Jan Vacek
23. listopadu 2022 • 11:00

Jak si vedly posily Sparty: jackpot ze Severu, dvojitá nula i průšvih Jankto

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
3
  • Video se připravuje ...

    První polovina ligového ročníku je v knihách, proto nastává čas úvodního bilancování. Sparta, k zimnímu spánku uložená z průběžné třetí příčky tabulky, na podzim představila hned osm nových posil. Některé z nich očekávání naplnily (a v jednom případě i výrazně předčily), jiné se ale uplynulými týdny a měsíci spíš protrápily. Jak si vedli Jan Kuchta, Jakub Jankto či Asger Sörensen?

  • Kryštof Daněk

    záložník, 19 let
    Známka Sportu: 2

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 16
    Minuty: 1031
    Góly: 2
    Asistence: 2
    iSport Index: 5,26 (121. místo)

    Do nové výzvy skočil po hlavě, Kryštof Daněk se trefil hned ve svém prvním ligovém startu za Spartu, v následujících dvou duelech připsal po asistenci. V úvodu sezony byl možná nejlepším hráčem Letenských, fanoušky bavil svou přímočarostí i dovednostmi v driblinku. O pevné místo v základní sestavě přišel po derby, kdy trenér Brian Priske přehodil schéma na 3-4-3. Podzim končil Daněk v pozici náhradníka, přesto dal v jeho průběhu jasně najevo, jak obrovský potenciál v sobě má.

    Jablonec - Sparta: Daněk se mazácky prosadil střelou na přední tyč, 0:1
    Video se připravuje ...

  • Jaroslav Zelený

    obránce, 30 let
    Známka Sportu: 2-

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 16
    Minuty: 1143
    Góly: 0
    Asistence: 1
    iSport Index: 5,39 (104. místo)

    Velkou část podzimu nastupoval na pozici levého stopera a vedl si obstojně. Čas od času se nevyvaroval chyby plynoucí z toho, že se jednotlivé situace za každého stavu snažil řešit fotbalově, svým klidem a kvalitou v kombinaci ovšem sparťanské rozehrávce dodal nový rozměr. Podzim dokončoval v pozici levého wingbacka, kde výkonnostně vyletěl. Především ve šlágru na hřišti Plzně sehrál vynikající partii. Pokud se Priske bude tohoto způsobu hry držet, Zelený do něj dokonale zapadá.

    Plzeň - Sparta: Zelený načasoval náběh a tady nechybělo moc
    Video se připravuje ...

  • Jan Mejdr

    obránce, 27 let
    Známka Sportu: 4

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 16
    Minuty: 1031
    Góly: 0
    Asistence: 0
    iSport Index: 5,27 (119. místo)

    Pracovitost, nasazení, bojovnost. Nic z toho nelze v případě Jana Mejdra zpochybnit. Je tu ale velký problém. Nuly v kolonce branek i asistencí, což je na krajního obránce Sparty jednoduše neakceptovatelné. Tím spíš, když Casper Höjer na druhé straně defenzivy zvládl dvě trefy a osm nahrávek. Mejdra napříč první polovinou sezony srážela především nepřesnost v předfinální fázi, do šestnáctky posílal povětšinou neadresné centry. Tohle se na jaře musí bezpodmínečně změnit.

    Jan Mejdr v souboji se Srdjanem PlavšičemFoto Michal Beránek (Sport)

  • Asger Sörensen

    stoper, 26 let
    Známka Sportu: 1

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 16
    Minuty: 1375
    Góly: 3
    Asistence: 0
    iSport Index: 6,07 (13. místo)

    Na úvod bylo avizováno, že přichází jako náhrada za dlouhodobě zraněného Ondřeje Čelůstku. Velmi rychle ale vyšlo najevo, že je Asger Sörensen spíš alternativou za Dávida Hancka. Vysoký stoper se velmi rychle zabydlel v základní sestavě, stal se klíčovou součástí letenské defenzivy. Dominoval v osobních soubojích, stačil rychlostně, překvapil velmi kvalitní výstavbou hry. Navíc z něj za každé situace sálal ohromný klid. Třemi góly svůj první půlrok v rudém ještě korunoval. Tady Sparta trefila jackpot.

    Plzeň - Sparta: Chorého zkrat! Bez míče v Zidanově stylu trefil hlavou Sörensena
    Video se připravuje ...

  • Jan Kuchta

    útočník, 25 let
    Známka Sportu: 2-

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 11
    Minuty: 901
    Góly: 4
    Asistence: 2
    iSport Index: 5,47 (95. místo)

    Začal tím nejhorším možným způsobem. Vyloučením hned v prvním ligovém mači, po kterém následovala stopka na pět zápasů. Po návratu do akce se Jan Kuchta ne a ne trefit, pomohl mu až přechod na systém s jedním útočníkem. V první polovině října se rozjel, ve třech duelech nasázel čtyři branky. Na téhle metě už ale po zbytek podzimu zůstal. Sice si navíc připsal i dvě asistence, gólů ale v jeho podání mělo být mnohem víc. Šance na to měl. Svou pracovitostí a sílou v napadání byl ale především v závěru podzimu pro tým ohromně platný.

    Sparta - Hradec Králové: Kuchta po Höjerově centru otočil na 2:1! Krejčí se ale dotkl míče
    Video se připravuje ...

  • Lukáš Sadílek

    záložník, 26 let
    Známka Sportu: 2

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 16
    Minuty: 1342
    Góly: 3
    Asistence: 1
    iSport Index: 5,97 (49. místo)

    Dlouho se sžíval s novým prostředním i odlišným způsobem hry. Lukáš Sadílek působil dojmem, že je na hřišti všude, ale vlastně nikde. Postupem času ale získával stále pevnější půdu pod nohama, vyloženě vyletěl v momentě, kdy Priske přešaltroval na variantu 3-4-3. V ten moment ještě vynikla jeho pracovitost. A taky fyzická průprava, zápas co zápas atakoval hranici třinácti naběhaných kilometrů. Navíc stihl i tři branky a jednu asistenci. Na jaře, po další absolvované přípravě se spoluhráči, by měl být daleko platnější.

    Sparta - Slovácko: Sadílek dostal perfektní balon a prostřelil Nguyena! 1:0
    Video se připravuje ...

  • Jakub Jankto

    Záložník, 26 let
    Známka Sportu: 4-

    Bilance v sezoně (pouze liga)
    Zápasy: 10
    Minuty: 605
    Góly: 1
    Asistence: 0
    iSport Index: 5,15 (130. místo)

    Po jeho příchodu se fanoušci Sparty rozdělili na dva tábory. Ti první v Jakubu Janktovi viděli rozdílového hráče, ti druzí připomínali mizernou sezonu v Getafe i hráčovu těžší povahu. Po podzimu je zřejmé, že lepší odhad osvědčila druhá parta. Janktovo hostování na Letné je totiž zatím hotový propadák. Reprezentační záložník zaznamenal v deseti startech jediný gól, nula v kolonce asistencí už mu zůstala. A rovněž herně ani trochu nepřesvědčil. Často kazil, lacino ztrácel balony. Od poloviny října navíc pro zranění nehrál.

    Mladá Boleslav - Sparta: Jankto naštvaně odkopl míč a dostal žlutou kartu
    Video se připravuje ...

  • Matěj Kovář

    brankář, 22 let
    Známka Sportu: 2-

    Bilance v sezoně (pouze liga)

    Zápasy: 9
    Minuty: 810
    Nuly: 4
    Inkasované góly: 10

    Byl vhozen do pořádně hluboké vody a hned musel plavat. Matěj Kovář šel do sparťanské branky jen pár hodin po příletu z Anglie a pro zbytek podzimu v ní už zůstal. Osvědčil své silné přednosti: sebevědomou hru nohama a sílu při vybíhání na centrované balony. Na druhou stranu však inkasoval několik laciných gólů, vůbec mu nevyšlo především derby v Edenu. Přesto zvládl nastřádat hned čtyři čistá konta a do druhé poloviny sezony půjde v roli jasné jedničky Sparty.

    Plzeň - Sparta: Kalvachův střílený centr zkrotil Kovář
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud