Jonáš Bartoš
20. června 2022 • 05:00

Plzeň čeká redukce kádru. Sedm posil a třicet hráčů, kdo je na hraně?

Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do sobotního „pouťáku“ proti Klatovům (6:0) šli všichni naplno. Museli. V Plzni totiž bojuje o místo hned třicet hráčů. Napěchovaný kádr pro letní přípravu se bude redukovat, tím pádem neexistuje, aby během přípravného drilu v barvách českého mistra kdokoliv cokoliv vypustil. Jací hráči jsou nejvíc na hraně?



Trenérský štáb vedený Michalem Bílkem má aktuálně z čeho vybírat. Celkem 27 hráčů do pole a tři brankáři znamenají značný komfort. V kádru jsou dva mladíci z akademie (Sojka, Jedlička), pět navrátilců z hostování (Hranáč, Falta, Ndiaye, Janošek, Mihálik) a celkem sedm posil. Tou poslední je Cadu z Pardubic, který už s týmem v sobotu cestoval na duel proti Klatovům.

„Počet není úplně rozhodující. Můžou přijít zranění, do toho jsou tady mladí a hráči z hostování. Všichni mají šanci v prvních čtrnácti dnech ukázat, jestli sem patří,“ vyjádřil se asistent Pavel Horváth k procesu skládání kádru.

Soupiska pro ostrý start sezony vznikne až po červencovém soustředění v Rakousku. „Tam bude následovat další zužování. Měli bychom mít dvaadvacet či čtyřiadvacet hráčů, pokud chceme postoupit do evropských pohárů a hrát tam důstojnou roli. Mohou ale přijít zranění nebo pokles výkonnosti, proto počet hráčů není dogma a není přesně daný,“ upozornil Horváth.

Zrající Pilař! V Plzni jistý základ nemá, v ofenzivě ale patří k nejlepším v lize
Video se připravuje ...

Bez brankářské trojice, která je daná a sahat se do ní už pravděpodobně nebude, zbývá v týmu 27 hráčů, kteří bojují o místo v kádru. Minimálně tři škrtáním neprojdou – téměř jistě dva dorostenci, třetím může být obránce Robin Hranáč, kterého Viktoria pravděpodobně ještě odešle na hostování.

O svou pozici musí zabojovat především ti, co se do klubu vrátili z hostování - vedle Hranáče už zmíněná čtveřice Mihálik, Janošek,  Ndiaye a Falta. „Šanci mají všichni. Teď je první blok přípravy a každý si svoje místo musí potvrzovat sám. Pak se uvidí, jakou roli bude mít v kádru,“ pravil Horváth.

Viktoria ale ještě neuzavřela cestu ani dovnitř kádru. „Když bude k mání dobrý hráč, budeme o něj stát. Hráči, kteří přijdou, musí být minimálně na stejné úrovni, aby tady zůstali. Musíme udržet kvalitu mužstva a hlavně výsledky, abychom mohli pomýšlet na to, že prolezeme do evropských pohárů a budeme hrát o špičku české ligy,“ dodal západočeský asistent a někdejší kapitán týmu.

Do kýžené skládačky schází ještě jeden kvalitní kus do ofenzivy. Lákavým zbožím je Adam Vlkanova, za nějž Hradec žádá okolo patnácti milionů korun. Což už je pro Plzeň těžko akceptovatelná suma.

Adolf Šádek stále nemá strategického partnera nebo rovnou nového silného majitele, přestupový trh přesto brázdí velmi dobře. Přivádí zajímavé hráče po konci smlouvy zadarmo, případně domlouvá šikovné výměnné obchody (Šulc - Holík s Jabloncem, Hlavatý – Cadu s Pardubicemi).

Početný kádr musí někdo platit, měsíční gáže a prémie představují zásadní provozní výdaje, jaké Šádek ze své kapsy nedokáže dlouhodobě hradit. Proto je pravděpodobné, že hráčů ze stávajícího kádru pro přípravu odejde víc.

Jan Kliment (28): NEJ střelec Lvíčat, pak zranění, teď restart v Plzni
Video se připravuje ...

Dominik Janošek by rád do ciziny, po jiném klubu se rozhlíží i Šimon Falta. Svolení k odchodu by zřejmě dostal Miroslav Káčer, který sobotní přípravu s Klatovy odehrál netradičně na pravém obránci.  To samé platí pro Ondřeje Mihálika, jenž proti diviznímu soupeři zvládl výbornou partii. K mání mohou být i největší hvězdy, pokud na ně přijde opravdu štědrá nabídka (Staněk, Kalvach). Naopak klub už ani do přípravy nepustil pětici Hybš, Šimon Gabriel, Matějka, Kayamba a Alvir.

Plzeňský kádr stále představuje pohyblivou množinu, až následující týdny napoví, jakou sestavu „kouzelník“ Šádek ve spolupráci s trenéry vypustí do ostré sezony. Klíčovou roli budou hrát evropská předkola – pro Viktorii je naprosto zásadní, aby po třech letech prošla do hlavní fáze jedné ze tří soutěží a dosáhla na tučné příjmy od UEFA.

Západočeši začínají ve druhém předkole Ligy mistrů, kde narazí na lepšího z dvojice HJK Helsinky/ RFS Riga, začíná se 19. nebo 20. července. Pokud Plzeň prvního soupeře skolí, zajistí si účast minimálně ve skupině Konferenční ligy.

KÁDR PLZNĚ PRO LETNÍ PŘÍPRAVU 2022
BRANKÁŘI: Jindřich Staněk (zapojí se později), Marián Tvrdoň, Martin Jedlička
OBRÁNCI: Lukáš Hejda, Luděk Pernica, Radim Řezník, Filip Čihák, Libor Holík, Mohamed Tijani, Milan Havel (zapojí se později), Robin Hranáč (v rekonvalescenci), Filip Kaša (v rekonvalescenci)
ZÁLOŽNÍCI: Aleš Čermák, Jan Kopic, Kristi Qose, Dominik Janošek, Miroslav Káčer, Lukáš Kalvach (zapojí se později), Šimon Falta, Václav Pilař, Ondřej Mihálik, Pavel Bucha, Jhon Mosquera, Modou Ndiaye, Alexandr Sojka, Cadu.
ÚTOČNÍCI: Tomáš Chorý, Jan Kliment, Matej Trusa, Tomáš Jedlička
ZMĚNY V KÁDRU
Přišli: Václav Pilař (Jablonec), Kristi Qose (Karviná), Martin Jedlička (Dunajská Streda), Jan Kliment (Wisla Krakov), Filip Čihák (Pardubice), Libor Holík (v jednání, Jablonec), Mohamed Tijani (Slavia), Cadu (Pardubice
Odešli: Jean-David Beauguel (konec smlouvy), Aleš Hruška (konec smlouvy), Eduardo Santos (konec host.), Jan Sýkora (konec host.), Václav Míka (host. Pardubice), Dominik Sváček (host. Liptovský Mikuláš), Michal Hlavatý (Pardubice), Pavel Šulc (příprava s Jabloncem).
Hráči, u kterých se řeší angažmá (nezapojili se do přípravy): Matěj Hybš, Šimon Gabriel, Lukáš Matějka, Joel Kayamba, Marko Alvir.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
10

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud