Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Seznamte se, »malý Messi«! Klučíka (5) už naverboval Arsenal

Autor: sm

Z jeho šikovnosti jsou unešení všichni! Malý fotbalista Zayn Ali Salman (5) je sice teprve ve školce, ale svou roztomilostí a šikovností s míčem na sebe strhl pořádnou dávku pozornosti. Ve vlastních řadách už s ním do budoucna počítá dokonce hvězdný tým z Británie!

Zayna Aliho přezdívají „malý Messi “ a na očích veřejnosti je od chvíle, kdy se stal nejmladším naverbovaným hráčem Arsenalu. „Když jsem ho viděl, zavolal jsem kamarádovi, který potvrdil, že jsou mu čtyři. Nemohl jsem uvěřit, že je stále ve školce. Předváděl věci, které by v tomhle věku ani neměl zvládnout,“ nechápal skaut Arsenalu, Stephen Deans.

„Mluvil jsem pak s jeho rodiči a přivedl ho na několik setkání. Není to náhoda,“ přiznává.

Videa toho, co „malý Messi“ dokáže s míčem, už na sociálních sítích nasbíraly tisíce shlédnutí.

 

Zayn nedávno oslavil své páté narozeniny, ale obratnost, s jakou si počíná na hřišti, k tomuto věku zdaleka nesedí. Trenér z First Touch Football Academy, Austin Schofield, pro BBC potvrdil, že Zayn převyšuje ostatní děti: „Dali jsme ho do skupiny děti do šesti let, ale on byl hlavou a rameny nad nimi všemi, takže jsme ho posunuli dál.“

Salmanův otec dodal: „Arsenalu jeho věk nevadí, naopak si myslí, že má velký potenciál. Od doby, kdy byl velmi malý, má neuvěřitelnou rovnováhu."

Hráči nemohou být oficiálně registrováni, dokud jim není devět let. Trénováni ale mohou být v jakémkoli věku, a tak je fotbalové kluby mohou vzít na svou palubu. Například právě fotbalová superstar Lionel Messi vstoupil do svého prvního klubu v osmi letech. Do Barcelony, se kterou byl až do letošního roku pevně svázán, odešel až ve svých 13 letech.

Arsenal potvrdil, že Salman hraje v jednom z jejich vývojových center – ale ještě se nepřihlásil do jejich Hale End Academy.

 „Ve svém současném věku Zayn není součástí oficiální akademie Arsenalu. Momentálně si užívá fotbalové meetingy ve vývojovém centru West London, jednom ze středisek, která provozujeme v hlavním městě, a poskytuje zábavné fotbalové setkání pro děti do šesti až osmi let. Naše poslání je v tomto být tou nejpečlivější a nejnáročnější fotbalovou akademií,“ řekl k malému fotbalistovi mluvčí klubu. 

 „Tato vize se odráží ve způsobu, jakým rozvíjíme naše nejmenší fotbalové naděje. Prioritou je zajistit, aby si každé dítě navštěvující vývojová centra nebo naši Hale End Academy užívalo fotbal se zaměřením na jejich všestranný rozvoj a pohodu," dodal v obecnějším směru.