Michal Kvasnica
20. prosince 2022 • 05:00

Zeď, pracanti i produktivní univerzál. Kdo si na MS řekl o velký přestup?

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Výkony na velkých akcích prodávají. A většinou ty borce, o kterých se před turnaji tolik nemluví. Tak to bylo, je a bude. Ne že by v dnešní době pokročilých dat a moderních analýz stačily skautským oddělením třeba jen čtyři zápasy k vysolení desítek až stovek milionů eur, ale mnohdy jde o definitivní potvrzení úsudku a poslední tečku před zahájením oficiálních jednání. V článku iSport.cz vybíráme šest hráčů, kteří si v Kataru řekli o přestup na lepší adresu. Pouze jeden z nich je ofenzivní.

  • Enzo Fernández (21)

    záložník, Benfica Lisabon
    hodnota podle Transfermarktu: 851 milionů korun

    Za 300 milionů korun zamířil v létě z River Plate do Benfiky, nicméně v Portugalsku zřejmě dlouho nevydrží. Bývalý zaměstnavatel z Argentiny se může díky 25% podílu ze zisku z dalšího prodeje těšit na tučnou cifru, protože Fernandézova současná hodnota se odhaduje na zhruba 2,5 miliardy. Díky černé práci jednadvacetiletého defenzivního záložníka měl Lionel Messi prostor na útočné rejdy, tahle cenná vlastnost rezonuje i na klubové úrovni. Zejména v Premier League. V řadě na hráče s cenou od FIFA pro nejlepšího mladíka mistrovství světa stojí Liverpool i oba celky z Manchesteru. Ale pozor, nejde o bořiče: na MS zapsal nejvíce přihrávek do poslední třetiny hřiště.

  • Dominik Livakovič (27)

    brankář, Dinamo Záhřeb
    hodnota podle Transfermarktu: 207 milionů korun

    Chorvaty dotáhl k bronzu, jako vánoční dárek možná dostane laso z Mnichova. Bayernu se totiž zranil Manuel Neuer, když si v rámci dovolené při lyžování zlomil nohu, a náhradou by mohl být právě Livakovič. Blýskl se nejen penaltovými rozstřely proti Japonsku a Brazílii. „Je fantastický, klidně by mohl jinam už dřív. Ale zase s Dinamem vyhrává každou sezonu titul, nastupuje v Lize mistrů, má výborné peníze, krásný život v Záhřebu. Nedivil bych se, kdyby neodešel,“ říká Stefan Simič z Hajduku Split. Na listu má mít Livakoviče i Manchester United či římské Lazio, které o 188 centimetrů vysokého mělo zájem již v létě.

  • Sufján Amrabat (26)

    záložník, Fiorentina
    hodnota podle Transfermarktu: 243 milionů korun

    Kouč Valíd Radžradžuí u něj ve Florencii během inspekční cesty po svých „evropských“ svěřencích strávil několik dní. A hned v úvodu mistrovství prohlásil: „Jsem si jistý, že Sufjána čeká velmi brzy přestup do top klubu, protože je to špičkový fotbalista.“ Trenér věděl, že Amrabat dorazil do Kataru v životní formě, což světu následně dokazoval v každém zápase. Nejdůležitější prostor na hřišti, střed pole, patřil díky němu Maroku. „Je skvělý v odebírání balonů, ohromně se mi líbí,“ říká expert Miroslav Jirkal. Zaujal Atlético Madrid, Liverpool či Tottenham. Vyptávat se na rodáka z holandského Huizenu už ve Fiorentině měla i Barcelona nebo PSG.

  • Joško Gvardiol (20)

    obránce, Lipsko
    hodnota podle Transfermarktu: 1,458 miliardy korun

    Je ročník 2002 stejně jako Adam Hložek, takže má krásných dvacet let. A taky pořádnou fůru nápadníků. Joško Gvardiol navzdory lekci od Lionela Messiho prožil bezvadný turnaj korunovaný krásným gólem v utkání o bronz. Jenže Lipsko s ním na podzim prozíravě prodloužilo kontrakt až do léta 2027, takže si může diktovat podmínky a prodat ho výhodně jako dřív Dayota Upamecana (Bayern) či Ibrahima Konatého (Liverpool). Mezi hlavní zájemce patří nejen gigant z Mnichova, ale i skoro jmenovec Pep Guardiola z Manchesteru City, Chelsea nebo španělské velkokluby. Není se čemu divit, komplexní stopeři, navíc leváci schopní zaskočit i na beku, jsou nedostatkové zboží.

  • Cody Gakpo (23)

    útočník, PSV Eindhoven
    hodnota podle Transfermarktu: 1,094 miliardy korun

    Už před šampionátem byl spojován s přesunem na Old Trafford, teď si možná manažer Erik ten Hag vyčítá, že jej nestihl zrealizovat. Manchester United totiž hledá náhradu za Cristiana Ronalda, nicméně Gakpova cenovka díky výborným výkonům a třem gólům v Kataru vylétla ještě výš. A taky přivábila další zájemce, nejčerstvěji například Real Madrid. A přetahovat se právě s „bílým baletem“ o odchovance PSV Eindhoven není žádná sranda. Čísla urostlého borce s tožskými kořeny v nizozemské Eredivisie jsou v 23 letech úchvatná: 159 zápasů, 55 gólů, 50 asistencí. Sbírá je ze všech možných ofenzivních pozic, univerzálnost je dalším plusem Gakpa.

  • Min-jae Kim (26)

    obránce, Neapol
    hodnota podle Transfermarktu: 851 milionů korun

    Od léta 2024 bude korejský stoper k mání za zhruba 1,1 miliardy korun, aktivuje se mu totiž výstupní klauzule. Otázkou je, zda Min-jae Kim vydrží v Neapoli tak dlouho, intenzivně ho sleduje Manchester United. „Tohle mistrovství díky výkonům obránců a záložníků ukázalo, jak důležité je v dnešní době umět bránit jeden na jednoho a čistě. Někteří jsou schopni zbavovat míče i největší hvězdy, což je neskutečná výhoda. Kim se díky této vlastnosti v Serii A zařadil mezi nejlepší stopery v Evropě,“ vyzdvihuje ho Miroslav Jirkal, jenž naposledy působil jako asistent Ivana Haška v Libanonu. Napodobí někdejší asijskou star Park Ji-sunga?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud