Jakub Dvořák
19. srpna 2021 • 13:13

Jankto do La Ligy? Getafe nabízí Sampdorii přes 153 milionů korun

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká vlajka zůstane ve španělské La Lize i nadále vztyčená. Ač se zdálo, že po letním odchodu brankáře Tomáše Vaclíka do Olympiakosu vyklidí Češi tamní pozice, všechno je nakonec jinak. Novou posilou Getafe se má stát reprezentační záložník Jakub Jankto, který po sedmi letech opustí Itálii.



Domluví se anglicky, italsky, zvládne i něco německy a ještě před několika měsíci plánoval, jak vypiluje španělštinu. Snad Jakub Jankto nezahálel. Brzy se má totiž podle zpráv z Itálie právě na Pyrenejský poloostrov stěhovat.

Žhavou novinku ve čtvrtek dopoledne přinesl renomovaný italský novinář Gianluca Di Marzio: Jankto za šest milionů eur (zhruba 153 milionů korun) ze Sampdorie do Getafe, poslal do éteru. Informace o chystaném transferu se začaly okamžitě rojit. Podle španělského deníku Marca ještě v poledne existovala pouze dohoda mezi oběma kluby.

Pětadvacetiletý záložník se pak měl během dne vydat na předměstí Madridu, aby jednání dotáhl do zdárného konce. Mezitím stihl na svém oficiálním instagramovém účtu Getafe začít sledovat. Ve Španělsku se posléze objevovaly zvěsti o tom, že pro něho „azulones“ chystají pětiletý kontrakt.

Což od tradičního účastníka nejvyšší soutěže nezní vůbec zle. V La Lize působí Getafe od roku 2004 s jedinou výjimkou, kdy se však po jednom ročníku o patro níž (2016/17) okamžitě vrátilo mezi elitu.

V předminulé sezoně dovedl klub dnes již bývalý trenér José Bordalás až do jarní fáze Evropské ligy. Nejdřív si Getafe poradilo v play off s Ajaxem. Udeřila však světová pandemie způsobená COVID-19 a fotbal šel stranou. V následné jednokolové dohrávce podlehl španělský celek Interu Milán 0:2.

Na podobný úspěch má nyní s kádrem navázat legendární Míchel. Někdejší báječný záložník Realu Madrid naposledy trénoval v Mexiku. Největší úspěchy v trenérské kariéře dosud zažil v Olympiakosu, kde v letech 2013 až 2015 dvakrát ovládl řeckou ligu. Getafe však velmi dobře zná – mezi lety 2009 a 2011 zde odkoučoval 101 zápasů.

Jakou bude mít Jankto na nové adrese pozici? Vše se bude odvíjet od budoucnosti Marka Cucurelly, největší týmové hvězdy. Mladý záložník, kterého Getafe vykoupilo z Barcelony za rekordních 10 milionů eur (cca 260 milionů korun), má za sebou EURO do 21 let a olympijský turnaj. Ve hře je však jeho odchod do Premier League. Velký zájem projevuje Brighton, který podle zdrojů z Ostrovů nemá problém s aktivováním prodejní klauzule 18 milionů eur, jež je zahrnuta v hráčově smlouvě.

S českým reprezentantem ho navíc pojí podobné herní rysy: oba připomínají spíš tradiční běhavé levé záložníky, kteří oplývají kvalitním centrem a nehrají, jak je dnes v módě, přes nohu. Že by se Getafe připravovalo na jeho případný odchod?

Poprvé by si Jankto mohl obléci modrý dres již v pondělí, kdy na stadion Alfonsa Péreze dorazí ambiciózní Sevilla. Hezky zostra!

Česká stopa v La Lize (podle startů)

Radek Bejbl (Atlético Madrid, 105 startů)
Tomáš Ujfaluši (Atlético Madrid, 92)
Tomáš Vaclík (Sevilla, 71)
Jaroslav Plašil (Osasuna, 66)
Jiří Hanke (Barcelona, 57)
Jiří Jarošík (Real Zaragoza, 56)
Milan Luhový* (Sportin Gijon, 47)
Janko Daučík* (Real Madrid, Espaňol Barcelona, Real Betis)
Pavel Hapal (Tenerife, 31)
Michal Bílek (Real Betis, 7)
Petr Kouba (Deportivo La Coruňa, 6)
* (Čechoslovák)
Zdroj: Transfermarkt.com

Jakub Jankto v Serii A

zápasy 155
góly 17
asistence 15

přestupy Jakuba Jankta
Slavia --> Udinese      19 milionů korun
Udinese --> Sampdoria 369 milionů korun
Sampdoria --> Getafe 153 milionů korun ???

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud