Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pouhá morální vina po cyklistické brutalitě? Viník může jít za katr!

Autor: čtk, ama

Jaké následky může mít divoká srážka ze závěru cyklistického závodu? Fatální, přestože o život už po ní naštěstí snad nejde. Fabio Jakobsen (23) ve středu v cílové rovince etapy Kolem Polska neustál nefér souboj s protivnkem Dylanem Groenewegenem (27), brutálně upadl a v nemocnici se pomalu zotavuje. Zato jeho sok asi nebude nyní klidně spát. 

Státní zastupitelství v Katovicích se totiž začalo zabývat okolnostmi hromadného pádu v závěru první etapy závodu. Úřady nyní zjišťují, zda nese za zranění Jakobsena a jednoho fotografa někdo odpovědnost, či zda byl pád důsledkem nehody.

"Zatím jsme vyslechli tři svědky, mezi nimi jednoho zástupce organizátorů závodu," řekla agentuře PAP ve čtvrtek večer mluvčí státního zastupitelstva v Katovicích, kde středeční etapa končila. Úřad plánuje vyslechnout další svědky a prozkoumat důkazní materiál. Ten už dříve zajistila policie, mezi důkazy jsou i kola závodníků a videozáznamy z nehody.

Brutální nehoda v závodě Kolem Polska
Brutální nehoda v závodě Kolem Polska

Třiadvacetiletý Jakobsen měl při hromadném spurtu hrozivý pád těsně před cílovou čárou, poté co jej krajan Dylan Groenewegen natlačil v souboji o prvenství do bariéry. Člen týmu Deceuninck-QuickStep zábradlí v rychlosti údajně až 80 km/h rozrazil a přeletěl a po srážce s fotografem zůstal bezvládně ležet v tratolišti krve. Úřadující mistr Nizozemska musel být na místě oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice, kde se podrobil pětihodinové operaci hlavy a zejména obličeje.

Ve čtvrtek lékaři uvedli, že je Jakobsen ve vážném, ale stabilizovaném stavu, během pátku jej probudili z umělého spánku. Druhý aktér cyklistického karambolu mezitím může přemýšlet, zda bude muset akceptovat i jinou než morální vinu. Hovořit o vězení je asi zatím předčasné, vyloučit ho ovšem nelze.