Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Biatlonistka Davidová v slzách přiznala: Jsem na dně a ještě jsem se neodrazila!

Autor: sm

Je v pořádku nebýt v pořádku! Tak uvedla na svém Instagramu nejlepší česká biatlonistka Markéta Davidová (25) krátký dokument Red Bullu, v němž v upřímné zpovědi odhalila trápení, se kterým v olympijské sezoně bojuje.

Biatlonová hvězda Markéta Davidová v sobotu na trati zářila. Ženskou štafetu vytáhla na druhé místo, které sice české biatlonistky neudržely, ale perfektní výkon nemohl »Makule« nikdo upřít.

Nedělní představení pak české jedničce zhatila střelba. Ta je podle Davidové z osmdesáti procent v hlavě. Tam se ale často hromadí také chmury pramenící ze situací, které se do televize nedostanou...Část z nich  Markéta odhalila v dokumentu, který  po Vánocích natočila pro svého sponzora Red Bull. „Lidé si často neuvědomují, kolik toho musíme při sportu obětovat,” řekla k němu.

Davidová hned v úvodu videa vysvětlila, že biatlon vnímá jako svou práci. A v té se pochopitelně někdy daří všechno, na co člověk sáhne, jindy je to naopak. „Lidi nás často berou jako stroje, ale my jsme taky lidi a taky máme svoje osobní problémy,“ řekla.

Dokument s upřímnou Davidovou: Jsou dny, kdy si říkám, že už prostě nemůžu
Video se připravuje ...

Bojuje s tím každej, jenom někdo s tím prostě bojuje před dalšíma lidma, který mají pocit, že ten sport děláme prostě jako pro ně. Nebo... Oni nám dávají vlastně jako sežrat, že oni koukali na nějakej závod a my jsme špatně závodili a oni z toho pak mají blbej den. Já z toho mám taky blbej den, když blbě závodim,“ odhalila, jak vnímá tlak, který přichází ze strany fanoušků.

Už tak těžkou situaci navíc sportovcům komplikuje v posledních sezónách koronavirus. „Už jsem druhé Vánoce trávila bez rodiny. Viděli jsme se jenom venku v rouškách a myslím si, že by si lidé opravdu měli víc vážit, že se s rodinami mohou vidět a mohou s nimi být,“ řekla smutně.

Tlak na výkon a odloučení od blízkých pak na Markétu dolehly právě při natáčení dokumentu na povánočním soustředění v Obertillachu. „Jsou dny, kdy si říkám, tyjo, já už prostě nemůžu. Já už prostě nemám kam jít,“ poodkryla své myšlenky biatlonová hvězda. Na dotaz, jestli byla někdy na dně, odpověděla se vší upřímností. „Jo. Myslím, že jste mě zrovna přistihli,“ schovávala své emoce za úsměv, který se záhy změnil v slzy. Když se jí filmaři zeptali, jak se odrazila ode dna, řekla: „Ještě moc ne.“

Sama na to ale Davidová není. Za odvahu promluvit o stinné stránce vrcholového sportu sklidila od kolegů i fanoušků veliký obdiv. „Jsi neuvěřitelně silná a inspirativní,“ vzkazují v desítkách komentářů.

Útěk ke koním

Do pohody se Markéta dokáže vrátit díky studiu a svým koníčkům. „Práce se zvířaty mi dává klid a pohodu, jsem ráda, že můžu utíkat ke zvířatům, které nemluví a není tam žádná závist,“ přiznala Davidová.

Právě proto je jejím snem vystudovat veterinu. „Uvidíme, jestli to dopadne. Přece jenom, studuji šest let, všechno od znova. Tak nevím, jestli už na to nejsem stará,“ usmívala se blondýnka, kterou za pár dní čeká start na olympiádě v Pekingu.

Davidová se během své zpovědi rozplakala
Davidová se během své zpovědi rozplakala