Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Neusser slavil kulatiny: Mejdan vládců nad sportovními miliardami!

Autor: Jakub Kopřiva

Sportovní smetánka se sešla v noci z pátku na sobotu v centru Prahy. V luxusní restauraci L’Osteria oslavil 40. narozeniny šéf Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser a popřát mu přišli vlivní lidé českého sportu – šéf České unie sportu Miroslav Jansta (59), nový fotbalový šéf Petr Fousek (58) či návštěvníci známého lockdownového mejdanu podnikatele Bendy v Teplicích Milan Hnilička (48) a Jiří Šlégr (50).

Když před pár dny Neusser poskytl rozhovor po 100 dnech ve funkci, tvrdil: „V českém sportu jsou osobní animozity. Začalo se víc komunikovat. Cílem je, abychom sport sladili.“

A sport se slaďoval i v pátek – v restauraci na Národní třídě to byla opravdová přehlídka mocných, kteří v současnosti kontrolují nebo touží kontrolovat toky miliard korun, které stát pumpuje do českého sportu.

Miroslav Jansta, šéf České unie sportu. Také Petr Fousek, nedávno zvolený novým šéfem českého fotbalu. David Trávníček, jeden z šéfů agentury SportInvest, která zastupuje nejlepší české sportovce.

Milan Hnilička, Neusserův předchůdce a nově zvolený místopředseda Českého olympijského výboru. Ten v únoru rezignoval na místo poslance právě poté, co Blesk upozornil na jeho účast na teplické merendě v době tvrdého lockdownu.

S dary dorazilo i několik politiků či politických manažerů. Anebo Jiří Šlégr, místopředseda Rady ČT, s manželkou Lucií – ti přišli do restaurace s demižonem a drobností v taštičce.

Na Národní třídě se v pátek potkali také dva velcí kritici šéfa Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřího Kejvala (53). Jak Neusser, tak Jansta se do organizace pustili kvůli letu vládním speciálem na letní Hry do Tokia, kdy se nakazilo covidem šest lidí včetně sportovců, pro něž se tak rozplynul sen o medaili.

Obří palác s úžasným výhledem

Palác DRN stojí na rohu ulic Národní a Mikulandské. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších budov, která vyrostla poslední dobou v centru Prahy, a v roce 2019 byla ověnčená cenou Stavba roku. Jde o osmipatrový objekt, v němž jsou galerie, restaurace a také jedny z nejluxusnějších kanceláří v Praze, alespoň co se cen za pronájem týká. Palác, jehož cena se vyšplhala na cca 1,5 miliardy korun, nabízí také jeden z nejhezčích pohledů na Prahu. Terasa totiž nabízí 360° výhled na město.

Na párty dorazil i šéf FAČR Petr Fousek (úplně vpravo).
Na párty dorazil i šéf FAČR Petr Fousek (úplně vpravo).

Neusser mluvil o podvádění se zasedacím pořádkem v letadle, kde mělo pravděpodobně dojít k nákaze od neočkovaného lékaře Vlastimila Voráčka. Jansta pak požadoval pro olympioniky i svazy odškodnění. „Šéf NSA (Neusser) si z toho udělal výlet a začal si vymýšlet vlastní příběhy. Nesmyslné, lživé. Je to největší dno, jaké jsem ve sportu viděl,“ vykládal tehdy Kejval.

ČOV podle něj v případě letu nepochybil a hlavní vinu vidí v nedodržování opatření.