí sezonu bez zisku trofeje, navíc totálním zostuzením po porážce 2:8 ve čtvrtfinále Ligy mistrů od Bayernu. Hrdý klub zažil takovou zkázu naposledy v roce 1946.

„Pokud máme seriózně uvažovat o vítězství v Lize mistrů, musíme se zlepšit. Ve stavu, jakém jsme teď, je něco takového nemožné,“ pravil Messi už v únoru, kdy hodnotil mizernou formu svého týmu. Jeho slova se naplnila o půl roku později, kdy se ukázala krutá realita. Bayern svlékl slavného soka donaha a ukázal, kudy kráčí moderní špičkový fotbal té nejvyšší úrovně.

Současný prezident klubu Josep Maria Bartomeu není v jednoduché pozici. Za rok se odehrají nové volby, pokud bude chtít svůj mandát obhájit, potřebuje úplně jiné výsledky. A nejspíš i udržet hlavní postavu týmu a majitele většiny klubových rekordů.

Jenže to se mu nejspíš nepovede. „Pokud to klubu pomůže, budu já tím prvním, kdo odejde,“ prohlásil po ostudném debaklu stoper Gerard Piqué, jeden z nejzkušenějších hráčů. V šatně po nášupu od německého šampiona se k těmto slovům měli přidat i další a nakonec se zdá, že klubu zamává i samotný Messi.

Zájemců o služby geniálního Argentince se jistě vyrojí spousty - Manchester City i United, Bayern Mnichov, PSG. Šanci může mít i Juventus, kde válí věčný rival Cristiano Ronaldo...

Lionel Messi nemohl vysokému debaklu Barcelony uvěřit
Lionel Messi nemohl vysokému debaklu Barcelony uvěřit

Co by Messiho mohlo přesvědčit, aby v Barceloně podepsal novou smlouvu? Především už zmiňované ambice a lákavý sportovní projekt. Katalánský gigant ale v covidové době nemá na velké nákupy prostředky, čeká ho bolestivý proces nutné transformace.

Vedení klubu má slušné máslo na hlavě - v posledních třech letech Barcelona zrealizovala své tři nejdražší přestupy historie, všechny patří do TOP šestice v absolutním pořadí. Jenže dvě posily (Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé) začaly utkání s Bayernem na lavičce, ta třetí (Philippe Coutinho) se na vítězné straně svému kmenovému klubu „odvděčila“ dvěma brankami. Miliardové investice tak jsou zatím téměř k ničemu.

Už v pondělí se mají nevyšší činovníci klubu sejít a analyzovat páteční výbuch. Zcela jistě dojde na odvolání trenéra Quique Setiéna, jenž během jara totálně selhal. Vždyť Barcelona poprvé od sezony 2007/2008 zakončí ročník bez trofeje. Možných nástupců je víc - Xavi, Mauricio Pochettino, nebo třeba Pep Guardiola, který neuspěl se City proti Lyonu.

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
16

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud