Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kapitán Sparty Dočkal odmítl nést na rukávu majestát vůdce: Jak to bylo?

Autor: nem

Taškář Švejk: „Voják, který nemá sirky, je bez sirek.“ Udivení Letenští: „Kapitán, který nemá pásku, je bez pásky.“ A když ji nechce? Tak to holt vyvolá poprask.

Dlouho nepostradatelnému Bořku Dočkalovi (32) se to na Letné nějak zašmodrchalo. V neděli večer se poprvé v této ligové sezoně nevešel do základu.

Elegán »Dočky« asi nikdy nevletí mezi drtiče kostí z Celtiku Glasgow, ani nebude závodit s fofrníky z AC Milán, což vyžadovala Evropská liga. Ale dřepět pod dekou na lavičce s Mladou Boleslaví (1:0)? S nešťastníky s nejnižším věkovým průměrem v lize (25,1 roku), kteří se plácají dole v tabulce? Na ty by přece velezkušený Bořek se svým uznávaným kumštem špílmachra musel platit. Přesto zkřehlý seděl pod dekou a kulantně řečeno, nesl to značně nelibě.

Kapitán Sparty Bořek Dočkal
Kapitán Sparty Bořek Dočkal

Když ho v 62. minutě trenér Václav Kotal (68) povolal na plac, David Pavelka mu podával pásku, jenže Dočkal posvátný majestát vůdce rudého mančaftu přehlížel jako družstevní lány. Pavelkovu naprosto logickou pobídku: „Vem si ji, ty jsi šéf,“ odmítl. Ze rtů lze Dočkalovi odečíst, že svému parťákovi ze zálohy pravděpodobně říká: „Ne, dej to pryč,“ a pak zamumlal: „Teď už je to jedno.“ Bořek zkrátka zbytek zápasu dohrál jako kusovka. Po závěrečném hvizdu nejuchal s mužstvem a kalupem zmizel v šatně.

Místo navýsost inteligentní persony tmelící mančaft je tu zhrzený mrzout. Kde se vzal? Možná ve slovních půtkách o taktice s Kotalem, o nichž si štěbetá ptactvo nejen na letenských střechách. A Bořek sám patrně tuší, že tohle není zrovna jeho parádní období. Gól nedal už 135 dnů a na brankovou asistenci čeká dva měsíce.