Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

»Grande Paolo« měl v Juventusu podepisovat pochybné smlouvy: Bílý kůň Nedvěd?

Autor: vba

Už šest let dělá viceprezidenta Juventusu a svým podpisem stvrzuje všechny přestupy. Jenže teď je kvůli tomu Pavel Nedvěd (49) popotahován policií. Nasadil ho klub jako bílého koně?

Když jde o posily Juventusu, Pavel Nedvěd musí být u toho. Tak jako v roce 2018, kdy domluvil příchod megahvězdy Cristiana Ronalda (36). „Někomu by to přišlo jako bláznivý nápad, ale my jsme v pozici, že musíme přivést hráče, kteří jsou lepší než ti v základní sestavě,“ vyprávěl tehdy »Méďa«. Právě kvůli přestupům za poslední tři roky je teď ale společně s šéfem Agnellim a dalšími čtyřmi manažery v hledáčku policie!

Juventus měl totiž dle úřadů čachrovat s hodnotou fotbalistů, aby vylepšil svůj kapitál, a tím i hodnotu akcií na burze. Což je samozřejmě nelegální! Dobře to ilustruje třeba loňská výměna hráčů s Barcelonou, kdy »Stará dáma« získala záložníka Arthura Mela a Katalánci zase Miralema Pjaniče. Oba původně přicházeli za 30 milionů eur (760 milionů korun), při výměně však Juventus oba hráče úmyslně nacenil na dvojnásobek, ve výsledku se tak klubu fiktivně zvedl kapitál o stovky milionů korun.

Viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd.
Viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd.

Takhle dle policistů klub postupoval opakovaně. Nastrčený muž? Obří problém je to i pro »Grande Paola«, neboť jeho podpis figuruje pod zmanipulovanými fakturami. Držitel Zlatého míče za rok 2003 je v tom sice skoro nevinně, neboť ze své pozice řešil výhradně sportovní aspekty přestupů, na to se ale zákony neptají.

V Itálii se proto spekuluje, že Juventus Nedvěda jakožto muže bez ekonomického vzdělání nastrčil jako bílého koně. Tohle podezření se nabízí, neboť bývalý český reprezentant opakovaně ukázal, že finanční stránka nepatří mezi jeho přednosti. Byť své vydělané peníze svěřil do rukou právníků Šeráka s Nehodou, několikrát se těžce spálil.

V roce 2007 přišel o zhruba 20 milionů korun při investici do dřevařské společnosti Mafloor, nedávno pak takřka 50 »mega« utopil ve firmě hokejisty Milana Hejduka (45).

»Méďa«: Žádný strach!

Kvůli čachrům v účetnictví hrozí Nedvědovi a spol. vězení, Juventusu pak sestup do druhé ligy. Český viceprezident »Bianconeri« ale zůstává v klidu. „Máme nějaké potíže, ostatně jako každý rok,“ máchne Nedvěd rukou v rozhovoru pro italský server Dazn.com.

„Občas jste nahoře a pak se něco pokazí, jindy jste zase v krizi a poté přijde něco pozitivního. V kanceláři Juventusu jsem už 11 let a za tu dobu jsem se potýkal s různými problémy, vždycky jsme je ale vyřešili,“ nebojí se Nedvěd sestupu, natož basy