11. ledna 2021 • 16:21

ŽEBŘÍČEK: Top 10 CS:GO hráčů za rok 2020, kdo dobyl světový trůn?

Autor: Jiří Novák – Sazka eLEAGUE
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rok 2020 byl netradiční také pro Counter-Strike: Global Offensive. LAN turnajů bylo naprosté minimum, podle toho také vypadá letošní žebříček nejlepších CS:GO hráčů. Američanů je pomálu, jaké je letošní největší překvapení?



10) Peter „dupreeh“ Rasmussen

Hráč, který se dostal na desátou příčku našeho žebříčku Top 10 střelců v historii CS:GO, se umístil desátý také v roce 2020.

Na jaře to s Astralis nevypadalo slibně, zdálo se, že trůn CS:GO bude patřit jednomu z dlouholetých kandidátů, kteří čekali na zaklopýtnutí dánských vládců. Spoiler alert: nestalo se.

Stará pětka se opět sehrála a nedala nikomu šanci. Pokud hledáte stálici, která vás podrží, Dupreeh je váš muž.

Dupreeh opět stálicíFoto DreamHack

9) Denis „electronic“ Sharipov

Pravá ruka Oleksandra „s1mple“ Kostylieva. Denis „electronic“ Sharipov je nyní již neodmyslitelnou součástí Natus Vincere, spolu se svým o rok starším kolegou tvoří jednu z nejlepších dvojic profesionálního Counter-Striku.

Jediné, co hraje v neprospěch 22letého Ukrajince, je občasná nevyrovnanost výkonů, kvůli kterým se Na’Vi již nejednou loučili s turnajem předčasně. I tak může být Electronic s rokem 2020 spokojený.

Electronic dál řádí v dresu Na'ViFoto ESL

8) Jonathan „EliGE“ Jablonowski

Jediný severoamerický player mezi desítkou nejlepších. Jonathan „EliGE“ Jablonowski si držel svůj standard i v dobách, kdy se Team Liquid nedařilo, což se dá říct o většině roku 2020.

Také při jediném vítězství byl hlavní hvězdou Elige, na ESL Pro League Season 11: North America si připsal 1.27 Rating na HLTV.org a stal se tak MVP celé soutěže. Také závěr roku se NA králi vydařil, bohužel na Astralis to nestačilo.

Elige, král NAFoto ESL

7) Robin „ropz“ Kool

Estonský hráč patří dlouhodobě mezi nejlepší aimery světového CS:GO, do letošní Top 10 se vměstnal čistě díky svému individuálnímu umění. Mousesports se v roce 2020 jednoduše nedařilo. Kromě ICE Challenge 2020, kde ve finále přehráli Natus Vincere a drželi se na druhém místě HLTV rankingu, byl loňský ročník pro mousesports zklamáním.

I přes horší umístění a rychlé konce na turnajích, se Robin „ropz“ Kool dostal do negativních čísel pouze na dvou z šestnácti eventů. Bez špičkového Ropze by se mousesports s Top 10 již dávno rozloučili.

Ropz, jedno z mála pozitiv mousesports v roce 2020Foto StarLadder

6) Benjamin „blameF“ Bremer

Complexity prožili turbulentní rok 2020. Na začátku roku na tom byli, co se týče postavení na světovém žebříčku, podobně jako BIG. 

Na prvních turnajích se Complexity zpravidla ukazovali v Top 4, jenže po dvou nepovedených ESL eventech se topili na hranici třetí světové desítky, ani Benjaminu „blameF“ Bremerovi to nestřílelo. Mluvilo se o změnách v týmu. 

Dánský obr pak však v letních měsících ukázal, že mimo schopností v roli IGL umí také přesně mířit, vzít svůj tým na záda, být tím rozdílovém celkem.

BlameF předváděl parádní výkonyFoto Blast Premier

5) Florianem „syrson“ Rischem

Jednoznačně největší překvapení posledního roku. BIG vstupovali do nového roku z páté desítky světového žebříčku a s dvěma novými posilami: Florianem „syrson“ Rischem a Nilsem „k1to“ Gruhne. Geniální roster change, který BIG poslal na vrchol.

Syrson, 24letý sniper, se od začátku CS:GO potácel mezi Tier 2 a Tier 3 týmy, jeho první opravdová šance přišla právě v BIG. A rozhodně ji nepromarnil. 

DreamHack Masters Spring: Europe, cs_summit 6 Online: Europe, DreamHack Open Summer: Europe. V rozmezí dvou měsíců si německý mančaft došel pro tři zlaté medaile. V rozhodujících momentech byl Syrson tím, kdo dostal BIG přes cílovou čáru.

SyrsoN předvedl ve finále turnaje proti G2 fantastickou showFoto DreamHack

4) Nikolu „NiKo“ Kovačovi

Letošní rok byl v mnohém netradiční. To však neplatilo pro FaZe, kteří byli opět velkým zklamáním, a opět se výrazněji dařilo pouze bosenskému ostrostřelci Nikolu „NiKo“ Kovačovi.

Necháme stranou veškeré problémy uvnitř FaZe Clan a Nikovy schopnosti v roli IGL. Individuální čísla má jednoduše parádní, v kolonce ADR ho neohrozí ani ZywOo se s1mplem.

Bude se s Nikovi s G2 Esports dařit lépe a uvidíme ho v dalším roce zpět na medailových příčkách?

NiKo zpět v Top 5Foto ESL

3) Nicolai „device“ Reedtz

Poslední místo na bedně nemůže patřit nikomu jinému. Nicolai „device“ Reedtz s Astralis opět vládl. Ze začátku to skřípalo, ale na tom měly velký podíl pauzy dvou důležitých článků Astralis. Jak již je ale zvykem, když bylo třeba, Dánové se na svého hvězdného „vipaře“ mohli spolehnout.

Tu pravou smršť Device nastartoval ke konci ročníku 2020, kdy dvakrát dotáhl svůj celek k triumfu, nejdříve na DreamHack Masters Winter Europe (1.34 Rating), podruhé na IEM Global Challenge (1.26 Rating).

Největší obdiv si však zaslouží nadlidská vyrovnanost dánské legendy, která od roku 2015 patří mezi Top 5 světových střelců. O nejlepším hráči v historii CS:GO nemůže být příliš pochybností.

Device patří mezi největší hvězdy historie CS:GOFoto ESL

2) Oleksandr „s1mple“ Kostyliev

Rozdíl mezi prvním a druhým místem byl naprosto minimální. Oleksandr „s1mple“ Kostyliev prožil podobně úžasný rok jako jeho francouzský kolega s AWP, v rozhodujících statistikách však ukrajinská hvězda o chloupek zaostávala. 

Rok začal pro Natus Vincere snově. Na Blast Premier Spring Series se umístili na děleném prvním místě, na ICE Challenge jim patřila stříbrná příčka. Vrchol přišel na IEM Katowice, kde play off ve Spodek Aréně prošli bez ztráty kytičky, ve finále navíc zdemolovali G2 Esports 3:0

Do konce roku to už Na’Vi tolik nemířilo, i tak si od HLTV.org zasloužili druhé místo mezi týmy za rok 2020. A lví podíl na tom má právě s1mple.

S1mplovi jen těsně uniklo první místoFoto DreamHack

1) Mathieu „ZywOo“ Herbaut

Těsně, ale přece. Druhý rok francouzského supersnipera mezi elitou, podruhé se Mathieu „ZywOo“ Herbaut stal světovou jedničkou. O individuálním skillu 20letého nástupce těch největších AWP hvězd není pochyb, letos se však alespoň na několik týdnů dostal na post #1 i se svým týmem. Vitality se dařilo, po letní sérii druhých míst ovládli Francouzi IEM Beijing-Haidian 2020 Europe a BLAST Premier Fall 2020 Finals.

ZywOo ukázal během roku 2020 až neuvěřitelnou konzistenci. Nejhorší Rating podle HLTV.org si připsal na začátku roku, a to 1.17, což je samo o sobě vysoko nad průměrem. Když šlo do tuhého, ZywOo přeřadil na vyšší rychlostní stupeň a dva vyhrané eventy vyšperkoval parádními výkony a celkovým K/D difference +159.

Mathieu Herbaut nedělá rozdíly mezi nejlepšími týmy světa a celky ze čtvrté světové desítky. Do každého špílu dá všechno a podává stejně dominantní výkony.

Stane se ZywOo legendou CS:GO?Foto ESL

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud