7. srpna 2016 • 05:30

SOUHRN LOH Rio, 1. den: Volejbalistky krutě padly, Dream Team kraloval

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

První den olympijských her v Riu de Janeiru je za námi, do bojů pod pěti kruhy zasáhli už i první Češi, kteří si vedli se střídavými úspěchy. Sobotní dění pod pěti kruhy jsme v naší podrobné reportáži sledovali ONLINE!



Aktualizovat stránku

5:30 Fotbalistky Spojených států, Kanady a domácí Brazílie si ve svých druhých zápasech zajistily postup do čtvrtfinále olympijského turnaje. Obhájkyním titulu Američankám stačilo k jistotě vítězství 1:0 nad Francií, Kanaďankám pomohla výhra 3:1 nad Zimbabwe, Brazilky si pak proti Švédsku zastřílely a triumfovaly 5:1.

4:00 Maďarská plavkyně Katinka Hosszúová zlepšila o víc než dvě vteřiny světový rekord v polohovém závodě na 400 metrů a vybojovala své první olympijské zlato. Druhá za ní v Riu de Janeiro skončila s velkým odstupem Američanka Maya DiRadová a třetí Španělka Mireia Belmonteová.

Katinka Hosszúová zlepšila o víc než dvě vteřiny světový rekord v polohovém závodě na 400 metrů a vybojovala své první olympijské zlato.Foto ČTK

3:39 Australský plavec Mack Horton předčil obhájce titulu Číňana Sun Jang a získal olympijské zlato na 400 m volným způsobem. Třetí skončil Ital Detti.

3:30 Pátá nasazená tenistka Venus Williamsová vypadla na olympijských hrách v Riu de Janeiro v prvním kole dvouhry. Američanka prohrála 6:4, 3:6, 6:7 s Belgičankou Kirsten Flipkensovou, kterou nyní čeká Lucie Šafářová.

3:14 Japonec Hagino přerušil nadvládu amerických plavců v polohovém závodu na 400 m, která trvala 20 let. Druhý byl Kalisz z USA, třetí další Japonec Seto.

2:39 Iveta Vacenovská prohrála v druhém kole olympijského turnaje v stolním tenisu s Ukrajinkou Teťjanou Bilenkovou 0:4 na sety. Pro Čechy soutěž skončila, zbylí tři vypadli už v prvním kole.

Třicetiletá Vacenovská zvládla první kolo hladce, jako 65. hráčka světového žebříčku potvrdila roli favoritky a Kolumbijku Lady Ruanovou porazila 4:0. Žádnou další sadu už ale v Riu nepřidala. Proti Bilenkové, jež je v pořadí ITTF o 16 míst výš a na úvod turnaje měla volný los, k tomu měla blízko až za stavu 0:3, ale nakonec maratonský set ztratila po nevyužitých setbolech v poměru 15:17. Předchozí sady prohrála 9:11, 8:11 a 3:11.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:

Stolní tenis, dvouhra - 2. kolo:
Bilenková (Ukr.) - Vacenovská (ČR) 4:0 (9, 8, 3, 15).

Iveta Vacenovská prohrála v druhém kole olympijského turnaje v stolním tenisu s Ukrajinkou Teťjanou BilenkovouFoto ČTK

2:23 Thajská vzpěračka Tanasanová získala olympijské zlato v kategorii do 48 kg. Druhá skončila Agustianiová z Indonésie, bronzová je Japonka Mijakeová.

2:19 Basketbalisté USA zahájili obhajobu zlatých medailí na olympijských hrách exhibičním vítězstvím 119:62 nad Čínou. Američané s týmem složeným jen z hvězd z NBA vyhráli už první čtvrtinu o 20 bodů a snadno si došli pro první výhru. Od roku 1996 vyhráli pod pěti kruhy vyšším rozdílem jen jednou.

2:07 Český sportovní gymnasta David Jessen neuspěl na OH v Riu de Janeiru v kvalifikaci víceboje, v němž snil o účasti ve finále. Po několika zaváháních obsadil v kvalifikaci konečné 47. místo a mezi čtyřiadvacet postupujících se nevešel. Nejlepší výkon předvedl na hrazdě.

Devatenáctiletý rodák z USA, jehož snažení v hledišti sledovala i jeho matka, vicemistryně světa na kladině Hana Říčná, spadl při prostných a při cvičení na koni našíř. Zaváhání poznamenalo i jeho sestavu na bradlech.

Na oblíbené hrazdě sice nechyboval, na finálovou osmičku to ale zdaleka nestačilo. Umístění na 35. místě je ale jeho nejlepším olympijským výsledkem, dělené 37. místo obsadil za přeskok.

David Jessen neuspěl na OH v Riu de Janeiru v kvalifikaci vícebojeFoto Reuters

0:58  Australské basketbalistky vstoupily do olympijského turnaje v Riu de Janeiro výhrou 84:66 nad domácí Brazílií. Obhájkyně bronzových medailí sice ještě ve třetí čtvrtině prohrávaly o sedm bodů, ale pak předvedly velký obrat.

23:40 Olympijskou vítězkou v šermu kordem se stala Maďarka Szászová. Ve finále porazila 15:13 mistryni světa Italku Fiamingovou. Bronz má Číňanka Sun I-wen.

23:01 Dmitrij Prokopcov překvapivě vypadl už v 1. kole turnaje stolních tenistů. Prohrál 2:4 s Nigerijcem Toriolou. V turnaji zůstala jen Vacenovská.

22:58 Tenistka Lucie Hradecká si v Riu vedle čtyřhry zahraje i dvouhru. Do soutěže se dostala jako náhradnice a v 1. kole ji čeká Dánka Caroline Wozniacká.

22:56 První medaili pro Rusko na OH v Riu vybojoval judista Beslan Mudranov, jenž vyhrál kategorii do 60 kg. Petřikovův přemožitel Takató získal bronz.

22:44 V neděli by mělo být jasné, zda bude moci Martina Sáblíková ve středu startovat v olympijské časovce. Český olympijský výbor a cyklistický svaz dnes podaly žalobu ke zvláštnímu panelu Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS). Ten zasedá přímo v Riu de Janeiro a má na rozhodnutí 24 hodin.

Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení trénuje v Brazílii a čeká, jak dopadne boj o zařazení jejího jména do startovní listiny cyklistické časovky. Stará se o něj tým v čele s expertem na sportovní právo Janem Šťovíčkem. Ten už dříve avizoval, že dnes bude žaloba podána.

22:42 Družstvo korejských lukostřelců se vrátilo na nejvyšší olympijský stupeň. Ve finále zdolalo USA, které v Londýně ukončily jejich sérii tří výher.

22:13 Stolní tenista Lubomír Jančařík vypadl v 1. kole olympijského turnaje. Zochidu Kenjajevovi z Uzbekistánu na hrách v Riu podlehl 2:4 na sety.

21:34 Plážové volejbalistky Sluková s Hermannovou na úvod olympijských her navzdory zisku prvního setu podlehly mistryním světa Brazilkám Agathě a Barbaře.

Hermannová nastoupila se zatejpovaným kolenem, na jejím pohybu to však nebylo znát. Brazilské favoritky sice v prvním setu vedly 16:12, ale pak Barbara ztratila jistotu v útoku a několik jejích chyb pomohlo Češkám k obratu. Druhý setbol proměnila Sluková technickým útokem.

Česká reprezentantka Markéta Sluková se diví. V úvodním duelu olympijského turnaje plážových volejbalistek viděl rozhodčí v důležité chvíli, že se česká hráčka dotkla sítě a přisoudil bod domácím Brazilkám. Sluková se hodně divila. Češky nakonec zápas prohrály 1:2 na sety.
Česká reprezentantka Markéta Sluková se diví. V úvodním duelu olympijského turnaje plážových volejbalistek viděl rozhodčí v důležité chvíli, že se česká hráčka dotkla sítě a přisoudil bod domácím Brazilkám. Sluková se hodně divila. Češky nakonec zápas prohrály 1:2 na sety.

Ve druhé sadě Češky zkazily několik podání a Sluková, kterou Brazilky vyhledávaly svým servisem, v koncovce několikrát chybovala v útoku. Agatha s Barbarou vyhrály 21:17 a vynutily si rozhodující sadu.

Ta se lámala při desátém míči, kdy Sluková zablokovala útok soupeřek a myslela si, že Češky poslal do vedení 6:4. Rozhodčí jí ale odpískali dotek sítě, takže byl místo toho stav 5:5 a rozhozená Češka vzápětí zasmečovala jen do sítě.

Od té chvíle Brazilky na kurtu na pláži Copacabana vládly. Trápily českou dvojici nepříjemným servisem a rozhodující sadu vyhrály 15:11. Češky tak nedokázaly zopakovat těsnou výhru nad tímto párem z květnového Grand Slamu v Moskvě.

Plážový volejbal:
Ženy:
Skupina B:
Agatha, Barbara (2-Braz.) - Sluková, Hermannová (23-ČR) 2:1 (-19, 17, 11)

21:11 Hned v 1. kole dvouhry na olympiádě vypadla čtvrtá nasazená Agnieszka Radwaňská. Polská tenistka podlehla 4:6 a 5:7 Číňance Čeng Saj-saj.

21:09 Sportovní střelec Hoang Xuan Vinh získal první zlato pro Vietnam v olympijské historii. V Riu de Janeiro vyhrál soutěž ve vzduchové pistoli.

20:50 České plážové volejbalistky Markéta Sluková a Barbora Hermannová hrají úvodní zápas turnaje s domácími Brazilkami, duel sledujte ONLINE ZDE »

20:45 Vítězem silničního závodu cyklistů v Riu se stal Belgičan Greg van Avermaet. Stříbro získal Dán Jakob Fuglsang a bronz Polák Rafal Majka. Více o dramatickém závěru čtěte ZDE »

Greg Van Avermaet si dojíždí pro olympijskou triumfFoto Reuters

20:35 Brit Adam Peaty jako první plavec na OH v Riu překonal světový rekord. Prsařskou stovku zvládl za 57,55 sekundy a vlastní rekord zlepšil o 37 setin.

20:20 Plavkyně Barbora Závadová na olympiádě v Riu do finále polohového závodu na 400 metrů nepronikla. S časem 4:38,53 minuty skončila na 14. místě.

19:45 Plavec Jan Micka obsadil v rozplavbách závodu na 400 metrů volný způsob na olympijských hrách v Riu de Janeiro 29. místo s časem 3:49,97 minuty.

19:18 Brazilští ženisté dnes u trasy olympijského závodu cyklistů kontrolovaným výbuchem zlikvidovali podezřelý předmět. Oznámila to agentura AP s odvoláním na policejní zdroje. Taška s neznámým obsahem byla zničena nedaleko cílové rovinky a exploze byla slyšet na novinářské tribuně. Panika nenastala, zraněn zřejmě nikdo nebyl.

Pyrotechnici likvidovali podezřelý předmět u cíle cyklistického závoduFoto Reuters

Cyklisté se v době výbuchu nacházeli asi 70 kilometrů od cíle silničního závodu mužů u pláže Copacabana. Okolí přehradila policie, ale nikdo nebyl evakuován. Závod nebyl přerušen, jeho trasa se podle AP nijak nezměnila.

Podle televize BBC jde už o druhý případ řízené exploze od začátku olympiády. Během zahajovacího ceremoniálu byly s pomocí robotů u volejbalové arény v Riu odpáleny dva podezřelé předměty. Později se ukázalo, že byly neškodné - více čtěte ZDE »

18:50 Plavkyně Lucie Svěcená do semifinále závodu na 100 m motýlek nepostoupila. Časem 59,45 vteřiny obsadila v rozplavbách 28. místo.

18:33 Český plavec Pavel Janeček skončil v rozplavbách polohového závodu na 400 m na olympiádě v Riu časem 4:22,09 na 24. místě a do finále nepostoupil.

18:05 Česká tenistka Barbora Strýcová postoupila do 2. kola olympijského turnaje. Belgičanku Yaninu Wickmayerovou v Riu de Janeiro porazila 7:6 a 6:1. Ve čtyřhře se Španěly bojují Radek Štěpánek a Lukáš Rosol - ONLINE sledujte ZDE »

17:48 Stolní tenistka Iveta Vacenovská splnila v úvodním kole olympijského turnaje roli favoritky a Kolumbijku Lady Ruanovou porazila hladce 4:0 na sety. O postup do třetího kola, jež bylo jejím maximem před čtyřmi lety v Londýně, se Vacenovská ještě dnes utká se šestadvacátou nasazenou Teťjanou Bilenkovou. Ukrajinka, jež je v žebříčku o 16 míst výš, měla v prvním kole volno.

17:28 Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Vraštil, O. Vetešník, Kopáč, J. Vetešník byla v rozjížďce olympijské regaty pátá a čekají ji opravy.

17:19 Pro českou stolní tenistku Hanu Matelovou skončila olympijská premiéra v 1. kole. V Riu prohrála 3:4 na sety s Číňankou v kanadských barvách Zhang Mo.

Česká stolní tenistka Hana Matelová v prvním kole olympijského turnaje vypadlaFoto Reuters

17:17 Judista Pavel Petřikov skončil v Riu v osmifinále. Ve 3. kole kategorie do 60 kg za 16 vteřin bleskově prohrál s mistrem světa z roku 2013 Naohisou Takatóem a obsadil dělené 9. místo. Japonec Petřikova zdolal ve velkém stylu, když mu už po 16 vteřinách vyšla uči-mata. Třiadvacetiletý Takató tak vyhrál i druhý vzájemný zápas.

Judista Pavel Petřikov prohrál v osmifinále olympiády s Japoncem Naohisou TakatóemFoto Reuters

17:00 Do olympijského turnaje vstupuje tenistka Barbora Strýcová, která v prvním kole bojuje s Belgičankou Yaninou Wickmayerovou. ONLINE přenos sledujte ZDE »

16:50 Dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová bude o postup do semifinále olympijské regaty bojovat v opravách. V rozjížďce byly Češky čtvrté.

16:10 Judista Pavel Petřikov postoupil do osmifinále olympijského turnaje v kategorii do 60 kilogramů. Ve druhém kole porazil Gavina Mogopu z Botswany na ipon. V dalším kole ho čeká souboj s nasazenou čtyřkou a mistrem světa z roku 2013 Naohisou Takatóem z Japonska.

Třicetiletý Petřikov zúročil své zkušenosti a afrického reprezentanta jasně přepral. Už po půlminutě bodoval na wazari. Následně předvedl chvat ouči-gari, za což získal nejvyšší hodnocení ipon a zápas ukončil. Zároveň ušetřil síly na další zápas.

15:59 První zlatou medaili na olympijských hrách v Riu vybojovala devatenáctiletá Američanka Virginia Thrasherová. Vyhrála střelbu ze vzduchové pušky před Číňankami Tu Li a obhájkyní londýnského zlata I S'-ling.

Devatenáctiletá Američanka Virginia Thrasherová se chlubí zlatou medailí ze střelby ze vzduchové pušky. Vyhrála před Číňankami Tu Li (vlevo) a obhájkyní londýnského zlata I S'-ling.Foto EPA

České puškařky nepostoupily z kvalifikace. Nikola Mazurová v ní byla osmnáctá, Adéla Bruns skončila na 32. místě.

Ženy - vzduchová puška:
1. Thrasherová (USA) 208,0 b., 2. Tu Li 207,0, 3. I S'-ling (obě Čína), 4. Englederová (Něm.), 5. Vdovinová (Rus.), 6. Ahmadiová (Írán), 7. Pejčičová (Chorv.), 8. Schererová (USA), ...v kvalifikaci 18. Mazurová, 32. Bruns (obě ČR).

15:57 Dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic, Jakub Podrazil postoupila do semifinále olympijské regaty v Riu. Česká dvojice byla v rozjížďce třetí.

15:52 Po Julii Jefimovové dostali oprávnění ke startu na olympijských hrách v Riu de Janeiro další čtyři ruští plavci. Podle agentury TASS uspěli se svým odvoláním k arbitrážnímu soudu CAS Natalia Lovcovová, Michail Dovgaljuk, Anastasia Krapivinová a Daria Ustinovová.

15:29 Skifařka Miroslava Topinková Knapková postoupila do čtvrtfinále olympijského závodu v Riu. Obhájkyně zlata z Londýna byla v rozjížďce ve vlnách druhá. 

Rozjížďka Topinkové Knapkové byla z českého pohledu mnohem dramatičtější. Pětatřicetiletá veslařka byla po startu třetí, poté klesla dokonce na čtvrté místo, z nějž by musela do oprav. Nakonec se však posunula na druhou pozici a v bočním větru a velkých vlnách za Rakušankou Magdalenou Lobnigovou bezpečně jistila postup.

14:30 Na 237,5 kilometru dlouhou a hodně kopcovitou trať vyrazilo 144 cyklistů včetně českého kvarteta, v němž pozici lídra zaujímá  Leopold König . K úspěchu mu zkusí pomoci  Jan BártaZdeněk Štybar  a  Petr Vakoč .

14:23 České střelkyně nepostoupily na OH v Riu do finále vzduchové pušky. Nikola Mazurová byla v kvalifikaci osmnáctá, Adéla Bruns skončila na 32. místě. 

Jednadvacetiletá Mazurová nastřílela 414,4 bodu a od finálové osmičky ji dělilo 1,5 bodu. Na postupových místech se krátce objevila jen v průběhu druhé položky. Bruns měla součet 411,8 bodu. Kvalifikaci vyhrála výkonem 420,7 bodu Číňanka Tu Li, její krajanka a obhájkyně londýnského zlata I S'-ling prošla z osmé pozice. Finále začne v 15:30.

Ženy - vzduchová puška, kvalifikace:
1. Tu Li (Čína) 420,7, ...18. Mazurová 414,4, 32. Bruns (obě ČR) 411,8 - nepostoupily do finále.

14:19 Skifař Ondřej Synek bez problémů postoupil do úterního čtvrtfinále olympijské regaty. Úřadující mistr světa v Riu de Janeiro jasně vyhrál svoji rozjížďku, druhého Australana Rhyse Granta porazil o téměř sedm sekund.

Čtyřnásobný světový šampion se představil v páté rozjížďce a byl jednoznačným favoritem, což na dvoukilometrové trati potvrdil. Již na prvním mezičase, metě 500 metrů, měl v čele náskok délky lodě a ve druhé polovině i přes nepříznivé povětrnostní podmínky viditelně šetřil síly.

13:30 Start v sobotu čeká také judistu Pavla Petřikova , v plaveckém bazénu by měla být zejména Barbora Závadová ve hře o postup do večerního finále v polohovém závodu na 400 metrů. Začnou turnaje v tenisu, stolním tenisu i plážovém volejbalu, v rozjížďkách se představí i všichni čeští veslaři.

Vše o LOH v Rio de Janeiru čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud