Michal Koštuřík
22. července 2022 • 20:00

Liberec hledá střelce: složitý příchod Van Burena. Kozel věří sparťanovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase znova, skoro od základů. Liberec staví nový tým, přestupní okno je na severu Čech klasicky divoké. Hodně hráčů ven, hodně dovnitř. Převážně na hostování. Jako zatím poslední dorazil Mick van Buren ze Slavie. V úterý už hrál poločas proti maďarskému Mezakövsedu (1:2), dalších 60 minut pak přidal ve čtvrtek proti Apollonu Limassol (3:2). „Musí si to zase sednout. Ale vidím na tréninku i v zápasech, že kvalitu máme,“ říká kouč Luboš Kozel.



V bráně Jan Stejskal, na stoperu Maksym Talovierov, na levém kraji obrany Dominik Preisler, v záloze zlobivý navrátilec Kamso Mara, důrazný slávista Lukáš Červ či nadaný teenager ze Lvova Ivan Varfolomejev, na hrotu talent ze Sparty Matyáš Kozák. K tomu ofenzivní univerzál Mick van Buren. Tohle jsou nová jména v sestavě Liberce.

„Je to úplně jiné mužstvo. Odešlo nám deset nebo jedenáct hráčů,“ připomíná trenér Luboš Kozel. Takhle to ve Slovanu chodí…

Ale pozor, soupiska severočeského týmu nevypadá vůbec špatně. Půjde hlavně o to, aby někdo dával góly ve větším než malém množství. Proti Maďarům naposledy skóroval pouze střední záložník Mara, což fakt není snajpr. I proto dorazil bijec Van Buren a Kozel hodně věří mladému rychlíkovi Kozákovi, hostovi z Letné.

„Znám ho od žákovských let, je stejně starý jako můj syn. Vím, že má v sobě motivaci, která je důležitá pro to, aby se hráč prosadil,“ podotýká.

Od sparťanského mladíka očekává, že ofenzivu rozhýbá a nenechá obránce protivníka vydechnout. Je použitelný na hrotu i na kraji.

„Branky dával vždycky a všude. Jestli si dobře pamatuji, poprvé jsem ho viděl v žákovském republikovém finále. Ve Spartě pak dával góly pořád. Vedl jsem ho v nároďáku, v osmnáctce a devatenáctce. Může hrát i z křídla. Jeho rychlost, pracovitost a náběhovost ho k tomu předurčuje. Ale je velmi dobrý i na ofsajd lajně,“ představil Kozáka, jenž má na svém kontě dva starty v nejvyšší soutěži za Teplice a celkem 12 minut.

Matyáš Kozák hostuje v Liberci ze Sparty
Matyáš Kozák hostuje v Liberci ze Sparty

Jednadvacetiletý štírek Kozák je typologicky jiný než Imad Rondič s Michaelem Rabušicem, kteří v mužstvu zůstali. „Rambo (Rabušic) zná svoji roli. Přípravu kouše těžce, jak to u starších hráčů bývá. Ale budou momenty, kdy může týmu pomoct,“ uvedl kouč. „On i Imad mají góly v popisu práce. Někdy jich dávají míň, jindy víc,“ dodal.

Po čerstvém příchodu Nizozemce Van Burena se mu možnosti v ofenzivě významně rozšířily. „O Micka jsme měli zájem delší dobu. Jednání ale byla velmi složitá a jeho příchod k nám do Slovanu se stále oddaloval,“ shrnul sportovní manažer Zdeněk Koukal.

Akci se nakonec těsně před startem ligy povedlo dotáhnout a devětadvacetiletý dravec se připojil v Aigenu k novým spoluhráčům. Stejně jako slávista Maksym Talovierov a Dominik Preisler, jehož Slovan získal z Mladé Boleslavi.

„Jsem rád, že přišel. Konečně klasická levá noha na stranu, kterou jsme neměli,“ oddechl si Kozel.

S Ukrajincem Talovierovem podle všeho počítá nyní spíš na místo ve středu defenzivy než do zálohy pro roli šestky. „Čas ukáže, kam se nám bude hodit víc. Posila je to velká, jde o zkušeného hráče, který má kvalitu. Na obou postech pro nás může být velmi důležitý,“ věřil trenér, jenž o Talovierova usiloval už při svém angažmá v Baníku.

FC Slovan Liberec Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud