Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fotbalový kmotr Berbr čeká na soud v ústraní: Takhle se skrývá ŠVÁB!

Autor: mib

Po propuštění z vazby se někdejší faktický (kruto)vládce českého fotbalu Roman Berbr (67) stáhl do ulity. Kdysi vlivný muž nevylézá a mlčí. Proto se za ním Blesk rozhodl vyrazit a získal exkluzivní fotografie.

Byl pátek 16. října 2020, když kriminálka spustila akci a spolu s tehdejším místopředsedou fotbalové asociace Berbrem sbalila dalších 18 lidí na základě odposlechů s krycím názvem Šváb. Podle detektivů Berbr a spol. v organizované skupině ovlivňovali zápasy, zpronevěřili peníze.

Bývalý kontrarozvědčík StB a kmotr fotbalu po zatčení rezignoval na funkce ve FAČR. Ve vazbě strávil tři měsíce. Ale odmítl vypovídat. Pak Berbr převedl majetek na »skoromanželku« Dagmar Damkovou (46), která mu zůstala oporou. „Byl na tom špatně psychicky, situaci těžko snášel, zhubnul, s nikým moc nemluvil,“ tvrdil zdroj Blesku. Berbr se bojí, že může v lochu strávit až sedm let! Tolik je horní sazba trestných činů, za které je stíhán (zpronevěra a podplácení).

Proto se Blesk vydal zjistit, jak to s ním po roce od zatčení vlastně je. Krátce po 10. hodině vyšel »Dirigent 00« (takhle je označen ve vyšetřovacím spise) ze dveří plzeňského domu, zkontroloval poštu a chtěl odjet pryč. Na žádost o rozhovor řekl rázně: „Ne!“.

iSport podcast: Berbrova kauza se může rozšířit mnohem dál. Kam pokračuje vyšetřování?
Video se připravuje ...

Opravdu se nechce vyjádřit? „To fakt nechci,“ dodal, než nastoupil do auta. Před barák se pak ještě vrátil. Kdo ví, jestli jen chtěl zmást okolí, nebo doma něco zapomněl. Nevypadal ovšem tak zkroušeně, jak se povídá.

Bývalá rozhodčí Damková se k (ne)vinně partnera nevyjadřuje. V pořadu exsparťanského bouřliváka Tomáše Řepky (47) však nedávno ostře zaútočila na současné vedení tuzemské kopané. „Ať mlčí a zametou si před vlastním prahem, každý máme nějaký škraloup,“ řekla Dáša. Jenže její milovaný Roman nasbíral těch škraloupů až moc. A může být kvůli tomu zavřený. Ne doma jako teď. Ale v base!

»Taťkův« profil

✔ Roman Berbr se narodil 23. června 1954 v Nýřanech.
✔ Vyučil se mlýnským montérem. V roce 1975 vstoupil do Sboru národní bezpečnosti (SNB) jako policejní řidič. Maturitu získal na Praporčické škole.
✔ Podle archivů byl od 1. února 1979 do 31. ledna 1980 příslušníkem kontrarozvědky komunistické Státní bezpečnosti (StB). Sám tvrdí, že »kontráš« byl až do roku 1988: „To mě utužilo.“
✔ Z policisty se stal fotbalovým rozhodčím. Pak si začal budovat zákulisní vliv. Od roku 2013 byl místopředsedou FAČR, dlouho šéfoval i krajskému svazu v Plzni.
✔ Má mnoho přezdívek: »Náčelník«, »Taťka« nebo »Lord Voldemort« podle postavy z Harryho Pottera

Bývalý kmotr českého fotbalu Roman Berbr čeká na soud ve svém plzeňském domě. Za zpronevěru a ovlivňování zápasů mu hrozí sedmiletý pobyt za mřížemi
Bývalý kmotr českého fotbalu Roman Berbr čeká na soud ve svém plzeňském domě. Za  zpronevěru a ovlivňování zápasů mu hrozí sedmiletý pobyt za mřížemi