František Prachař
19. dubna 2009 • 16:55

Cyklotrasa: Žďárské vrchy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Pohybujete se v blízkosti jediného místa v Česku, kde se těší uran. Expozici radioaktivního kovu máte k dispozici prostudovat v muzeu v Bystřici pod Pernštejnem.



Cyklotrasa deníku Sport na Vysočině však nabízí město ve Žďárských vrších jako start pohodového výletu pro celou rodinu. Pravidelnému cyklistovi zase vyjížďka s malebným okolím u vodní nádrže Vír zpestří odpoledne. A navíc ji zkušenější sportovci zvládnou i na silničním kole.

Záludnosti na trati nečekejte. Proto se na svém bicyklu můžete chovat prakticky bez zábran. Jízda slouží převážně jako odreagování od všedních starostí, které je dobré probrat ve svérázné restauraci Veselý statek v obci Vír.

Narazíte na ní za obří vodní nádrží, osvěžovna je skryta sto metrů od hlavní cesty. Že se nebude nudit dokazuje místo lokality – náměstí Járy Cimrmana. Na zahrádce vítá každého kolemjdoucího velký pes a hovorné skalní osazenstvo. Zahrádku chrání před ostrým sluncem velká lípa a posezení zpestří i dřevěné umělecké výtvory, z nichž vyčnívá vodník ve studně.

V této lokalitě už máte možnost hodnotit nejvýraznější místo cyklovýletu. Hráz nádrže Vír je vysoká 72 metrů a nutí k zastávce. Podívat se dolů je vedle závěrečného tříkilometrového kopce na hlavní silnici nejnáročnější část výletu. Pokud překonáte zábrany z výšek a skousnete i jedno táhlé stoupání, nemůže vás na cestě nic překvapit.

Cyklotrasa Žďárské Vrchy - momentka u kostela
Cyklotrasa Žďárské Vrchy - momentka u kostela

Předchozí části itineráře nevzbuzují obavy. Opravdu není problém sjet trasu na silničním kole. Než se vydáte zkoumat krásnou přírodu, zaparkujete v Bystřici na náměstí. Auto je tam pod neustálým dozorem. Bez starostí se pusťte do krátkého zahřívacího výjezdu na křižovatku. Pak přichází pohoda na málo frekventované silničce. Rychlý sjezd, při němž míjíte motokrosovou dráhu a milovníci ostřejšího MTB zde mohou naplno ukojit své choutky, pokračuje až do obce Dalečín.

Kdo jede sám, už si nemusí připadat opuštěný. Od této chvíle dělá cyklostezce téměř celou dobu doprovod řeky Svratky, jež se vlévá do nádrže Vír. Jízda po Svratecké vodohospodářské naučné stezce vede po neudržovaném a opotřebovaném asfaltu.

Při zastávkách není problém sjet ke břehu, kde je velká pravděpodobnost, že narazíte na myší díru nebo si sednete do zprvu ukrytého mraveniště. Konzervativnější průzkum z cesty však není překážkou. Vidět je každý detail nádrže, která vytváří záhadné dominanty – z vodní hladiny vykukuje opuštěný telegrafní sloup, uprostřed roste ze skály strom. Krátké stoupání vás zavede na tři vyhlídky.

Po sjezdu k mohutné stavbě hráze si buďte jistí, že z tohoto výletu nebolí nohy, ale pouze oči. Pod Vírem je travnatý plácek, naproti němu romantická skála.

Za vesničkou vír každého okouzlí Svratka. Jízda podél tohoto toku navnadí slézt z kola, vyznačit si vyhlídnuté místo na mapě a za pár dní se na něj vrátit s udicí. Následná lokalita je rybářský ráj. Vy nyní jedete ve stínu, téměř nemusíte šlapat, všechno za vás udělá asfaltová silnice vedoucí z mírného kopce.

Změna nastává až ve Štěpánově nad Svratkou. Místní kostel Svatého Petra a Pavla je dílo, ne nějž se sjíždějí dívat archtekti z celé střední Evropy. Důvodem je věžička nad presbytářem, kterou mezi dvěma světovými válkami navrhnul architekt Kopřiva, čímž vytvořil jednu z nejvýznamnějších českých kubistických staveb.

Za tímto skvostem následuje dřina, jediná na okruhu trasy. Stoupání do cíle je táhlé a konstantní. Sklon hlavní silnice může přinutit méně zdatné cyklisty zařadit nejlehčí převody. V tomto případě se však utrpení na téměř tříkilometrovém kopci prodlouží.

Návrat do Bystřice vede opět na náměstí. Kdo si neužil pořádnou dřinu, a jeho oči ještě stíhají přijímat kulturní a přírodní vjemy, ať jde mrknout do muzea na výstavu uranu. Uranové doly v Dolní Rožínce nebyly a ani dnes nejsou místem, kde byste si užili takovou pohodu jako na právě absolvované trase.

Nej trasy deníku Sport

Nejlepší občerstvení

Veselý statek

Svérázná osvěžovna s atmosférou Járy Cimrmana láká na zábavu, točenou kofolu a Starobrno. Během posezení na zahrádce si prohlédněte ručně vyřezané exponáty.

Nejkrásnější vyhlídka

Vodohospodářská stezka

Na kopci u cedule naučné stezky je vidět podstatná část plochy vodní nádrže. Uklidňující příroda a příjemné odpočívadlo na slunci svádí k pikniku.

Nejhezčí památka

Kostel sv. Petra a Pavla

Dílo architekta Kopřivy ve Štěpánově nad Svratkou figuruje mezi předními českými kubistickými stavbami. Evropským unikátem je věžička nad presbytářem.

Nejtěžší úsek

Kopec přes Lesoňovice

Místy je sklon hlavní silnice až 12 procent. Při projížděním Lesoňovic si mohou dát slabší povahy přestávku. Kdo vydrží, odměnou mu bude vyhlídka na okolní krajinu.

 

 

Témata:  homepage-image
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud