18. listopadu 2020 • 15:48

Martin Hašek do Opavy? Domluva padla, milionové břímě případ otočilo

Vstoupit do diskuse
25
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Opava a Martin Hašek nachystali přestupový šlágr. Záměr byl jasný a jednoduchý. Klub pomůže hráči v jeho těžké životní situaci, hráč vypomůže klubu v boji o záchranu. Na první pohled win-win situace, kterou se obě strany chystaly stvrdit ve čtvrtek podpisem pod čerstvou smlouvu. Ještě během odpoledne však zamýšlený hit krachl. Slezskému klubu by totiž hrozilo, že na něj přejde závazek plynoucí z hráčova sporu se Spartou. A do tohoto rizika se odmítl pustit.



Ještě kolem oběda se zdálo, že Martin Hašek po dlouhých osmi měsících znovu získá klubovou příslušnost. Dohoda s Opavou byla hotová, zbýval pouze přesun do Slezska a následný podpis smlouvy do léta.

„Když se nám naskytla příležitost angažovat Martina Haška, šli jsme do toho. Sportovně by nám zcela jistě pomohl. Známe ale i možná rizika plynoucí z jeho příchodu,“ přiznali zájem Slezané. 

K tomu už ale nedojde. Klub si totiž až se zpožděním uvědomil, že v případě uzavření kontraktu by i na něj mohla dopadnout ekonomická sankce, kterou na záložníka uvalil Sbor rozhodců FAČR.

Podle něj má hráč zaplatit Spartě, s níž jednostranně vypověděl na konci března smlouvu, 800 tisíc euro. V korunách 22 milionů.

„Byli jsme v kontaktu s FAČR, celou záležitost jsme intenzivně konzultovali také s našimi právníky, kteří nám tento transfer nedoporučili. Od angažování Martina Haška jsme tedy upustili,“ dodal na Twitteru opavský klub.

Předpisy FIFA mluví v tu chvíli jednoznačně. „Pokud profesionální hráč musí uhradit náhradu škody, potom hráč a jeho první nový klub budou neoddělitelně zodpovědní za její uhrazení. Nový klub bude zodpovědný, společně s hráčem, za zaplacení částky, a to bez ohledu na to, zda se jakkoli podílel na vypovězení předchozího kontraktu.“

Tenhle bod má jednoduchý význam: snazší vymahatelnost případného rozsudku. Obecně totiž platí, že je jednodušší vymáhat vzniklý dluh po právnické osobě (klub), než po té fyzické (hráč).

Jakkoli si lze jen těžko spojit Opavu s osm měsíců starou Haškovou výpovědí na Spartě, zatím neexistuje na úrovni FIFA případ, který by tento předpis prolamoval.

Naopak existuje jedenáct let stará kauza fotbalisty Matuzaléma. Brazilec vypověděl smlouvu se Šachtarem Doněck, následně podepsal kontrakt se Zaragozou. Mezinárodní tribunál CAS tehdy uložil hráči a klubu úhradu odškodného ve výši 12 milionů eur. Tenhle rozsudek uvalil Zaragozu do insolvence, její závazek zůstává stále nevypořádán.

Částka 22 milionů navíc není konečná, protože hráč i Sparta se proti verdiktu odvolali. Hašek tvrdí, že jeho výpověď je právně v pořádku, klub požaduje vyšší odškodné. Případ míří do nového kola ke Sboru rozhodců a potom dost možná až k mezinárodní sportovní arbitráži CAS.

Pravomocný verdikt je v nedohlednu, světlo světa může spatřit klidně v horizontu roků. Opava by tak šla do extrémního rizika, protože by nevěděla, jak vysoké finanční břemeno jí v budoucnu spadne na bedra.

To si ve slezském klubu během včerejšího odpoledne uvědomili a velmi rychle vzali zpátečku. K zamýšlené Haškově cestě napříč republikou proto vůbec nedošlo, záložník zůstal v Praze. Stále jako volný hráč, navíc s ještě temnější perspektivou, že se na tom v dohledné době něco změní...

„S Martinem Haškem jsme byli na spolupráci rámcově domluvení, jsme přesvědčení, že by byla přínosná pro obě strany. Bohužel, riziko finančního břemena, které by na klub mohlo přejít, je příliš vysoké,“ potvrdil odpoledne pro deník Sport sportovní manažer a trenér Opavy Radoslav Kováč .

Tenhle příběh tak skončil dřív, než pořádně začal.

Logo přestupů Fotbalové přestupy online >

Vstoupit do diskuse
25

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud