Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Soud rozhodl o Djokovičově deportaci: Poslali ho prvním letem domů

Autor: ris

Hra, sada, zápas! Jen pár hodin před startem Australian Open ztratil zdejší devítinásobný šampion Novak Djokovič (34) poslední naději k obhajobě titulu. Právní tým soudní cestou nezvrátil rozhodnutí ministra pro imigraci Alexe Hawka o tenistově vyhoštění. Ten se rozhodl soudní rozhodnutí respektovat a už tři hodiny po verdiktu se objevil na letišti.

Slyšení, které prostřednictvím internetu sledovalo 70 tisíc lidí, začalo v neděli v 9.30 tamního času. Tenista k němu přicestoval přímo z Park Hotelu, ubikace sloužící pro ilegální přistěhovalce. „Je třeba rozhodnout co nejdříve,“ prohlásil předseda tříčlenného tribunálu soudců James Allsop.

Ti o sedm hodin později  jednomyslně rozhodli o vyhoštění bělehradského rodáka, který do země přicestoval na základě zdravotní výjimky, nezbytné pro udělení víza pro neočkované hráče. O jejím udělení rozhodla lékařská komise složená Australskou tenisovou asociací.

Jenže po příletu do Melbourne 5. ledna antivaxer Djokovič narazil u celníků. Kvůli administrativní chybě jeho agenta se před nimi oháněl špatným typem víza, které mu vstup se zdravotní výjimkou neumožňovalo. Po jeho krátkém výslechu jej zadrželi a rozhodli, že během čtvrtka musí zemi opustit, poněvadž „nepředložil potřebné doklady a nesplnil podmínky pro překročení hranice.“ Podle soudu, k němuž se tenista následně odvolal, byl jejich zákrok neoprávněný. Případ  provázely procesní chyby. „Vězně“ tak před týdnem pustil na svobodu.

Djokovič začal s tréninkem. Hawke však v pátek po důkladném přezkumu dokumentů využil svého práva a znovu nařídil jeho zadržení. Tenistovy antivakcinační názory jsou podle něj pro Austrálii „hrozbou“. Pokud by k deportaci nedošlo, mohly by prý v zemi vzniknout „občanské nepokoje“.

Tomu se vysmála Srbova obhajoba. Takové důvody považovala za nelogické a iracionální. Nejvíc jí vadilo, že Hawke znovuzadržení jejich klienta zdůvodnil zcela jiným způsobem než to první. Advokáti také poukázali na to, že ministr hodnotí chladný postoj tenisty k očkování na základě jednoho zveřejněného článku webu BBC. Ten 6. ledna sumíroval zdrženlivé výroky hráče o vakcinaci.

Soud ale jejich výhrady smetl ze stolu. Vedoucí soudce Allsop se naopak zeptal, zda je nenapadlo, že Hawke situaci hodnotí „racionálním a rozumným pohledem i zdravým rozumem“.

Hawkův právní zástupce Stephen Lloyd zdůraznil, že jeho strana přistoupila k řešení situace se vší vážností a je si vědoma důsledků jejího rozhodnutí. Kauzu ministr hodnotil ze široka a snažil se pochopit i Djokovičův pohled na věc. Nezapomněl připomenout, že ač pozitivně testován, absolvoval Novak v prosinci rozhovor a focení pro L'Equipe, při němž sundal ochranu dýchacích cest.

„Jsem nesmírně zklamán, že soud zamítl moji žádost o přehodnocení rozhodnutí ministra pro imigraci o zrušení mého víza, což znamená, že nemůžu zůstat v Austrálii a zúčastnit se Australian Open. Rozhodnutí soudu respektuji a budu spolupracovat s úřady při mém odjezdu ze země,“ napsal v prohlášení Djokovič (celé prohlášení najdete ZDE), jenž bude muset uhradit veškeré soudní výdaje, které podle Telegraphu činí 500 tisíc dolarů. 

Pouhé tři hodiny potom se objevil v doprovodu svého týmu  a úředníků na letišti v Melbourne. Krátce před půlnocí australského času (před druhou hodinou odpolední českého, pozn. red.) opustil zemi letadlem společnosti Emirates do Dubaje. 

Po vyhoštění mu hrozí také zákaz vstupu do Austrálie na tři roky, čímž by se markantně zmenšila pravděpodobnost, že by se na Australian Open dočkal desátého triumfu v kariéře. Znovu by se v Melbourne Parku mohl objevit až v sedmatřiceti letech.

Novak Djokovič na cestě k Australskému federálnímu soudu
Novak Djokovič na cestě k Australskému federálnímu soudu