Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dojemná slova zesnulého lezce Chvály (†31) manželce a dceři: Děláte mě šťastným!

Autor: ris

Proč… Proč je smrt tak zákeřná, že si z ničeho nic zbaběle přijde pro chlapa v nejlepších letech, který zbožňuje život po boku milované manželky Marušky a ještě milovanější čtyřleté dcerky Terezky? V neděli si náhle vzala duši elitního českého lezce Jana Chvály (†31).

Vydělával si programováním, žít ale chtěl výhradně v souladu s přírodou. Tam byl jeho svět, tam dobíjel baterky, tam si našel kopu kamarádů a přátel, na které udělal láskyplným přístupem k životu dojem, i když ho sotva znali.

„Honza byl jeden z nejmilejších lidí to znám, plnej lásky, radosti ze života, skvělej parťák v lezení a tak hodnej člověk, vždy si na něho rád vzpomenu. Upřímnou soustrast rodině,“ napsal pod smuteční oznámení na sociálních sítích jeden z nich Martin Stráník, Chválův dlouholetý vzor a souputník.

Jan měl otevřené srdce. Nikdy by nikoho nenechal ve štychu. Nechodil s nosem nahoru, ačkoliv byly doby, kdy na naturálních i umělých stěnách sbíral jeden úspěch za druhým. Byl mistrem republiky i dlouholetým reprezentantem. Přezdívali mu »žába«.

Lezectví šlo stranou, když se mu s půvabnou Maruškou narodila dcera Terezka. „Já, Honza, jsem nejšťastnější chlap, protože mám kolem sebe úžasnou rodinu, a v podstatě i díky tomu mohu dělat vše, co mě napadne,“ vyznal se na rodinném blogu ještě ve chvílích, kdy bylo všechno zalité sluníčkem.

Jenže osud dokáže být krutý. Víc šťastných hodin skvělému chlapovi a jeho nejbližším nedopřál. V sobotu mu zdrcená Marie vystrojí poslední rozloučení…

Sportovní lezec Jan Chvála
Sportovní lezec Jan Chvála